Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

I u državama članicama Europske unije predviđeno postojanje slobodne zone

Zahvaljujući Slobodnoj zoni Varaždin, Varaždinska županija na drugom je mjestu po izvozu u Hrvatskoj. Tamo više od 10 godina posluje 17 tvrtki osnovanih domaćim ili stranim kapitalom koje ostvaruju ukupni prihod od 2,5 milijardi kuna i doprinose izvoznoj bilanci Hrvatske s 300 milijuna USD godišnje. Što će biti sa Slobodnom zonom nakon ulaska Hrvatske u EU još je uvijek nepoznanica, stoga su u Gradu Varaždinu i Županijskoj gospodarskoj komori pokrenuli inicijativu kako bi se na vrijeme definirao njen status, a gospodarstvenicima omogućilo da nastave s radom i novim projektima.

U Gradskoj vijećnici je tako proteklog utorka, na inicijativu zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice Natalije Martinčević, održan sastanak s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, Carinarnice, HGK Županijske komore Varaždin stanovi Zagreb, Varaždinske županije, općine Trnovec Bartolovečki, Slobodne zone, te tvrtki Boxmark Leather d.o.o. i Gumiimpex GRP d.d. koje u Slobodnoj zoni prednjače razvojnim planovima i brojem zaposlenih.

Svi investitori su do danas u Slobodnu zonu uložili oko 550 milijuna kuna, zapošljavaju oko 3500 radnika i vjerujem da je pred nama dovoljno vremena da se država jasno odredi o budućnosti takvih projekata. Uredbom Vijeća EZ i Uredbom Komisije predviđeno je postojanje slobodnih zona i u zemljama članicama EU. Diljem Europe posluje ih 56, pa vjerujem da će i ova varaždinska nastaviti s radom kad iduće godine uđemo u EU.

Post je objavljen 17.10.2012. u 09:43 sati.