Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Iako su svuda kreće, izgubit se nikad neće. Zalutati je nemoguće, jer stalno je on kod kuće.

Photobucket
photo by rU


Pomacea bridgesii .
Ako se pitate tko se krije iza ovog latinskog imena, evo odgovora. Kućica s 5 do 6 zavijutaka, poklopac kućice velik i ovalnog oblika, duga pokretna ticala.
Pomacea bridgesii (golden apple snail, puž jabučar, puž amazonac) pripada obitelji Ampullariidae, rodu Pomacea. Engleski naziv Apple snail - puž jabučar - zaslužio je jer može narasti do veličine jabuke. Veličina ovog puža je 6-10 cm u tijelu pa je to najveća vrsta među vodenim puževima i puževima uopće. Puž jabučar je svežder, pojest će alge, trulo bilje, ostatke uginulih riba. Diše i pomoću škrga i pomoću pluća, pa može nekoliko dana preživjeti i izvan vode. Za razliku od ostalih puževa, nije dvospolac. Jaja, u obliku grozdaste nakupine, ženka polaže izvan vode, no da bi se izlegla potrebna im je visoka vlaga u zraku. Par puževa jabučara u mojem malom akvariju dobar dio vremena provodi u ljubavnom zagrljaju, no zasada još ništa od potomstva.

Puževi (Gastropoda), i ovi vodeni i oni kopneni, dragi su mi. No, nisam od onih ljubitelja puževa koji ih vole na tanjuru, koji u njima vide gastronomsku poslasticu.
U puževima vidim spora stvorenja s krhkom kućicom koja raste zajedno s njima, kućicom koja ostaje kao trag o njihovu postojanju i kad stanovnik kućice ode tamo gdje mu kućica više neće trebati.
U praznim puževim kućicama koje čuvam na komodi još uvijek vidim sluzava ranjiva tijela, ticala koja se pružaju u vanjski svijet istodobno i hrabno i bojažljivo. I nadam se da će sljedećeg proljeća i u mome vrtu i u mome akvarijumu biti više punih nego praznih puževih kućica.













Post je objavljen 03.11.2012. u 11:11 sati.