Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NEW ALBUM: Mark Knopfler "Privateering"(Mercury Records, 2012), žanr: country-blues/pop-rock

Ne sjećam se da mi se baš sviđao ikoji od solo albuma Marka Knopflera nakon prvog, koji je u stvari bio soundtrack za film“Local Hero” sve do ovog sada “Privateering” albuma. Mislim, zaista sviđao. Kao odanom fanu Dire Straitsa, raspuštanje benda od strane svog osnivača i ključnog čovjeka Knopflera, to bilo teško za progutati. No, “Local Hero” je bilo iznimno izdanje, pa sam si mislila “OK, nije sve tako crno”.

Međutim, malo pomalo sa svakim novima albumom Knopfler je počeo otkrivati što njega zapravo pokreće sve vrijeme: ljubav prema countryu, folku (irskom ili nekom drugom) i bluesu. Počeo je objavljivati pritajene, usporenije i atmosferične albume uvijek praćene (ili vođene) onim svojim virtuoznim “fingerpicking” (sviranje prstima ne trzalicom) sviranjem gitare. Očito se dobrano zasitivši svom onom gužvom, slavom i popularnošću koja je pratila Dire Straitse, Knopfler je napravio drastičan zaokret u stvaranju glazbe, stila i žanra koje je kanio raditi ostatak svoje karijere.

Možda mi se i nisu sviđali prvi albumi koje je radio u solo karijeri: prvo su bili samo “umočeni”, a poslije potpuno “natopljeni” u folk glazbi, isprva samo irskoj, no prva dva albuma su zaista bili vrlo zanimljivi i kvalitetni za taj žanr. Kasnije je taj stil kombinirao s Americanom i countryem, sve više ih miješajući i s bluesom (što mi se u stvari jako sviđalo). Ono što je tada nastalo je bio Knopflerovski prepoznatljiva glazba, koherentna i logična “crossover” miješavina, jer se Knopfler s nevjerojatnom lakoćom šeće od jednog do drugog prelazeći ih i spajajući ih s takvom sposobnošću vrhunskog majstora stvaranja pjesama da je rezultat prekrasna atmosferična i relaksirajuća glazba, obilježena onim šarmantim i zavodljivim zvukom njegovog Fendera. Ipak, nije to bilo ono što sam osobno ja od njega željela čuti. Prvo sam mislila da je to samo žal što više nije bilo Dire Straitsa i nemogućnost da se pomirim s tim. No kada je izašao “Privateering” znala sam da to ipak nije bio slučaj.

Znam biti težak orah, no kad ga razbiješ onda znaš da si napravio najbolje što možeš. Ono što je “Privateering” na puna dva diska i 20 pjesama je superioran mix svih stilova i žanrova koje sam spominjala (da je samo bio blues album sjeo bi mi i prije slušanja), hrpa punokrvih pjesama od kojih nijedna nije prosjek, 20 narativnih priča s površno gledajući jednostavnim i običnim tekstovima, dok zaista ne načulite uši na glazbu i ako ne dozvolite da vam mozak odluta neki irskim ili američkim pustopoljinama ili selom uz pratnju Knopflerove genijalne gitare.

A kao dodatak, da bi jedno staro Dire Straits srce brže zakucalo, na albumu je i “Go, love” koja je posve obojana Dire Straits bojama. Yeah, man.

“Privateering” je fenomenalna zbirka osobnih emocija i detalja, ali i “statement” što je Mark Knopfler danas u svojoj solo karijeri i tko danas na cijeloj kugli zemaljskoj čini najprofinjeniju glazbu, osim Erica Claptona. Mogli bismo u grupu dodati Boba Dylana da se računa samo poezija i ekpresionizam. Knopfler i Dylan su nedavno zajedno išli na turneju pri čemu je Dylan imao dosta duži set (vremenski) od Knoplera. Kako saznajemo, rezultat su bili komentari da bi publka radije vidjela da je Knopfler imao duži set a ne Dylan. S velikim i dužnim osobnim poštovanjem prema Dylanu, kada se radi o privlačnoj harmoničnosti pjesme, finoj melodiji i istom zvuku,da o pjevanju odnosno recitiranju ne govorimo, Dylan tu jednostavno nije faktor. Barem nije već jako dugo vremena.

I to vam je to. “Privateering”. I Knopfler koji dolazi na koncert u Zagreb 4. svibnja iduće godine. Budite tamo.Popis pjesama:

Disk 1
1 Redbud Tree
2 Haul Away
3 Don’t Forget Your
4 Privateering
5 Miss You
6 Corned Beef City
7 Go, Love
8 Hot or What
9 Yon Two Crows
10 Seattle

Disk 2
1 Kingdom of Gold
2 Got to Have Something
3 Radio City Serenade
4 I Used to Could
5 Gator Blood
6 Bluebird
7 Dream of the Drowned Submariner
8 Blood and Water
9 Today is Okay
10 After the Beanstalk


sretanyessretan:


Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma


Post je objavljen 02.11.2012. u 05:58 sati.