Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/depresija-ubija

Marketing

Hipomaničnost II


Već sam nešto pisao o ovom potencijalno rizičnom mentalnom stanju. Alkohol je definitivno čimbenik koji opasnosti rizičnost ovog stanja utrostručuje, no mislim da je bit i u FOKUSU, kursu, orijentaciji.

Nije bitno jeste li pametni ili glupi, radi li vam mozak brzo ili ne, imate li viška energije - važno je samo kamo ćete to usmjeriti! Znati biti pozitivan, veseo, prpošan to je umijeće življenja - naravno pretpostavka je mentalno zdravlje. Pronaći način da budete sretni s ono malo što vam život da.

Recimo ja imam nevjerojatne probleme s financijama. U tolikim sam dugovima da sam blokiran, ne samo da nemam snage pokrenuti se u rješavanju problema nego niti suočiti se sa stanjem. Stil života kakav sam vodio me je iscrpio, i tragam za promjenom kako bih vratio snagu i borio se. Sad sam depresivan i pitam se ima li smisla živjeti.

No mašte a i sjećanja još uvijek imam. Pretpostavimo da pronađem i prihvatim neki novi, zdraviji stil života. Da mi se vrati snaga, da se probudi lav u meni. Nije da se to već prije nije događalo, i znam da postoji više mogućih smjerova razvoja događaja:

1-Zaljubim se. Mogu to dobro i uvjerljivo skrivati, imam energije. Moram ju zavesti, navesti da me zavoli. Svaki atom snage uložit ću u to, moram uspjeti! Ugoda dodira i milovanja ljubavnice ublažit će moj jad zbog problema. Barem povremeno imat ćemo raj. Ja sam supermen, mogu sve!

2-Zabavljam se. Tulumarim, putujem, jednom se živi! Obnovim konktakte, družim se, relaksiram - samo da zaboravim što me tišti. Ajmo party ludiloooo.

3-Uživam u snazi. Svima pričam da ću se izvući jer pronašao sam snagu. Bitan je dobar osjećaj. Znam da će biti bolje. Mora. Nemam još konkretan plan ali na strateškoj razini vidim da ima izlaza!

4-Fokus stavim na financije jer to je moj gorući problem
-kažem prijateljima da trebam dodatnu zaradu ako imaju bilo kakav projekt da sam raspoloživ
-svim kolegama s faksa kažem da tražim dodatni posao u struci
-posjetim mentora s faksa i tražim dodatni posao
-tražim sve oglase i javljam se
-potražim bolje plaćeni posao

Na što se usmjeri fokus, u tome se i uspjeva

Strategije 1, 2 i 3 su strategije bijega, a 4 je djelotvorna strategija za rješavanje problema. Je li hipomaničnost dobra ili loša? Ovisi koji tip strategije se odabere. Za bijeg je svaka energija suvišna jer odmaže u rješavanju problema. Za borbu je energija dobrodošla.

Ako se ikad izvučem iz depresije, želim se boriti.
Ako se nikad ne izvučem, vi koji preživite molim vas borite se!

Post je objavljen 13.10.2012. u 21:38 sati.