Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pripadantebi

Marketing

S NOGE NA NOGU

Kad sam se uputila u šetnju cilj mi je bila crkvica Svetog Jere. A kad sam već došla do ovde mislim se, pa idem još malo. Tamo, iza okuke.
A tamo je samostan Svetog Križa.
Kad smo bili dica često smo tamo odlazili na kupanje. Bila je tu velika livada, igralo se na balun, rekete, skakalo se sa mula. Sad je tu nekakva građevina, kafić, restoran, pitaj ti boga šta.

Samostanski sklop izgrađen je uz samo more. Crkva ima jednostavno pročelje sa portalom i središnjom rozetom, reljefnim kamenim križem nad zabatom okvira portala i još jednim kamenim križem na vrhu.
Nad glavnim ulazom u crkvu je polukružna luneta sa dvostruko tordiranom vrpcom i listićima po sredini. S vanjske strane ukrašena je motivom izmjeničnih zubaca a na nadvoju se nalazi natpis.

Zvonik je podignut uz jugozapadni ugao crkve. Na zapadnoj strani je sunčani sat. Tek je treći kat rastvoren sa tri strane biforama, a na vrhu je plitki četverostrešni krov.

Nad prizemljem je dijelom sačuvan drveni tabulat s oslikom na gredama. Na letvicama je motiv bijelih rombova na tamnoj podlozi ukrašenih crvenim točkama.

Prema moru pročelje samostana imalo je ugaone istake, poput kula u kojima je na zapadu bilo predvorje kuhinje, kuhinja i spremište.
Taj je dio s jedne strane bio povezan sa vrtom i povrtnjakom a s druge s manjim dvorištem uz more gdje su pristajali brodovi.
I kad sam sve ovo lipo poslikala i pogledala bilo je vrime za povratak. Sve onako, s noge na nogu, polako.Post je objavljen 27.10.2012. u 13:14 sati.