Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Mecklenburg-Zapadno Pomorje - regija tisuću jezera, poučnih staza i cjeloživotnog učenja o prirodi, gdje drveće ima svoj glas

Smještenu na sjeveru Njemačke saveznu pokrajinu Mecklenburg Zapadno Pomorje čini prostor tzv. Meklenburškog platoa jezera i obala Baltičkog mora. Tijekom 20 godina, od kad je ova regija prošla procese ujedinjenja nekadašnje Istočne i Zapadne Njemačke usmjerila je svoj razvoj u odmorišni i zdravstveni turizam, uz njegovanje proizvodnje domaće i ekološki uzgojene hrane.

opis slike


Foto: Ledenjačko jezero, MV


Područje nastalo iz ledenjačkog krajobraza prekriveno je tisućama jezera i jezeraca,s jednako toliko i plaža, koja se isprepliću s prirodnim i uzgojenim šumama, je uistinu jedinstveni prirodni fenomen u svijetu. Dio kulturne povijesti čini i dugotrajno prisustvo Slavena na ovim područjima. Između ostalih, pronalazimo i arheološka nalazišta, te ostatke specifičnih kružnih gradina, naseobina nekadašnjih slavenskih stanovnika/stanovnica.

Kako bi očuvala svoje prirodne i kulturne osobitosti regija izrazito njeguje posljednjih 20 godina ekološki i održivi pristup prirodnim krajobrazima, ali i kulturnim dobrima poput niza dvoraca s parkovima i poljoprivrednim dobrima koje je plemstvo nekada gradilo u ovom jedinstvenom krajobrazu. Niz dvoraca s parkovima obnovljeno je inicijativama pojedinaca i pojedinki koji su poželjeli investirati u dobrobit svoje zemlje na ekološki i kulturno osviješten način. Također se i na razini gradova i zajednica brine o takvim kulturnim dobrima, a doprinos obnovi daju i potpore EU. Neki od dvoraca i tvrđava su pretvoreni u muzeje, kulturne centre s prenoćištima i organiziranim tzv. Bio-odmorima, izletima u prirodu i drugim sličnim sadržajima.



Snage obnove povijesno-kulturnih dobara i zaštite priodnih cjelina za razvoj zajednica



Ovim snagama obnove povijesno-kulturnih dobara i zaštite prirodnih cjelina, pokrenuti su procesi održivog razvoja i uređenja i mnogih malih gradova i seoca, razasutih unutar ruralnog krajobraza i krajobraza ledenjačkih jezera, koji su danas krajobrazno-kreativno i uredno uređeni.


opis slike


Foto: Novoimenovana Aleja ruža s posađenim ružama - ulica prema Vrtu Marihn u mjestu Marihn


opis slike


Foto: Krajobrazno uređena ulica u gradiću Penzlin


Samo dječjim igralištima se pridala izuzetna pažnja, te su kao originalna i stručno osmišljena od dizajnera/ica i krajobraznih arhitektica/arhitekata postala dio prepoznatljive i originalne slike gradića i sela okolice.

opis slike


Foto: Dječje igralište originalnog dizajna sagrađeno uz potporu EU, Marihn


opis slike


Foto: Dječje igralište sagrađeno uz potporu EU, Penzlin


Edukacija, poučne rute i cjeloživotno obrazovanje kao sastavni dio ponude posjetiocu/posjetiteljici Mecklenburg-Zapadnog Pomorja

Izuzetno se cijeni krajobrazno uređenje koje je u skladu s prirodom, te koje je sposobno povezati divlju prirodu s novo oblikovanim cjelinama. Uređene pješačke cjeline sa zelenim zonama danas prate opisne ploče koje upućuju u kulturnu povijest grada i ekološku vrijednost pojedinih krajobraza. Uređenje parkova uz dvorce je također područje kojem se pridaje osobita pažnja.

opis slike


Foto: Jezero i dvorac Schwerin


Napisana su i tiskana izdanja o pristupima očuvanju prirode ove regije, te metodama zaštite prirodnih krajolika, šuma, održive poljoprivrede, krajobraznog planiranja.



opis slike


Foto: Ploča s opisom važnosti aleja i stabala u ljudskom rukom mijenjanom krajobrazu


opis slike


Foto: Poučna staza s pločama opisom važnosti aleja i stabala u ljudskom rukom oblikovanom krajobrazu


Jedinstvene izvorne prirodne cjeline Mecklenburg – Zapadne Pomeranije zaštićene su posljednjih 20 godina visokim stupnjima zaštite, te je regija isprepletena prirodnim krajolicima, nacionalnim parkovima, parkovima prirode i rezervatima biosfere, kao i uređenjem u funkciji parkova-šuma za šetnju i rekreaciju.

opis slike


Foto: Divlje ptice u parku dvorca Schwerin

U centrima poput Centar prirode "Müritzeum" u Warenu može se saznati i naučiti kroz organizirane rute, ali i posebno osmišljene edukativne programe za različite uzraste o nastanku i razvoju prirodnih krajobraza, te sastavu prirode i utjecaja čovjeka tijekom vremena na njih, prije svega područja "Müritz", te Nacionalnog parka "Müritz", ali i prirode Mecklenburg – Zapadne Pomeranije općenito. Kreativno i multisenzorno i interaktivno osmišljen centar nudi mogućnost učenja ali i zabave o prirodi ovoga kraja, a posebno se njeguje istraživački pristup i spoznajni uspjeh, i to od malena, što se odražava i u uređenju cjelina za igru djece unutar muzeja. Višestoljetna stabla su osobita vrijednost očuvanih predjela prašuma, pa tako je i jedno pola tisućljeća staro i još uvijek živuće drvo dobilo počasni odljev debla izložen u prostorima ovog centra prirode. U deblo se može čak i ući i sjesti, a interaktivni program posjetiteljima/icama omogućuje čuti kako drvo priča neke od poznatih priče iz svjetske književnosti na temu prirode. Objekt "Müritzeum"-a također odlikuje djelo moderne arhitekture koje asocira na brod, ali se i svojim organskim rubnim obrisima želi uklopiti u ideju centra koji okuplja znanje o prirodi, kao i u parkovno oblikovani jezerski krajobraz oko njega. Knjižnica centra pohranjuje širok spektar knjiga o prirodi ovog područja.



opis slike


Foto: Centar doživljaja prirode "Müritzeum" s parkom


opis slike


Foto: Zeleni krov objekta "Müritzeum"


opis slike


Foto: Stoljetna stabla kao osobita vrijednost krajolika regije Mecklenburg-Zapadno Pomorje


Grad Waren, je također u publikacijama i turističkim vodičima predstavljen kao mjesto zračne kure ili mjesto blagotvornog zraka, što se usitinu može jasno vidjeti i na osvježenoj koži nakon dana provedenog u ovom lijepom gradiću s lukom na jednom od najvećih jezera u regiji.

Znanja o morskom krajobrazu pak su osmišljeno predstavljena za posjetu u gradu Stralsund u muzeju mora "Ozeaneum".

Krajobrazi istočnog mora zaštićeni su u Nacionalnom parku "Vorpommersche Boddenlandschaft", Nacionalnom parku "Jasmund", te Rezervatu biosfere " Jugoistočni Rügen".

Organizirane poučne šetnje, pješačke, biciklističke rute, te rute brodovima, kao i noćna promatranja prirode i ruta kroz šumske staze osobita su zanimljivost svakodnevnih pounda parkova prirode i centara prirode.


Eko - , Bio- i Klima-hoteli s vegetarijanskim delikatesama

U vodičima za posjet mjesta može se naći niz hotela koji ističu vrijednost kao Bio-hoteli, Natura-hoteli, hoteli-prirode, Eko-hoteli, koji su primjerice bio – gradnje, ekološkog uređenja interijera i eksterijera, te imaju ponudu Bio-hrane.
Također može se pronaći niz Vege-hotela, dakle hotela s ponudom vegetarijanske hrane i vegetarijanskih delikatesa. Osobitost odmora na Platou jezera je Bio-odmor, odmor u prirodi i na prirodnim pješčanim jezerskim plažama u jezerima čiste vode čija se kvaliteta redovito provjerava.
Jezera, rječice i kanali, te vodeni krajobraz se unutar gradova njeguje te osim za uživanje i šetnju služi i za rekreaciju, te razne vodene sportove.


opis slike


Foto: Sportovi na vodi - Neubrandenburg


Osim ekološki usmjerenog turizma, poučnih staza, tu je i niz projekata podržanih od EU fondova koji pomažu u očuvanju životinjskog i biljnog svijeta, zaustavljanju nestanka ugroženih i iznimno rijetkih vrsta poput primjerice jezerskog orla, ptičje vrste koju se može vidjeti kako doslovce pleše u paru u letu.

Regija Mecklenburg Zapadne Pomeranije njeguje svoj jedinstven prirodni krajolik, te je odraz duha koji prožima cijelu Njemačku, osobito velike gradove, poput prijestolnice Berlina.


opis slike


Foto: Prostrane zelene površine ispred Glavnog kolodvora u Berlinu

opis slike


Foto: Biciklistička kultura: Parking za bicikle, Berlin

opis slike


Foto: Biciklistička kultura: Parkiralište za bicikle ispred trgovačkog centra, Neubrandenburg


opis slike


Foto: Parkiralište za bicikle na glavnom željezničkom kolodvoru, Schwerin


Vrtna akademija M-V u mjestu Marihn također je zaslužna za mnoge procese osnaženja ekološke svijesti u regiji i vrijednosti parkova, parkovne arhitekture, dizajna s prirodom, kao i ekološkog uzgoja hrane i njegova pozitivnog utjecaja na očuvanje zdravog okoliša.


opis slike


Foto: Park "Marihn"


Razgovarajući s ljudima ove pokrajine uvidjela sam da posjete iz Hrvatske nisu česte, ili još posjete iz Hrvatske nisu zabilježili, no prekrasan i jedinstven Plato jezera Njemačke svakako vrijedi ne jednom, nego više puta posjetiti.


Napisala tekst & fotografije: Marina Butorac


Grundtvig asistenti aktivnost se provodila u sklopu Programa Cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnosti i programe EU iz Zagreba.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Program za cjeloživotno učenje


Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.


Post je objavljen 29.10.2012. u 08:57 sati.