Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/depresija-ubija

Marketing

Financije i emocije

Mislim da je folozofija poimanja ova dva aspekta života ključna za tumačenje mnogih naših odluka, situacija i rezultata. Što je važnije? Što je čemu baza i okvir? Što čemu preduvjet? Što je nužno a što se nadograđuje?

Model I

Prema jednom modelu, za sve je potrebna financijska baza. Financije se postavljaju kao onaj okvir, kao nužnost, kao esencijalna stvar od koje sve počinje i bez koje ničeg nema. Financijska stabilnost prvo, a tek potom emocije - mentalno zdravlje, dobri odnosi, zdrava prehrana, stil života, sreća i zadovoljstvo.

Model II
Prema drugom modelu najvažnije su emocije odnosno mentalno zdravlje. Stabilni emocionalni život, smirenost i pribranost kao baza a tek potom izgradnja aktive, financijskog blagostanja i prosperiteta. Emocionalno zdravlje temelj je za sve drugo i bez njega ništa ne funkcionira.


Pitanje je uzroka i posljedica. Ja sam financijski u govnima. Emocionalno također. Što je čemu prethodilo? Što je uvijek bila moja stvarnost iz koje su proizašle konkretne posljedice? Kada bih riješio jedan problem, bi li se drugi riješio sam od sebe? To su po meni ključna pitanja.
I ako želim biti iskren prema sebi i svijetu, model II je onaj koji objašnjava moju situaciju. Ne može financijski napredak riješiti moj duboki emocionalni problem iskonskog straha. Štoviše, da sam jako bogat to bi mi ovaj problem vjerojatno i potenciralo. Kao i što ga potencira to što sam ekstremno zadužen i van kontrole.
Suočavam se sa strahom. Prepoznao sam ga. Pobjeđujem ga. Pojest ću ga, probaviti i zauvijek eliminirati. Da sam to prije učinio ostvario bih svoje potencijale i bio znatno uspješniji u poslu i u odnosima.
Dosad sam postupao po modelu I i nisam postizao rezultate. Ganjao sam zaradu, gurao glavom kroz zid a nisam se brinuo za svoje emocionalno zdravlje niti si osvješćivao eventualne duboke emocionalne probleme. Takav pristup nije mi donio dobre rezultate.

Sada je vrijeme za promjenu strategije.
Strah će biti zgažen, poražen i iskorijenjen.
A onda ću biti kralj lavova!


Post je objavljen 27.10.2012. u 19:22 sati.