Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Dubravski vremeplov

Drage i dragi moji, već sam vam nekoliko puta spominjao kako mi je žao što zbog nestašice vremena ne stignem popratiti sva zanimljiva događanja koja se zbivaju u našem gradu ... a jedno od njih je bila i izložba o povijesti Dubrave, "Zagrebačka Dubrava, od pregrađa do grada", u Muzeju grada Zagreba koja je bila na uvidu građanstvu tokom proljeća i ljeta ove godine (vidi OVDJE!). Na izložbi sam bio, nešto sam i snimio i to ćete posve sigurno vidjeti u obliku posta vrlo skoro (iako, na žalost, 2-3 mjeseca prekasno da i sami odete na izložbu, ako ju već niste vidjeli), no prije toga bih vam želio ponuditi još jedan post na temu Dubrave za kojeg sam građu dobio putem maila od čitaoca bloga Marijana na čemu mu se od sveg srca zahvaljujem (Marijane, oprosti na podužem čekanju na objavu!)

O čemu se radi?
O šetnji po najzapadnijem dijelu Dubrave, onom oko sadašnjeg okretišta tramvaja, na kojem je nekad bila mitnica. Nekad je to bio glavni izlaz iz grada u smjeru istoka, mjesto na kojem se napuštao gradski teritorij i kretalo među šume i polja ... odnosno mjesto na kojem se ulazilo u grad, pregledavala roba, naplaćivao gradski "porez". Na toj je gradskoj granici, kao i na svakoj drugoj granici, cvao biznis svake vrste, pogotovo onaj ugostiteljsko-trgovački ... A kao što možemo vidjeti na priloženim fotkama načinjenim u doba drugog svjetskog rata, tako je zaista i bilo. Među tada prisutnih desetak kuća uz glavnu Dubravsku cestu prema Marijanovoj procjeni bilo je čak 5 krčmi, 3 mesnice, pekarna, 2 trgovine i tek jedna kuća bez komercijalne namjene!

Krenimo, dakle, u kratku šetnju tadašnjim, ali i sadašnjim ulazom u Dubravu!Mjesto gdje se danas nalazi okretište Dubrava, nekad mitnica (kuća u kojoj je danas poslovnica Zagrebačke banke). Preneseno sa www.dubrava.hr


Ulaz u Dubravu - sjeverna strana danas. Snimio: Marijan


Danas je tu trgovina ... Snimio: Marijan.


... a nekad je tu bila krčma "Dubrava". Obratite pažnju na stari kamen krajputaš! Preneseno sa www.dubrava.hr

Pogledajmo nastavak ...


Pogledajmo ulaz u Dubravu danas, južna strana. Snimio: Marijan


... i nekad (sve fotke su snimljene negdje između 1942. i 1945.), fotka je snimljena sa mjesta ispred krčme "Dubrava". Preneseno sa www.dubrava.hr


Legenda slijedećih fotki! (označio Marijan)


Preneseno sa www.dubrava.hr


Zgrada 1, krčma "Bijeli jorgovan", je nestala. Po Marijanovu sudu prije nje je bile krčma "Dobroj kapljici" sa prethodne fotke. Slijedeća slika pokazuje zgradu 2 snimanu kasnije (vidi se otisak natpisa nad srednjim vratima koji je skinut), a slika iza nje je ista zgrada sada - nema promjene osim nove zgrade na mjestu prethodne krčme. Slika poslije nje je sadašnje stanje zgrade 3 (krčma "Dubrovnik").Preneseno sa www.dubrava.hr


Snimio: Marijan


Snimio: Marijan


Slijedeća slika pokazuje zgradu 4. Po Marijanovu sudu tu je nekad bila krčma sa slike iza nje, u međuvremenu proširena. Zašto? Jer je to jedina zgrada i prije 50 godina koja je bila na padini sa ogradom (istina nešto drukčijom, ali stupovi ostaju), a drugi razlog je slika iza nje (vrh susjedne zgrade sa zadnje strane, zaklonjen na slici prije, ali se vidi lijevo na slici iza nje - u novije vrijeme između je napravljena nova zgrada tako da je nemoguće snimiti ju s prednje strane).Današnje stanje - željeznarija. Snimio: Marijan


Stanje nekad: gostionica. Preneseno sa www.dubrava.hr


Dimnjak sada. Snimio: Marijan


Ovdje vidimo zgradu 5 (gostionica V...) te. pekarnu "Dubrava" - zgrada 6. Vidimo i sadašnje stanje pekarne i zgrade 7 (ode pekarna).Pekara nekad. Preneseno sa www.dubrava.hr


Trgovina danas. Snimio: Vanja


Južna strana ulaza u Dubravu. Snimio: Marijan


I, krug je završen!

O samome ulazu u Dubravu bi se dalo još štošta reći ... prema navodima na izložbi, u blizini te lokacije je bilo i kupalište (nastalo kao "nusproizvod" obližnje pilane koaj je koristial vodu za svoj pogon) koje je, na žalost, bilo kratkoga vijeka i ubrzo nakon Drugog svjetskog rata je zatvoreno. Nije poznata točna lokacija kupališta, no Marijan nagađa da se nalazilo na samome početku Štefanovečke, na poziciji drvnoga poduzeća "jelen".

Mene je osobno taj ulaz u Dubravu uvijek podsjećao na nekakve "Western" gradove - jedna od točaka koje sam posjećivao početkom 90-tih je bila sada napuštena burekdžinica sa južne strane kuda sam se sklanjao za loša vremena dok sam čekao svoj autobus prema Dotrščini.

Ako krenemo dalje, sa lijeve strane se odvaja Konjščinska ulica koaj je svoje trenutke slave dočekala uz shopping bum u 90-tima. A nešto dalje, prije robne kuće NaMa, je čistina na kojoj je bio kiosk sa ćevapima (preteča poznatog Rubelj Grilla), a u pozadini je bila drvena baraka u kojoj je dugo godina djelovala Knjižnica Dubrava. I onda i sad je ta čistina bila mjesto kupnje drva, susreta prodavača, kupaca i pilara.

Kad krenemo dalje doći ćemo do robne kuće, nekada Name, a sada trgovine Lidla i partnera. Nekad je uz Namu tu bila i prodavaonica metalne i robe za kućanstvo "Inko" (vidi fotku dolje) koja je poslije mijenjala ime u "Željpoh" pa u "Ferimport" dok naposlijetku nije potpuno nestala.
A na zidu zgrade zapadno od Name, koji je upadao u oči svim putnicima u smjeru grada, mnogo se godina kočila reklama za Vegetu, u ono doba kad reklama nije bilo tako puno ta reklama mi je bila sinonim za Dubravu!Pred Dubravskom Namom. Fotka Iz Marijanove foto arhive.


Ako krenemo još dalje, nailazi pojas nebodera koji su građeni negdje u 70-tima, a tamo je, sjeća se Marijan, bilo brdašce za sanjkanje i završavalo je na ogradi skladišta građevinskog materijala, a između Ljubijske i skladišta, u brdašce je bila ugrađena brijačnica.

... toliko za danas, ovo je početak priče o Dubravi koja će se protegnuti na još pokoji post, koliko ću već imati građe i tema. A tu prije svega molim vas, čitaoce, da se i vi prisjetite pokoje zanimljive priče (ili neke fotke iz vaše arhive ili obiteljskog albuma!) vezane uz taj kraj koja će pomoći upotpuniti ovaj Dubravski mozaik, napišite je u komentare ili ju pošaljite meni na mail (imate ga desno)!
Unaprijed vam hvala!

Post je objavljen 28.10.2012. u 17:25 sati.