Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

TRIDESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU b



Što sve sposobni trgovci nisu spremni izmisliti kako bi prodali svoju robu. Tako izmišljaju razne bezvrijedne dodatke koje onda navode kao besplatni poklon koji bi trebao privuči kupce, a na kraju ih bacamo jer nam ničemu ne služe. Ili pri kupnji vozila, kao dodatnu opremu navode neke dijelove koji su uvijek bili sastavni dio vozila. Ako vas je netko kojim slučajem uspio nagovoriti da odete na prezentaciju proizvoda neke firme tada ste sigurno primjetili koliko truda je uloženo kako bi se pronašao i najbanalniji ralog zbog kojega biste trebali svakako kupiti taj proizvod. Bilo da se radi o kućanskom aparatu koji će vam od sada promijeniti stopostotno život na bolje, bilo da se radi o posteljini, koja vas čuva od svih alergija i inih drugih zdravstvenih opasnosti koje se kriju u običnoj posteljini. Tako da ste na neki način povlaštena osoba koja je imala tu čast da se na vrijeme prosvijetli i spasi od svih tih potencijalnih zala koja su harala svijetom dok nije, eto, njihova firma pronašla ''spas'' da im se umakne još na vrijeme.
Takva promidžba nas silno podsjeća na metode kojima se služe razne suvremene sekte koje svoje ''proizvode'' prezentiraju kao spas u zadnji čas. Tako neki učitelj, guru, iluminat…u svojoj knjizi ili na svojim seminarima ''izabranicima'' otkriva tajne koje ne samo da će njih promijeniti, nego će promijeniti cijeli svijet. Tu se u poduljim uvodima vješto nabrajaju sva zla ovoga svijeta koja su zadesila našu civilizaciju, posebno ovu zapadnu, koja doduše ima novaca, ali ne i rješenje. Kako takva učenja vuku svoje korjene iz religija siromašnog Dalekog istoka to tamo i nema neke potražnje za njima, a na Zapadu se to rješenje može nabaviti po cijeni samo jedne knjige ili jednog seminara ili jedne, dviju ili triju inicijacija. Sličnim metodama služe se i neke kršćanske sekte, a ono što najviše žalosti i zabrinjava ljude zdravog razuma u Crkvi, takvi se pokušaji ''uvjeravanja'' pomalo sele i u samu Crkvu. Isprati nekomu mozak da bi mu prodao svoj proizvod gnjusan je i nepošten čin. Nisu to samo neki seminari sumnjive vrijednosti, tu se mogu ubrojiti i besmisleni drilovi kao priprava za sakramente, posebno sakramenta sv. potvrde. Koliko toga suvišnog jadna djeca moraju bubati napamet, a sve u želji da im se sada dok je prilika sve to ''utuvi'' u glavu kao nekakva garancija da će zato biti bolji vjernici.
Pogledajmo kako to Isus radi. On pogađa samu bit. Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu temeljne su zapovijedi u kojima je sadržan sav zakon i proroci. Onaj tko ljubi Boga svim srcem, umom i dušom, taj ne će štedljeti truda da upozna i Pismo i nauk Crkve. Taj će s ljubavlju nasljedovati svece koji su herojskom ljubavlju pomagali i služili bližnjemu. U tim dvjema zapovijedima savršeno je usklađena tzv. vertikala s horizontalom. Današnje evanđelje svoje uporište nalazi u Knjizi Ponovljenog zakona iz koje je uzeto prvo čitanje. Jednako tako započinje i glasovita svagdašnja molitva pobožnog Židova: Šema – slušaj!
A kako se očituje ljubav prema Bogu najljepče nam posreduje današnji psalam za koji bi se moglo reči da je najljepša ljubavna pjesma svome Stvoritelju: ''Ljubim te Gospodine, kreposti moja…'' Pobožnom vjerniku Gospodin je hridina, utvrda, pećina, štit – dakle sve što pruža sigurnost. Srce vjernika oslanja se i pouzdaje u Gospodina. Dok nam poslanica Hebrejima stavlja u prvi plan Isusa kao Velikog svećenika koji je jednom zauvijek za nas prinio Bogu žrtvu i to sama sebe što je vrhunac ljubavi.

Molitva vjernika

Iznesimo Gospodinu svoje molitve i prošnje da nam udijeli milost kako bismo živjeli ljubeći njega i ljude oko sebe.

1. Za svetu Crkvu, da bude vidljivi znak ljubavi koja oplemenjuje i spašava, - Molimo te.
2. Za one koji vrše različite službe u Crkvi, da budu ispunjeni ljubavlju za one koji su im povjereni, - Molimo te.
3. Očituj Gospodine svoju prisutnost među nama da te lakše uzljubimo i slijedimo, - Molimo te.
4. Za nas ovdije prisutne, da nas oslobodiš sebičnosti i straha kako bismo slobodno i s ljubavlju išli putem kršćanskog života, - Molimo te.
5. Za bolesne i nemoćne, da osjete razumijevanje i pomoć svojih bližnjih, - Molimo te.
6. Za naše pokojne, da se snagom tvoje ljubavi očiste od grijeha te uđu u zajedništvo svetih, - Molimo te.

Usliši, Gospodine, naše smjerne molitve i obdari nas snagom da možemo ispuniti zakon ljubavi kojega nam je navijestio tvoj Sin koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.


Post je objavljen 02.11.2012. u 20:22 sati.