Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Foto-neznalice

Kupovina fotoaparata ili nekog drugog sredstva za za bilježenje slike (mobitela s fotoapratom) ne čini čovjeka fotografom, već - vlasnikom fotoaparata.

Da bi se nekoga moglo nazvati fotografom, neizostavno je da posjeduje barem neka elementarna znanja, počevši već i od samog držanja fotoaparata i korištenja nekih osnovnih funkcija na fotoaparatu.

Ovo je pak vrlo značajna pojava kod svih onih koji se čak ne udostoje pročitati niti uputstva za upotrebu foto-sprave koju su kupili i koju namjeravaju koristiti.

Gledajući ljude kako fotografiraju u raznim situacijama, može se stvarno primjetiti neke tipične greške/gluposti koje su rezultat upravo tog elementarnog neznanja.

Panorama i portret

Nekima nije poznato to da se fotoaparat ili mobitel mogu slobodno okrenuti i u vertikalni položaj (tzv. "portretni"), ako situacija to zahtjeva, već sve snimaju isključivo horizontalnom položaju (tzv. "panoramskom" ili "landscape").

Ono što time dobiju je najčešće samo "prazan" kadar sa sitnim objektom kojeg su zapravo htjeli snimiti.

Zoom-lijenčine

Kako danas mnogi aparati imaju ugrađenu zoom opciju, mnogi je koriste kako bi si "približili" ono što žele snimiti. Ponekad i kada to nije potrebno.

Naime, u nekim situacijama se problem udaljenosti može riješiti vrlo jednostavno, da se fotograf sam fizički približi objektu snimanja. No svejedno neki koriste zoom čak i kada između njih samih i objekta nema nikakvih nepremostivih prepreka. Ne kaže se uzalud da "ako slika nije dovoljno dobra, nisi dovoljno blizu". Misli se fizički, a ne zoomom.

Blicanje po danu

Blicanje tj. korištenje bljeskalice) po jakom suncu nema nikakvog smisla, jedino što dodatno troši baterije. Pogotovo kod "turističkih" panoramskih snimaka i snimanja arhitekture po danu. Koristan može biti samo u situacijama kad se baš snima u (polu)mraku, ili kao tzv. "fill flash" (snimanje objekata u sjeni).

"Popravit ću kasnije u Photoshopu"

Mnogi se uslijed svojeg fotografskog neznanja već u startu previše oslanjaju na Photoshop (ili već neki drugi program za obradu slika), te se gotovo uopće ni ne trude da već u samom trenutku snimanja, već iz samog aparata, dobiti što je god moguće bolju sliku (po pitanju fokusa, oštrine, kompozicije i ekspozicije), već jednostavno "klikaju" bez prave ideje što zapravo žele dobiti na slici.

Naravno, u Photoshopu se neke stvari može malo dotjerati (npr. napraviti izrez, popraviti kontrast ili izvesti c/b konverziju), no neke stvari se može komotno zaboraviti, jer Photoshop neke slike ne može spasiti.

Post je objavljen 21.10.2012. u 00:01 sati.