Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Igor Čatić: Tko to uništava znanost u HrvatskojPoštovano Čitateljstvo!Javljam se relativno brzo s novim tekstovima i humorom br. 26.


Središnji tekst je onaj pod nazivom: Predsjednik Vlade treba se riješiti onih koji svojim idejama uništavaju znanost u Hrvatskoj. Premijer je pozvan da spriječi likvidaciju hrvatske znanosti koju provode pomoćnik za znanost i njegovi pajdaši. Možda se neki ne će složiti s tom teškom ocjenom, ali treba jednom kazati da Hrvatska treba znanstvenike koji će raditi na stvaranju nove vrijednosti, ne samo za sebe već i ostale znanstvenike. Ali i za obrazovanje, zdravstvo i kulturu. To se ne postiže kriterijima poput onih za napredovanje s pomoću faktora odjeka (IF) ili uz potporu koja će u obliku glavarine biti za svakog znanstvenika 400 eura godišnje. Nije riješeno financiranje postojećih projekata, nije predviđeno raspisivanje novih, nije riješeno tko će u Hrvatskoj financirati znanost, kada će biti raspisani natječaji za nove projekte. Uputa pomoćnika za znanost da se znanstvenici pokušaju uključiti u nove europske projekte pokazuje njegovu neobaviještenost. Evo citata iz teksta: »Što se tiče financiranja u EU-u, ono ulazi u godinu dana moratorija, osim nekoliko iznimaka. Cijela 2013. je razdoblje pripreme za Obzor 2020. za kojeg će prvi natječaji biti raspisani 1. siječnja 2014.« Najsrdačnije se zahvaljujem svima koji su mi poslali informacije koje su ugrađene u tekst.

Ono što žalosti da ovakve tekstove pišu tamo neki penzioneri. Umjesto da te podatke u javnost iznose sindikati, bez obzira na naziv, aktivni znanstvenici itd.

Molim kritizirajte, jer ne moram biti uvijek u pravu
Portal Zg-magazin zamolio me za razgovor. Dogovoreno je da se taj razgovor podijeli u dva dijela. U priloženom prvom dijelu razgovara odgovarao sam na pitanja o mom djelovanju tijekom šest desetljeća rada. Pokriveno je područje od 1927. do danas. Mnogi čitatelji će po prvi puta moći pročitati neke manje poznate pojedinosti o mom radu. U drugom dijelu odgovarao san na pitanja o bolonjskom procesu, s čime ste u osnovi upoznati. Drugi dio tog razgovora vodit će se tijekom studenoga povezano uz dva događaja u koje sam uključen. O predavanju Zašto je sve više kiborga među nama? i o prvom savjetovanju u Hrvatskoj posvećenom isključivo bioplastici.

S tom temom posredno je povezan i treći tekst, Zeleno ispiranje mozga. Radi se o raščlambi engleskog naziva greenwashing. U riječ nije moguće jednostavno prevesti jer sadrži tri pojma. Jedna od najsnažnijih manipulacija kojima smo izložene su ekomanipulacije. Koje nam ispiru mozak, npr. o štetnosti klasičnog pamuka kako bi se promovirao prirodni, uzgojevi pamuk koje se proizvodi čak 0,76 % ukupne proizvodnje pamuka. Ili kada se napada plastične vrećice u korist papirnatih koje su po svim pokazateljima lošije. Kada nam isperu mozak o nekoj temi, onda se osjećamo kao grješnici koji se žele iskupiti. Npr. umjesto da dobiju plastičnu vrećicu koja košta 5 lipa, spremni su svoj grijeh okaljati plaćanjem 1 kune. Ili kupiti biorazgradljivu vrećicu pa misliti da ju se smijw bacati kuda kome padne na pamet, a ona traži posebni sustav sakupljanja.


Još uvijek sam spreman učiti i prihvaćati korisne savjete. Jedan od mojih najstarijih prijatelja, još od 1946. potaknuo me je na otvaranje najnovije rubrike: Pogledajte na WEB-u. Nadam se da će vam ta rubrika biti od koristi ali i da će vas zabaviti.

Konačno, nadam se da će vas i ostatak novog internetskog humora malo oraspoložiti poslije ovih tmurnih tema.

Igor ČatićPost je objavljen 15.10.2012. u 09:26 sati.