Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Poziv


Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije organizira u srijedu 24. listopada, u 19 sati, u prostorijama multimedijske dvorane palače Herzer, promociju tri izdanja. Prvo će Zvonimir Despot, prof., kao glavni urednik, predstaviti magazin VP – Magazin za vojnu povijest. Zatim će mr. sc. Amir Obhođaš govoriti o knjizi Hrvatska legija 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija na Istočnom bojištu 1941. – 1943., a treću knjigu pod nazivom Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha. Hrvatski protuosovinski otpor i dinamika vojno – političkih strategija na hrvatskom ratištu u Drugom svjetskom ratu predstavit će autorica Neva Mihalić, prof. S obzirom na prigodu, okupljenima će se besplatno podijeliti ograničena količina magazina VP – Magazin za vojnu povijest, a navedene knjige prodavati će se po promotivnoj cijeni od 50,00 kuna po primjerku.

Veselimo se Vašem dolasku!


Zvonimir Despot, rođen u Koprivnici 1970., kolumnist je Večernjeg lista, povjesničar i publicist, urednik knjiga u izdanju Večernjeg lista te od nedavno i nakladnik knjiga u izdanju biblioteke „Hrvatska povijest“. Glavni je urednik magazina Vojna povijest. Diplomirao je 1996. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na čijoj je Katedri za crkvenu povijest obranio diplomski rad pod nazivom „Braća Hrvatskog zmaja i hrvatska sakralna baština. Povijest Družbe 1905. - 1995.“ Od polovine 1997. radi kao novinar i urednik u „Večernjem listu“ u Zagrebu, gdje je objavio niz novinskih članaka i komentara iz suvremene hrvatske povijesti, prije svega o Drugome svjetskom ratu, komunističkoj Jugoslaviji, hrvatskoj emigraciji te o Domovinskom ratu. Dosad je objavio sljedeće knjige: "Ne bojte se", Večernji list, 2005. (grupa autora); "Hrvatska za svakoga", Večernji list, 2005. (grupa autora); "Međugorje. Tajna Gospinih ukazanja", Večernji list, 2006. (grupa autora); "Vrijeme zločina. Novi prilozi za povijest koprivničke Podravine 1941.-1948.", Hrvatski institut za povijest, 2007.; "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti. Zagreb i središnja Hrvatska", Hrvatski institut za povijest, 2008. (grupa priređivača); "Tito-tajne vladara. Najnoviji prilozi za biografiju Josipa Broza", Večernji list , 2009.; "Tito-strogo povjerljivo. Arhivski dokumenti", Večernji list, 2010. (s Perom Simićem); "Pisma Titu. Što je narod pisao jugoslavenskom vođi", Večernji list, 2010.; „Misterij Međugorja“, Večernji list, 2011. (grupa autora); „Medački džep 1993.“, Večernji list, 2012.; „Akcije Specijalne policije MUP-a u operaciji Oluja“, Večernji list, 2012.

Amir Obhođaš je 1998. godine završio dvopredmetni studij geografije i povijesti koji zajednički izvode Prirodoslovno-matematički fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija sudjelovao je u Domovinskom ratu kao pripadnik 144. brigade Hrvatske vojske. Od 1999. godine radi u Hrvatskom državnom arhivu gdje je danas načelnik Odsjeka mikroteke i fototeke. Godine 2010. stekao je zvanje magistra znanosti iz humanističkih znanosti, polje povijest, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je obranio magistarski rad na temu „Kopnene postrojbe NDH na Istočnom bojištu 1941.-1943. godine“.

Neva Mihalić rođena je u Zagrebu. Srednju školu završila je u Splitu. Diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu izradom diplomskog rada na Institutu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu. Radila je kao znanstvena novakinja na polju povijesti i filozofije znanosti. Doktorant je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu na polju filozofije uma. Stipendija bavarske vlade omogućila joj je istraživanje u Njemačkoj (kulturna povijest), a stipendija francuske vlade istraživanje i usavršavanje na znanstvenim i visokoškolskim institucijama u Parizu i Rouenu (eksperimentalna fenomenologija i primijenjena epistemologija). Dosad je objavila analitičke, znanstvene, stručne i publicističke radove na područjima povijesti i filozofije znanosti, kulturne povijesti i političke povijesti.



Post je objavljen 19.10.2012. u 10:25 sati.