Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

U Vrgorcu obilježena stota obljetnica osnivanja Tamburaškog zbora (1912.-2012.)



Vrlo dirljivom akademijom jutros je u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca svečano obilježena stota obljetnica osnivanja Tamburaškog zbora u Vrgorcu. Zbor je osnovan 1912. godine, najviše inicijativom odvjetnika Dušana Franića. Taj tamburaški zbor postojao je do početka Prvog svjetskog rata, ali kasnije se zbor u nekoliko navrata obnavljao - poslije Prvog svjetskog rata, zatim u tridesetima kada je djelovao kroz HKD Napredak i pomoću Hrvatske seljačke stranke. Poslije Drugog svjetskog rata u povremeno se opet djelovalo, da bi u novije vrijeme, 2005. godine Tomislav Herceg u sklopu Osnovne škole Vrgorac osnovao Mandolinski orkestar Vrgorac, kao direktnog nasljednika starih tamburaša.



Program ceremonije obilježavanja vodio je Siniša Franić, Dušanov sin, te iako se radilo od čovjeku starije životne dobi koji ne živi u Vrgorcu, obilježavanje ove velike jubilarne obljetnice organizirao je na najbolji mogući način.
Dakle, nakon kratkog glazbenog programa, koji su priredili Gradska glazba i Mandolinski orkestar, Siniša Franić je pročitao kraći referat u kojem se prisjetio povijesti tamburaštva u Vrgorcu. Nakon toga je predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso podijelio zahvalnice potomcima prvih tamburaša. Taj je čin za većinu potomaka bio vrlo emocionalan, ni suze se nisu mogle skriti tijekom čitanja imena njihovih starih članova obitelji. Nakon toga, Siniša Franić je podijelio i zahvalnice današnjim članovima Mandolinskog orkestra, rekavši da bez njihova nastavka tradicije sviranja u Vrgorcu, obilježavanje stote obljetnice ne bi imalo smisla. Na koncu su podijeljene i zahvalnice svima koji su pomogli u organizaciji proslave obljetnice (među kojima sam bio i ja), zatim istraživanju povijesti tamburaštva u Vrgorcu, izradi popisa prvih tamburaša i pronalaženju njihovih potomaka.



Nakon završetka ceremonije u Višenamjenskoj dvorani, okupljeni su se zaputili do Pijace, do kuće Mate Pivca, na broju 7. Ulice hrvatskih velikana (ispod CB Schwabo) gdje su potomci tamburaša otkrili spomen-ploču, povodom stote obljetnice osnivanja Tamburaškog zbora u Vrgorcu, u čast svim vrgorskim tamburašima. Ploča je izrađena i postavljena u suradnji potomaka tamburaša i Grada Vrgorca. Nažalost, slova na ploči su vrlo slabo vidljiva, ali to se može lako riješiti njihovim bojenjem.

Post je objavljen 27.10.2012. u 22:10 sati.