Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 3.VID MATASOVIĆ-(Pag 1.pol.XVI.st. – Kreta 7.08.1583.)




Hrvatska vojna i pomorska povijest prebogata je znamenitim osobama, prevažnim sudionicima ratova i ratnih pohoda, bitaka i bojeva duž europskih i svjetskih bojišta.
Vid Matasović zasigurno je jedan od njih, stoga će ovo biti pokušaj da se jedna prevažna, a prešućena osoba paške i hrvatske povijesti otrgne zaboravu.
Vid Matasović, zapovijednik hrvatskog konjaništva istakao se u Ciparskom ratu, za svoje zasluge dobio je naslov "Viteza sv.Marka". Ciparski rat je sukob između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva koji je trajao 1570. – 1573. godine. Sukob je započeo 1570. invazijom osmanske vojske na mletački otok Cipar.
Bitka kod Lepanta je najznačajnija i odpjevana bitka. Neznamo kakva je bila uloga konjaništva Vida Matosovića, s obzirom da je to bila pomorska bitka u kojoj je kršćanska mornarica uništila tursku silu 7.10.1571. godine. To je bio odlučujući trenutak zaustavljanja osmanskog širenja na Mediteranu. Neki povijesničari je označavaju kao majku svih pomorskih bitaka. Sigurno da je konjaništvo bilo od izuzetne pomoći sa kopna i tu vidimo ulogu zapovijednika hrvatskog konjaništva Vida Matasovića.


Veliki slikar Tintoretto zorno je prikazao na svojoj slici "Bitke kod Lepanta" i ulogu konjaništva u istoj.

Točan datum rođenja Vida Matasovića nije zabilježen. U paškim matičnim knjigama ne pronalazi se njegov datum rođenja, zasigurno da je to bilo, u 1.pol. XVI.st., a umro i pokopan je na Kreti 7.08.1583.
Rodio se u paškoj plemićkoj obitelji koja u Pag dolazi 1527. godine iz Novigrada.
Po povratku iz ciparskog rata 1575. godine postaje zapovijednik tvrđave u novigradskom tjesnacu, a zapovijedao je i brigantinom koji je bio određen za stražu u ljubačkom i novigradskom tjesnacu. Za izvanredne zasluge u doba rata 1571 – 1573. opći providur Grimani dodijelio je Vidu Matasoviću otok Vir s obvezom plaćanja osmine državnoj blagajni.
U paškim se spisama Vid Matasović javlja godine 1569. kao sudac Bratovštine sv.Jurja. On je dukalom god. 1575. imenovan paškim plemićem, ali su se paški vijećnici opirali njegovu prijamu u Vijeću. Zalaganjem mletačkog opunomoćenika za Dalmaciju Andrije Giustinianija "primljen" je u paško Vijeće 28.03.1576. godine.
Obitelj Matasović koristila se grbom, kojeg je zabilježio Ruić i koji u ovalnom štitu na modrom polju iz lijeve strane štita izlazi odjevena ruka s mačem, na vrhu kojeg se nalazi ljiljan. Na desnoj strani štita, pri dnu, tri su okomite grede. Štit je uokviren baroknom kartušom.



Njegovi potomci su njemu u čast podigli kenotaf u crkvi sestara benediktinki s grbom i natpisom koji je zabilježio paški povjesničar Ruić.
Grad Pag se odužio ovom velikom ratobornom konjaniku što je jednoj od ulica dodjelio njegovo ime.




Post je objavljen 11.10.2012. u 23:06 sati.