Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Kako izaći iz prijateljske zone

Zbog diskrecije ne mogu prenijeti mnoge mailove koje sam dobio s pitanjima o ovom problemu, no možete zamisliti kakva je tipična situacija. Tip upozna curu. Tip se boji nešto poduzeti ili pokuša pa ne stvori dovoljno privlačnosti. Tip nastavlja lebditi oko cure, obasipati je pozornošću i sanjariti o njoj, dok ona čezne za "pravim muškarcem" i "nekim tko će je stvarno voljeti", svejedno sretna što uvijek ima pored sebe tako "dobrog prijatelja". Iako je jedan od razloga za sve veću incidenciju prijateljskih zona svakako povišeni prag dominacije koji imamo danas, takvo muško ponašanje nikada nije bilo privlačno.

Naravno, ne krivim niti jednog muškarca za to, barem ne na početku. Razumijem da je to normalno i da će se neminovno događati u društvu koje od rođenja podučava muškarce stvarima dijametralno suprotnim od onih potrebnih za zavođenje i seksualne uspjehe. Osim sretne manjine koja to čistom slučajnošću nije nikada trebala, svi drugi će provesti mnogo vremena u mraku prije nego saznaju neke stvari. No jednom kada to saznaš, ustrajati u istom ponašanju je put u propast. Stoga svima s problemom prijateljske zone šaljem ovo generičko pismo:

Beta Orbiter
Aseksualna ulica 8
34912 Prijateljska zona


Kao i uvijek, najbolja tehnika je uopće si ne dozvoliti da se nađeš u prijateljskoj zoni. Sve što imam reći o ovoj temi je ekvivalent bacanja pojasa za spašavanje utopljeniku, što znači da je nešto već ozbiljno krenulo kvragu. Ovaj savjet nije negacija činjenice da muškarci i žene stvarno mogu biti prijatelji. I ja imam prijateljice. Ovdje se samo radi o pojašnjenju da je većina takvih prijateljstava samo šareni omot za patnju prijateljske zone ispod toga, odnosno bezbolno "budimo samo prijatelji" odbijanje zapakirano u celofan izbjegavanja neugodnosti (za ženu).

Ovo nije članak o prijateljstvu, nego o odbijanju.

Dakle, prošli su mjeseci (godine?) i ti i dalje nemaš pojma na čemu si. Vi ste prijatelji i to je to (shit!). Ovo je štetna situacija i za tvoje seksualno zadovoljstvo i za tvoje mentalno zdravlje. Ne samo da se mučiš, već i propuštaš druge prilike i toneš sve više i više u Beta ponor, maštajući o nečem... pa, kada sam već na ovoj temi, problem nije što je tvoja fantazija nemoguća. Možda se i ostvari. Problem je što nije ništa bolja od svih drugih fantazija koje potiskuješ zbog nje.

Također, čisto na prijateljskoj razini, vrlo je vjerojatno da je vaš odnos asimetričan, odnosno da ona uzima od tebe mnogo više nego ti od nje. Iako je to da ona dobiva od tebe stvari koje bi trebala dobivati od dečka, a ne daje ti iste, u osnovi parazitizam, to istodobno i nije loše. Dapače, povećava tvoje šanse jer joj ipak nešto značiš, samo te ona sterilizirala. Ali imala je nešto sterilizirati, i to je važno. To znači da oštra promjena može vrlo lako potaknuti njene osjećaje da prokuljaju vani.

Dok ti trošiš svoju pozornost i resurse na jednu curu koja vjerojatno niti ne zna da postojiš (u bilo kojem obliku osim plišanog medvjedića), potiskuješ svoju urođenu mušku prirodu koja je stvorena za istraživanje puno opcija, za aktivnost, energiju i lov. Propuštaš potragu za nekom koja bi te cijenila kako treba, a ne kao aseksualnog plišanog medvjedića.Sada kada smo rekli ono što se moralo, vratit ćemo se na tvoju situaciju. Što se može učiniti?

Kao prvo, a moguće je da razmišljaš o tome, nemoj ni za Boga učiniti ništa tipa veliko priznanje, izjavljivanje ljubavi, pričanje o osjećajima i sl. Da, ponekad daje rezultate i to da joj netko izjavi osjećaje i "pita je hoće li biti njegova cura", ali takve stvari rade samo zato što je on tada već u jakoj Alfa poziciji, gdje je privlačnost već stvorena, gdje on vjerojatno ima i druge opcije, i gdje obje strane ionako znaju na čemu su, tako da je u potpunosti svejedno hoće li je on samo poljubiti ili raditi još malo cirkusa za njen ego.

Kao drugo, iako si već jako duboko u prijateljskoj zoni, to ne znači da se ne može ništa poduzeti, samo da to mora biti kroz odlučno djelovanje, bez obzira na rizike. Moraš prihvatiti mogućnost da od toga neće biti ništa, da možda nikada ni nije bilo ničega, da je možda nećeš imati ni kao prijateljicu, i da bi to mogao saznati prilikom pokušaja. Ali ako nešto postoji, stvar je već spremna, samo je trebaš katalizirati. Ključna misao je da nemaš što izgubiti.

Preporučam da u vaš odnos dodaš malo više igre (npr. zadirkivanja, ne-shvaćanja ozbiljno) i da eskaliraš. Vjerojatno je trenutno uopće ne tretiraš kao što tretiraš sve ostale (muške) prijatelje, već si samo njen potrčko koji joj želi ugađati. To baš i nije prijateljstvo, zar ne? Ne budi tako mlak! Ako se viđate donekle redovito, učini to nepredvidljivijim i intenzivnijim. Trebao bi otići s njom na bilo što što prolazi kao spoj - šetnja, kava etc. - (naravno, ne upotrebljavaj tu riječ) i tu eskalirati. Eventualno tijekom par takvih događaja, ali ne više od nekoliko. Budi zabavan, dodiruj je, poljubi je.
(Napomena: alkohol uvijek pomaže)

Ne moraš se brinuti hoćeš li je dovesti kod sebe, to ne šteti ali nema velikog utjecaja na to hoće li ti uspjeti stvar. Ako se ona ipak često nalazi kod tebe, to je dobra opcija - zovneš je na neki događaj, večeru i sl. Budi spreman na mogućnost manjeg otpora (tipa "Što to radiš?") ili "Ali ja imam dečka", ali ključno je to što ona radi, a ne što govori. Ostaje li u tvom društvu i blizini? Samo nastavi. Ako ne, i to je u redu. Zaboravi na sve. Nemaš se za što ispričavati niti joj nešto objašnjavati. Nitko nikome ništa ne duguje.

Nakon toga možete slobodno pričati o osjećajima, ali po meni se mora prvo "nešto dogoditi" inače nemaš šanse. Također, budi spreman na puno drame tipa "ne znam što želim" i apsolutno ne inzistiraj na tome da ona zbog tebe nekoga ostavi (ako nekoga ima, a iako svaka cura ima na desetke Beta orbitera, svejedno se pitam zašto se u tom slučaju uopće trudiš?) ili sl. Budi pun razumijevanja, ali više u smislu "svejedno mi je kako god ispadne" nego "želim te usrećiti što god ti odabrala". Ako dobro izvedeš stvari, ona će sve posložiti napraviti sama. Ako to ne napravi nego želi malo da i malo ne, pa možda imati te kao nekakvu rezervu s kojom nije zadovoljna, a ipak istovremeno nešto raditi s tobom ili tim trećim, pa... to bi govorilo svašta loše o njoj, zar ne?

Zapamti, najbolje rješenje za prijateljsku zonu je pripaziti da se uopće u njoj ne nađeš. Ili drugim riječima...

Ignissovo pravilo #13: Ako ne spavaš s njom, nećeš uskoro spavati s njom, ili je ne koristiš kako bi spavao s drugima, ona je za tebe beskorisna.


Post je objavljen 23.10.2012. u 11:28 sati.