Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Gradsko vijeće Vrgorca – u pola godine ostvareni prihodi gradskog proračuna samo 27,30%



Jučer je održana 24. sjednica Gradskog vijeća Vrgorca. Najviše interesa vijećnika izazvao je gradonačelnikov prijedlog financijskog izvještaja za razdoblje siječanj – lipanj 2012. godine. Prihodovna strana proračuna za pola godine je porazna – samo 27,30%, na što je oporba upozoravala da će se dogoditi još za donošenja proračuna za 2012. godinu, kada je rečeno da je nemoguće očekivati da će država dati 28 milijuna kuna Gradu Vrgorcu u ovoj godini. Rashodi poslovanja Grada su 43,70%.

Vijećnik Rade Bobanac pitao je ima li Grad Vrgorac kakav ugovor sa državom ili županijom po kojoj su one obvezne isplatiti navedene iznose pomoći. Ako takvi postoje, a država i županija ne surađuju, prvi će podržati tužbu protiv njih, a ako ne postoje takvi ugovori (a ne postoje), onda je gradonačelnikov prijedlog proračuna produkt neznanja i najveća blamaža u povijesti Vrgorca. Bobancu su posebno zasmetali troškovi reprezentacije (nazvao je to žderačinom i pijačinom) i intelektualnih usluga. Jednostavnom računicom Bobanac je utvrdio da je za reprezentaciju Grada dnevno trošeno 1250 kuna.

Vijećnik Miljenko Pivac rekao je da se protivio ovakvom proračunu Grada kada je bio donošen, jer je već tada upozoravao da država neće dati 28 milijuna kuna Vrgorcu. Možda i bi da je Jadranka Kosor još na vlasti, rekao je. Nazvao je put kojim se kreće gradska uprava, kao i proračun – katastrofalnim.

Vijećnik Drago Nosić je pitao kakvo je punjenje proračuna u drugoj polovici godine, na što je službenica Kata Šalinović rekla da je još gore nego u prvoj polovici, što je Nosića navelo na zaključak da do kraja godine Grad Vrgorac neće ostvariti niti 50% planiranog proračuna (planirano je 40 milijuna).


Gradonačelnik Boris Matković odgovorio je na oporbene napade stavom da je Grad predložio Vladi Republike Hrvatske i njezinim resornim ministarstvima brojne projekte, ali iz Zagreba su samo došle odbijenice da se o tim projektima uopće i priča. Ali spomenuo je da su Hrvatske vode dale značajna sredstva za dovršetak kanalizacije i obnovu crpnih stanica. Negirao je navode vijećnika Pivca da je stanje u Komunalnom loše i da su plaće kasnile.
- Problema ima, cijela je država u krizi, i plaće nisu kasnile dva mjeseca. One su isplaćivane na vrijeme, a sad hoće li doći 5. ili 25. u mjesecu, to je druga stvar. Vijećnika Pivca upozorio je da je svoje protivljenje proračunu mogao iskazati amandmanima, dakle svojim prijedlozima na proračun. Pivac je odgovorio kako je rebalans prošlog proračuna donesen 16. prosinca 2011. godine, samo 15 dana prije kraja godine, i da je priča o amandmanima floskula, jer vlast koristi rebalanse proračuna samo da bi opravdala novce koje je već nezakonito potrošila bez dozvole Gradskog vijeća.

Vijećnik Bobanac je negirao priče da Vlada ne pomaže Vrgorcu. – Vlada će pomagati u realnim projektima. Doći će ministar Maras i vidjeti je li Zona na Ravči isplativa, a dolazi i ministar Jakovina s kojim će se razgovarati o brendiranju Vrgoračke jagode ili pomoći vinogradarima, rekao je.

Na Vijeću se raspravljalo i oporbenim prijedlozima za kategorizacijom svih proračunskih troškova, utvrđivanju prioriteta plaćanja, zatim o parcijalnoj isplati plaća zaposlenika gradske uprave (da se u slučaju nedostatka novca svima isplati do 4000 kuna, a naknadno do 6000 i više) i prijedlogu ušteda u gradskom proračunu.

Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso rekao je da je oporbeni prijedlog manjkav jer Poslovnik ne poznaje institut Izvanredne sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Matković nazvao je oporbene prijedloge „trač partyem“ i preporučio im da sve prijedloge pretvore u amandmane na idućoj sjednici kada se bude raspravljalo o rebalansu proračuna. Miljenko Pivac je još jednom ponovio da su amandmani floskule i da su prijedlozi oporbe vladajućima stavljeni na znanje, a na njima je da odluče hoće li ih uzeti u obzir prilikom izrade rebalansa. Rekao je da je stanje najgore u Komunalnom i da u toj tvrtki direktor Boris Erceg nema nikakvih ovlasti, već sve odluke donosi gradska uprava, koja je za tu tvrtku najodgovornija. Vijećnik Davor Radić napao je vijećnike oporbe da stalno otvaraju temu Komunalnog jer žele da ono završi kao Braća Rakić ili Poduh i da radnici ostanu bez posla. Replicirao mu je Pivac rečenicom da svojim prijedlozima oporba upravo želi spriječiti takav scenarij, i da mu je jasna želja vladajućih za samozavaravanjem.

Bilo je riječi i o prijevozu srednjoškolaca. Gradonačelnik Matković i zamjenik Pervan potužili su se na činjenicu da Ministarstvo obrazovanja financira 75% karte samo u gradovima i općinama gdje je uređen javni linijski prijevoz, što u Vrgorcu nije slučaj. Vijećnik Bobanac stao je u obranu ministra Jovanovića riječima kako ministarstvo samo subvencionira, ali ne i organizira prijevoz, što je obveza lokalne samouprave.

Tijekom vijećničkih pitanja vijećnik Bobanac je upitao je li Grad Vrgorac dopustio potpredsjedniku Vijeća Davoru Radiću da na dvorišnom prostoru ispred zgrade u Ulici Tina Ujevića ogradi dva parkirna mjesta lancima i katancima, i ako nije, je li komunalni redar izašao na teren i načinio zapisnik. Gradonačelnik Matković je rekao da komunalni redar nije izašao na teren, a da hoće ako Bobanac podnese prijavu, na što je replicirao zamjenik Željko Pervan rečenicom da komunalni redar jest izišao na teren, načinio prijavu i naložio da se lanci i katanci uklone. Bobanac je tražio izvješće komunalnog redara. U to se u raspravu sa strane uključio novinar Slobodne Dalmacije Mate Primorac koji je rekao kako bi Grad ili građani trebali podignuti prekršajnu prijavu protiv Radića zbog nelegalnog zauzimanja gradskog prostora.

Post je objavljen 11.10.2012. u 14:55 sati.