Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Problem zvan Mirče

[Uvodna napomena: Ovaj post nije vezan za fotografiju, već se tiče određenih pojava koje se u zadnje vrijeme događaju na Blogu.hr]

Već se nekoliko godina na pojedinim blogovima blog.hr servisa pojavljuje problem u obliku čovjeka zvanog Mirče, koji u komentarima ispod postova na nekim blogovima ostavlja poduže pjesmice, uglavnom omalovažavajućeg i vulgarnog sadržaja. S obzirom na učestalost, iz toga se može iščitati da se očito radi o psihički bolesnoj osobi, koja je zbog tih svojih postupaka blogerima vrlo iritantna.

O kojem se točno psihičkom poremećaju kod dotičnog radi nije poznato (iako nebi čudilo da je nešto iz šizofrenog/psihotičnog spektra), no bolest se kod dotičnog nažalost manifestira u tome da ovaj čini to što čini. Da li ima potrebu zbog nekih svojih fanatičnih (moralnih i/ili vjerskih) svjetonazora omalovažavati i vrijeđati sve za koje smatra da nemaju "odgovarajuće" svjetonazore, ili pak to koristi kao nekakav "ispušni ventil" za svoje unutarnje frustracije, ili nekakav oblik zabave, teško je zaključiti.

No, potrebno je spomenuti to da su psihički poremećaji bolesti u punom smislu te riječi; to nisu svijesna i voljna psihička stanja, već pravi poremećaji na koje se samo snagom volje ne može utjecati. Općenito, sve psihičke bolesti su uzrokovane ili "kuršlusom u mozgu" (bilo urođenim, bilo stečenim/nastalim kao reakcija na neki vanjski utjecaj isl., a što je slučaj kod npr. šizofrenije, depresije i sličnog), ili se radi o usvojenim pogrešnim obrazcima ponašanja i doživljavanja okoline (što je npr. slučaj kod raznih poremećaja ličnosti), ili se pak radi o kombinacjii te dvije stvari.

Isto tako, osobe koje su psihički bolesne ponekad mogu biti svijesne da imaju problem, te ga nastoje izliječiti (na način da se obrate psihijatru), ali u velikoj većini slučajeva nažalost dotični negiraju bolest i tvrde da su svi oko njih "ludi", a samo oni "zdravi" (iako je realnost zapravo dijametralno suprotna).

Što se može učiniti u ovom konkretnom slučaju?

Od strane blogera kojima dotični ostavi komentar, najbolje je ignorirati i obrisati bez previše razmišljanja; već i samo korisničko sučelje u komentarima omogućava vlasnicima blogova da brišu neželjene komentare, a isto tako, ako se kojim slučajem takav komentar zamjeti na nečijem tuđem blogu, i sami komentatori mogu pritisnuti tipku "prijavi kao spam", te će dotični komentar ukloniti uredništvo bloga.hr (ako to prethodno ne učini sam vlasnik bloga).

S druge strane, nekakvo "dolijevanje ulja na vatru", i provociranje dotičnog (kao što to nažalost namjerno čine neki blogeri), bi u konačnici vrlo vjerojatno moglo samo još dodatno pogoršati stvari i uzrokovati još veću navalu spama u obliku komentara (pjesmica) do dotičnog, te će se situacija samo vrtjeti u krug.

S obzirom da dotični često otvara nove blogove, čini se da je jedini način kojim se spriječi ova iritantna situacija, jest da se nekako blokira njegov pristup blog.hr domeni preko IP adrese.

Barem dok se dotični ne izliječi od svoje bolesti...

Post je objavljen 26.10.2012. u 20:13 sati.