Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribafish

Marketing

Tartufata i tartumujo - Ribafish u carstvu gljiva...

Tartufata i tartumujo - Ribafish u carstvu gljiva...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U zadnjih se par desetljeća neke dotada totalno zanemarene namirnice, zahvaljujući mudrom marketingu, iz jela za sirotinju pretvaraju u cijenjenu delikatesu.

Nešto kao jastozi, sirevi s aromom, špek fileki s trubačama...

Dobro, fileki s trubačama će postati hit tek kad ih patentiram, ali stvarno je zanimljivo da danas jedemo i u nebesa dižemo neke stvari koje baš i nemaju ni okus ni miris iz udžbenika.

Upravo kao i taj zakržljali podzemni gomolj izrazito jakog mirisa na zemni plin.

Kao da se ljubiš s krticom. Ali dobrom krticom!

Nisam neki klasični obožavatelj tartufa, ono, kad mi ih se servira, mašem repom, ali, em su skupi, em su rijetki, em ti cijelo jelo skupa s desertom miriši samo na njih.

Isto ko i s čilijem...

No, ne bi riba bio Riba da odbije posjetu Vikendu tartufa u meni obožavanoj Istri (gdje se nalazi jedno od najbogatijih svjetskih nalazišta) pod stručnom palicom Tomice i Silvije iz G.E.T. Reporta (http://gettv.wordpress.com/),

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


pa sam se nabrusio da toj grbavoj gomoljiki - pružim još jednu šansu.

Sve je počelo obilaskom pogona/kušaone/

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


terase/dvorišta s cuckima tvrtke Natura d.o.o. (Natura tartufi).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Novinari i snimatelji svih zemalja, među njima i velika imena koja stoje iza časopisa Menu (http://www.menu.hr/)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


te portala Gric-gric (http://www.gric-gric.com/)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


ujedinili su se u bršćenju perverzne medice s tartufima (em fino prži, em imaš kaj za grickat na dnu – mislim da bi se vrlo lako navukao),

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


zatim upoznavanju s punjenjem i stvaranjem raznih proizvoda na bazi tartufa, te na kraju predavanjem o tome kako idu skupa vina Degrassi i čudesa iz Nature.

Da, mrzim riječ sljubljivanje, sori...

Iz hrpe njihovih proizvoda, kozjih sireva, tartufata, tartumuja i koječega, najviše me oduševio namaz od tune s bijelim tartufom,

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


kao i salama od divljači,

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


a od vina od srca preporučam neko s kompliciranim talijanskim imenom na V, mislim Viognier, uskoro ću ga pronać na vinskom sajmu u Esplanadi na festivalu Zagreb Vino.com - ni za živu glavu to ne propuštajte!

Govor su uz showmakera Škabernu držali i vlasnici/djelatnici Nature, Kvinto (tartufar od 1932. - ono, išao je s didom!) i Anita Zigante, njihova kćer Danijela Puh sa suprugom Markom, te njihova kćerkica. Dobro, ona se samo s guštom slikala s golemim tartufom od skoro pola kile, ali ne samo ona!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Inače - svi rade u branši, prava tartufarska familija!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Megatartuf nisu narezali za goste, nego su ga čuvali za popodnevno proglašenje najtartufa na sajmu.

Uporni i spretni lokalni živalj od tih podbuhlih šampinjona, ili kako god ih mi zavidnici koji ih ne možemo otkriti nazivali – tako napravio fini biznis (Kvinto je već 1972. od tartufarenja zaradio za svoju prvu Ladu - tada je sve i počelo, kad su Digići došli s lovom...)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Najviše me ipak dojmila priča o traženju tartufa, jer nije baš jednostavna.

Naime, cucke se od djetinjstva dresira da njuše i traže prvo kruh, pa sir. Onda im zakapaju sir, pa daju da njuše tartuf, pa ga zakopaju i tek onda traže i kopaju po šumetinama.

I to uglavnom po noći, a vodi ih najstarija od tri gracije - sićušna Anita

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


koja oko 11 navečer upregne psetad, i odu na traganje do zore...

Nije lako hopsat po blatnoj mračnoj šumetini, ali kad pesonja nanjuši i baci se na otkopavanje tartufa, koji vrijedi cca 3000 eura - sve je lakše. Ako ga nađe...

Najedeni i napijeni, spuštamo se par zavoja u Buzet, kako bismo na sajmu Vikend tartufa

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


probali marune, kozje sireve, domaće pekmeze, medice, jabučice, teranice, biske, borovice (prežestoko), ajvar s vrganjima (!?),

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


i općenito štošta, ja sam konačno upoznao idola,

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


poslikali smo prekrasan grad (koje dobro mjesto za reklamu!)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


a onda nas je još gospon Suhi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


kao iznenađenje - odveo u posjet poznatoj vinarskoj familiji Benvenutti.

Tomica je prvi primio impresivnu čašu za degustaciju (rođendan mi je uskoro, pa ono...)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


a ja nikad neću shvatiti kako ovo stojiii!?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Pa onda još i večera, ko u Đoletovoj "Al se nekad dobro jelo baš", konoba Dorjana u Livadama, grozno domaće vino (valjda je sve loše nakon Benvenuttija - vid mi sretne face na teran!),

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ali i nebeski fuži s vrganjima i pršutom mog života.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Toliko fungha nisam vidio od JNA, najeden, pripit, sretan i berićetan zakrmih na putu za Zagreb, i jedva čekam neke nove GET Reporte!

I pokušavam savladati taj recept, mamumu, mnogo je dobar! Dakle, ako pređem u vegetarijance, osnovat ću pokret funghani, ili gljivani i uživat u svemu što ovaj rod pruža. I varat malo s pršutićem...

So long Naturo,

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Istro, divna prirodo i Buzete, ponovilo se...

Detalje o proizvodima Nature potražite na stranici www.naturatartufi.com, hvala na fotkama Siniši Đekiću!


Post je objavljen 07.11.2012. u 10:25 sati.