Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŽETVENI OSTACI SE NE SPALJUJU!

DVA ZAKONA, ISTA TEMA,
RAZLIČITE POLAZIŠNE OSNOVE


Ivan Žaja iz Sesveta ispričao mi je kako mu je susjed Slavko Podgorski, nesavjesnim paljenjem slame na svojoj njivi, nanio materijalnu štetu na njegovoj njivi, jer je jedan njegov drveni objekt izgorio, limeni nagorio, a nova građa za prekrivanje tih objekata potpuno je izgorjela.
A sada taj susjed teško može nadoknaditi financijsku štetu. Kako postupiti sada?

Što o paljenju slame na njivama, ili drugih žetvenih ostataka kaže zakonska regulativa?

Zakon o državnim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju NN 92/2010. ima tri pravilnika jedan od njih je PRAVILNIK O DOBRIM POLJOPRIVREDNIM I OKOLIŠNIM UVJETIMA, objavljen u Narodnim Novinama br.89/2011. i propisuje uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse u koju ulazi spaljivanje na njivama.
Pravilnik navodi postupke kojih se moraju pridržavati poljoprivrednici u obavljanju poljoprivredne djelatnosti. U Dodatku 1. tog Pravilnika „ Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti“ je navedena tzv. Tema, Uvjet i Opis poljoprivrednih uvjeta. Uz „Primjereno korištenje mehanizacije,, „Očuvanja obilježja krajobraza“, Sprečavanja zarastanja poljoprivrednih površina neželjenom vegetacijom“,“ Minimalna pokrivenost tla“, upisan je i uvjet „Upravljanje žetvenim ostacima“.U opisu uvjeta doslovno se kaže: „ ŽETVENI OSTACI NEĆE SE SPALJIVATI NA POLJOPRIVREDNIM POVRŠINAMA. Spaljivanje žetvenih ostataka dopušteno je samo u cilju sprečavanja širenja ili suzbijanja biljnih štetočina o čemu postoji službeno naređena mjera“. Pravilnik je stupio na snagu 28.7.2011. godine.

A KAKVA JE SANKCIJA ZA POLJOPRIVREDNIKA koji ne mari za zakonsku regulativu već radi i pali prema svojoj zamisli?
Taj Pravilnik u članku 5. kaže; ukoliko uvjeti dobre poljoprivredne i okolišne prakse nisu ispunjeni u bilo kom trenutku kalendarske godine, te ako je neizvršavanje obveza iz Pravilnika posljedica nemara ili namjere za koji je odgovoran prekršitelj, a koji je u toj godini podnio Zahtjev za izravna plaćanja, njegov će iznos dodijeljenih mu plaćanja biti od Agencije za plaćanja umanjen. Koliko umanjen? Ovisno o namjeri ili nemaru, opsegu, ozbiljnosti, trajanju i ponavljanju u ovom slučaju, spaljivanja žetvenih ostataka - kaže se u Pravilniku. Pravilnik ima Dodatak 2. gdje je utvrđeno umanjenje plaćanja u postotcima a.) za kršenje nemarom, b.) za kršenje s namjerom.

LOKALNA UPRAVA IMA SVOJ PRAVILNIK

Područni ured Sesvete, koji je nadležan u ovom slučaju za događaj materijalne štete Ivana Žaje zbog postupanja Slavka Podgorskog, pripada Gradskom uredu za poljoprivredu, Avenija Vukovar 12. A lokalna samouprava ima svoje odluke po kojima postupa.
Gradski ured za poljoprivredu, donio je u Službenom glasniku grada Zagreba, broj 6, od 31 ožujka 2010. godine ODLUKU O AGROPTEHNIČKIM MJERAMA, MJERAMA ZA UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE POLJOPRIVREDNIH RUDINA I MJERAMA ZAŠTITE OD POŽARA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU.
U članku 6. u poglavlju Mjere zaštite od požara, koji su dužni provoditi vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta, u Službenom glasniku, u točki 3. piše ; kada se radi o odluci paljenja na njivi: da je zabranjeno spaljivanje korova i biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu od 15. svibnja. do 30. rujna tekuće godine: a na spaljivanje na njivi odnosi se i točkai 4. zabranjeno je spaljivanje suhog korova i biljnog otpada na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šumskog zemljišta, te manjoj od 15 metara od krošanja stabala, nasada na susjednim parcelama, kao i vodiča i stupova dalekovoda.
Problem spaljivanja na njivama, prikazan je na dva načina, iz dvije različite polazišne osnove.
Kako legislativa ODLUKA O AGROTEHNIČKIM MJERAMA …… iz Službenog glasnika nema istaknute novčane kazne za nastanak štete proizašle neopreznim spaljivanjem na njivi, vjerojatno će se sud u postupku rukovoditi Zakonom o obveznim odnosima.
Image and video hosting by TinyPic
U polju Lug, koje pripada selu Šašinovci poljoprivrednik Slavko Podgorski iz Kašine
zapalio je 10.9.2012. na sredini svoje njive žetvene ostatke, te otišao s polja kući.
Žetveni ostaci su izgorjeli, ali zbog sušnog razdoblja, po ostacima suhe trave vatra
se proširila na susjednu njivu Ivana Žaje i objekte na toj njivi.
Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec




Post je objavljen 07.11.2012. u 14:53 sati.