Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/depresija-ubija

Marketing

Zdrava težina



Svatko ima svoje vlastite, osobne, intimne i samo njemu poznate kriterije kad je u pitanju izgled tijela, tjelesna masa ili prikladnost prisutnosti tkiva na određenim mjestima.

Tko meni može reći odnosno uvjeriti me riječima 'Pa baš dobro izgledaš' ako ja o sebi mislim da sam predebeo ili premršav? Samo ja sam autoriziran za prosudbu o takvim pitanjima i nitko drugi. Recimo da ja vama kažem: imam odličnu preporuku za vas - od ovog ćete sigurno postići idealnu tjelesnu težinu!? To bi zaslužilo u najmanju ruku šamar ako ne i udarac nogom tamo gdje najviše boli. Pa dobro tko je rekao da vi već nemate idealnu tjelesnu težinu? Želim li ja to reći da ste predebeli? Gad bezobrazni.

Ne dajte se zavesti. Ako vam ljudi krenu savjetovati bilo što za mršavljenje ili debljanje - ne ulazite u rasprave! Svaka šuša je danas na dijeti, a ima ih 100 vrsta. Da išta od toga stvarno djeluje ne bismo bili treća najdeblja nacija na svijetu.

Treba zavoljeti sebe i svoj fizički izgled. Nisam idealan, pa šta! Dijeta? Ne hvala! Ja još pamtim traume od režima mesne dijete (samo meso i salata) koji sam nedavno prošao:
-jedem ćevape a lepinju ostavljam
-umirem od želje za kruhom, krumpirom, kolačima - a niš od toga ne smijem
-uništavam zdravlje ketozom
-desetak dana po prestanku dijete sve kile mi se vrate
Isplati li se to? Naravno da ne.

Ne idite na dijete! Prihvatite sebe i zavolite svoje tijelo sa svim mogućim suvišnim kilogramima - ako mislite da ih imate! Što se tiče sastava tijela te bazalnog i aktivnog metabolizma danas se to može lako izmjeriti u specijaliziranom wellness studiju u kojem će vam sve snimiti za 250Kn - ali ne dajte se baciti u bed! Možda bi trenutak suočenja za vas bio jedan od najbolnijih trenutaka u vašem životu ali samo vi ste osoba koja je nadležna, odgovorna i mjerodavna donijeti odluku hoćete li išta mijenjati na sebi. Ne postoji na svijetu trener ili wellness coach koji bi to mogao učiniti umjesto vas.

Pustite sve kak je, živi ste i budite veseli - kad već ja nisam - želim vam kristalnu kocku vedrine! Ima vremena za bolju i zdraviju budućnost. Predahnite. Čuda ne postoje.

I ne vjerujte dijetama! One su zlo i naopako! Nije pitanje hoćete li skinuti kilograme - hoćete, ali uništit ćete zdravlje i nakon dijete kilogrami će se vratiti. Ima puno boljih načina, recimo nedavno sam čuo da je frend proveo ljeto kod punice i tako skinuo preko 10kg. Priča da je doživljaj nezaboravan, neopisiv i neusporediv s bilo kakvom dijetom.

Zašto ne vjerujem dijetama? Jer donose glad i stres, a to potiče depresiju. Zato jer su uvijek privremene, kile idu kao sinusoida prvo dolje a po povratku 'na staro' vraćaju se i tako unedogled. Zato jer osim smanjenja kalorija (energije) smanjujemo i neke korisne i važne tvari kao što su proteini, vitamini, nezasićene masne kiseline itd.

Vjerovao bih jedino u režim prehrane koji bi sadržavao sve potrebne nutrijente u pravilnim omjerima, a učinak dijete bi postizao samo smanjenjem kalorija. Nešto kao prehrana u zoni - no tko bi imao snage i energije vagati sastojke svakog obroka i brinuti se o nabavi? Ja ne.

Post je objavljen 14.10.2012. u 09:59 sati.