Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Zemlja (ne)znanja

Još ne tako davno ovom Lijepom našom orio se poklič vrlih nam političara 'Hrvatska, zemlja znanja'. Kao, treba nam visokoobrazovan puk pa ćemo se onda, uz njihovo znanje i pamet, lako izvući iz govana u koji nas je uvalila ova 'ekonomska kriza' (da li samo ona?).

No u posljednje vrijeme ne čuje se više ni odjek tog pokliča. Glasniji su oni o kojima ovisi uspjeh ili neuspjeh Hrvatske kao zemlje znanja. Pa umjesto da podučavaju kako bi Hrvatska to i postala, oni izašli na ulice i, vidi bezobraznika i drznika, ne dozvoljavaju vladi da im u ovim kriznim vremenima smanji njihova prava, čitaj plaće. A vlada, kao jadna, ne zna odakle da namiri novac za njihove prinadležnosti, dok istovremeno izdvaja za znanost, kako je poznato, 'velikih' 0,7% (slovima nula zarez sedam posto) famoznog BDP. Za razliku od, na pr., Danke Deutschland, sa svojih 'mizernih' 3,5% (ovo neću slovima).

Neki pokvarenjaci savjetuju Vladu da malo opelješi banke, da malo skreše birokraciju (i 'prekobrojne' usmjeri na produktivni rad), a oni najbezobrazniji, vidi te pokvarenjake, čak traže da se prinadležnosti saborskih zastupnika, članova vlade i onih redom sve do gradonačelnika i načelnika 'usuglase' s prinadležnostima onih koji dohodak stvaraju ili pak rade društveno koristan posao. Kao na primjer spomenute 'galamdžije'.

No to je tek jedna strana medalje. Postoji i ona druga a koja bi trebala odgovoriti na pitanje: treba li uopće Hrvatska biti 'zemlja znanja'?!

Evo neki dan u Večernjaku čitam kako će šesdesetorica mladih, fakultetski obrazovanih i najboljih studenata FER-a, koji su ovih dana doktorirali, teško naći posao.

Do nedavno sam mislio da samo završeni studenti društvenih fakulteta teško dolaze do posla. No prema Večernjaku ta 'pošast' se proširila i na tako atraktivne fakultete kao što su FER. Dok su još nedavno studenti tog fakulteta čekali po završetku školovanja na posao tek nekoliko dana, danas ih se može naći i kao poslužitelje na benzinskim pumpama.

Pogledaj, međutim, te 'prepotentne' i 'nadobudne' mladce. Umjesto da su zadovoljni što mogu raditi makar i na benzinskoj pumpi, ili iskoristiti mogućnost stjecanja prakse uz 1600 kunića 'plaće', ako ih naravno poslodavci prime (to su oni koji imaju a nemaju, što imaju a što nemaju zaključite sami), oni bi u inozemstvo: Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Ameriku. Sve neke prekomorske zemlje. Jer, kažu, ni u Europi (u koju mi glavačke srljamo) nema za njih posla. Neki 'zlonamjerni' ljudi iznose podatak da ih je tako 'trbuhom za kruhom/znanjem' otišlo preko 30.000 (neću slovima).

Zgodno je to!
Ovdje se jeftino (da ne kažem baš besplatno) školuju, vlada se mora natezati s njihovim učiteljima i profesorima, porezni obveznici sve to lijepo plaćaju, a oni bi onda preko mora da tamo prodaju svoje stečeno (ili kupljeno) znanje. Najrazvijenijim zemljama, usput budi rečeno! I tako ispada da oni što ostaju na 'rodnoj grudi' školuju stručnjake i 'transferiraju' ih drugima, gospodarskim tigrovima, koji na taj način dobivaju jeftino stručnjake a ni luk jeli ni luk mirisali.

I sad recite: trebali Hrvatskoj uopće Znanja?


Post je objavljen 19.10.2012. u 22:15 sati.