Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Sjedište kulturnog turizma bit će Brodska barokna Tvrđava

Brodska barokna Tvrđava, smještena u središtu grada, zasigurno je najznačajnija povijesna građevina ne samo Slavonskog Broda nego i šire, a kroz nekoliko bi godina mogla postati razvojni kotač zamašnjak ovoga kraja u funkciji kulturnog turizma. Prije gotovo 300 godina, kada je građena, bila je namijenjena smještaju vojne posade a od 1994. godine, kada je tvrđavskih 350.000 četvornih metara MORH dao Gradu, Brod je nastojao vlastitim sredstvima obnoviti ovaj jedinstveni spomenik kulture za koji je pokrenut postupak upisa u svjetsku baštinu UNESCO-a.

“Ovo je jedinstveni prostor prema veličini i očuvanosti u krugu od tisuću kilometara. Za gospodarstvo bi to značilo prodaju na milijune komada cigle, angažmana građevinskih tvrtki i stotine zaposlenih nekretnine Rijeka. Ako dobijemo sredstva iz strukturnih fondova, ubrzali bismo vremensko razdoblje obnove. U prvoj fazi riječ je o sredstvima od gotovo 40 milijuna eura za uređenje oružnog trga, kavalira, okolnih kurtina, jedinstvenog Muzeja granice, Muzeja tambure, hotela (ili rektorat) za što postoje idejna rješenja već 18 godina. Uz manje dodatke u projektnoj dokumentaciji, kandidirat ćemo prema strukturnim fondovima za ovaj iznimni projekt u konačnici vrijedan stotinjak milijuna eura“, rekao je gradonačelnik Duspara.

Dodaje kako bi u konačnoj obnovi Grad dobio oko 70.000 kvadrata zatvorenog poslovnog prostora, pa su intenzivirani kontakti sa ministarstvima turizma, kulture, i regionalnog razvoja od kojih za sada postoji podrška. U prilog važnosti obnove brodskog Festunga ide i činjenica što će Slavonski Brod od 1. srpnja 2013. godine biti najveći grad na granici cijele Europske unije! “Kroz grad godišnje prođe oko 16 milijuna putnika preko mosta u BiH, koji se nalazi samo na stotinjak metara od Tvrđave. A tu je kroz obnovu predviđeno i veliko parkiralište i punkt za pružanje usluga turistima, osobito kad bude većih zastoja na budućoj šengenskoj granici. Kroz grad prođe i 20 milijuna ljudi autocestom A3 prema Beogradu i Bliskom istoku“, pojašnjava Bašić značaj revitalizacije Tvrđave.

Post je objavljen 17.10.2012. u 09:55 sati.