Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nk-bilo

Marketing

Najava obilježavanja 21. obljetnice oslobođenja Velike Pisanice - OTKOS 10

U utorak, 31. listopada 2012. obilježit će se 21. obljetnica oslobođenja Općine Velika Pisanica i akcije „ Otkos 10“ sa slijedećim programom:
10:30 – 11:00 doček gostiju (Društveni dom),
11:00 – 11:30 sveta misa (Crkva Presvetog srca Isusova)
11:30 – 11:45 polaganje vijenaca (spomen obilježje hrvatskim braniteljima)
11:50 – 12:20 prigodan program.

Inače, široj je javnosti nažalost je nepoznato kako je općina Velika Pisanica prva oslobođena općina i prva uspješno provedena oslobodilačka akcija u Republici Hrvatskoj. Akcija oslobađanja započela 31.10.1991. godine, a u samoj su akciji sudjelovali pripadnici specijalne policije iz Bjelovara, Protudiverzantska četa također iz Bjelovara, Galebovi iz Velikog Trojstva i tri voda iz Velike Pisanice sa 120 ljudi, kao i odredi mjesnih straža iz Velike Pisanice.

Prvi dan akcije oslobođena su mjesta: Nova Pisanica, Čađavac, Polum, Bačkovica i Zrinska. Istog dana probijena je prohodna cesta prema Podravini. Nastavkom akcije u suradnji sa braniteljima iz Grubišnog Polja i Virovitice oslobođeno je područje između ta dva grada.

U akciji su smrtno stradali branitelji Franjo Gal i Mato Šola a dvanaest je branitelja ranjeno. U spomen na poginule, na mjestima njihova stradanja postavljene su spomen ploče kao i spomenik u središtu mjesta kao zahvala za podnesenu žrtvu.

Kako bi se javnost upoznala s istinom o Domovinskom ratu i kako se nebi zaboravio značaj i postojanje prve oslobodilačke akcije u vrijeme rata, ali i u svrhu okupljanja veterana Domovinskog rata s područja općine Velika Pisanica osnovan je i klub “OTKOS 10“.



Post je objavljen 27.10.2012. u 10:25 sati.