Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.
Veganstvo i vegani
Izraz 'veganstvo' ima podrijetlo u riječi veg(etarij)anstvo, koja pak proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači - tjelesno i mentalno zdrava osoba, koja ima uravnotežen filozofski smisao za život. Ove godine obilježava se 67. godišnjica uporabe riječi 'vegan'.
Vegani se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla, a ne jedu životinje (meso, ribe, školjke...), jaja, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale sastojke životinjskog podrijetla (želatinu, kavijar...).
Znate li da....
-- Badem može biti i u obliku bademova mlijeka za one koji imaju preobleme sa probavom laktoze.
-- Netolerancija laktoze znači da niste u mogućnosti u potpunosti probaviti šećer iz mlijeka i mliječnih proizvoda, a kao rezultat osoba ima nelagodu u želucu.
-- Bademi imaju golemu dobrobit jer smanjuje kolesterol u krvi.
-- 90% masti u bademima su nezasićene, a orašasti plodovi su puni proteina, vlakana, kalcija, magnezija, kalija, vitamina E i drugih antioksidansa.
-- Bademi sprječavaju osteoporozu i kontroliraju krvni tlak.
Sa svim ovim blagodatima badema možemo profitirati pijući bademovo mlijeka.
Evo kako pripraviti bademovo mlijeko kod kuće...
Potrebno vam je:
-- šalica badema,
-- nekoliko datulja,
-- malo vode,
-- po želji kakao prah ili štapić vanilije, te miješalica.
1. Navećer 1 šalicu badema isperite mlakom vodom i ostavite pokriveno vlažnom čistom gazom.,
2. Sutradan ih stavite u blender,
3. Možete zasladiti medom,ili datuljama prethodno namočenim u vodu (izvaditi koštice),
4. Dodajte 2-3 šalice vode i usitnite smjesu kroz nekoliko minuta., možete dodati žlicu kakao praha ili štapić vanilije po želji
5. Sadržaj koji ste dobili procijedite kroz gazu ,
uživajte 
Post je objavljen 01.11.2012. u 21:07 sati.