Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Prophecy (1979)

Proročanstvo (1979)

Photobucket

Produkcija: Paramount Pictures
Režija: John Frankenheimer
Scenarij: David Seltzer

Uloge:
Robert Foxworth (Rob Vern)................Talia Shire (Maggie Vern)
Armand Assante (John Hawks)............Richard Dysart (Isley)


Film je izašao: 15. lipnja, 1979 godine
Trajanje: 102 min.
Budžet: 12 milijuna $
Zarada u SAD-u: 21 milijun $
Svjetska zarada: 33 milijuna $
Zarada u videotekama: 10, 5 mlijuna $
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Zdravstveni inspektor Rob Vern prihvaća posao da napravi važan izvještaj o okolišu u šumskom području Maine, koji je u centru oštrih razmirica između šumarske kompanije i Indijanskih starosjedilaca.
Vern odlazi u društvu svoje žene Maggie, koja netom prije puta sazna da je trudna i ne prolazi mnogo vremena kad otkriva da pilana šumarske kompanije ispušta živu u lokalno jezero, koje utječe ne samo ne biljke i životinje, nego i na ljudsku populaciju također.
Upravo zbog tih otpadnih voda, zbog kojih dovodi do životinjskih mutacija područjem hara izbezumljeni mutirani medvjed čiji broj žrtava sve više raste, a sljedeći na beštijinom popisu su Rob Vern i njegova Maggie zajedno sa još nekolicnom ljudi."


Photobucket

RECENZIJA:
- Bogme ovakvi se filmovi danas ne snimaju. Sjećam se da sam čitao drugi broj Fangorie u kojem se naveliko pričalo o ovom filmu (imao je tu čast da se njegov glavni negativac tj. mutirani medvjed pojavljuje u krupnom planu), pa sam si često govorio da ga trebam pogledati...pa eto i to se dogodilo. No, prije nego krenem u detaljno razglabanje o filmu slijedi plus/minus trenutak:


Što valja kod filma:
- tri epske scene
- obećavajući početak u slasher điru
- glumačka postava
- fotografija filma
- nekoliko gore scena (PG predikat)
- mali mutirani medo
- Kevin Peter Hall nekreditiran bio u gumenom odijelu Mutiranog mede


Što ne valja kod filma:
- karakterizacija likova i mršav scenarij
- režija i niskobudžetni izgled filma
- niska razina glume
- način na koji se mutirani medvjed kreće (cijeli film hoda na zadnjim šapama i to izgleda stvarno blesavo, zbog čega se osjeti da je to samo čovjek u krzneno-gumenom kostimu)
- specijalni efekti koji se tiču glavnog negativca
- nema atmosferu i horor ugođaj
- mlaki kraj i ostavlja se (tad jako popularni) mogućnost nastavka, je vidimo da u šumi postoji još jedan medo (najvjerojatnije mužjak, ako predpostavimo da je prvi mutirani medo bila ženka a onaj mali mutirani medo njihovo mladunče)...već sam mogao vidjeti naslov nastavka - "Prophecy: Katahdin's Revenge"
- način na koji doktor ubije beštiju

Photobucket

Završna riječ:
- "Prophecy" iliti "Proročanstvo" (nikako ga miješati sa istoimenim filmom iz 95' u kojem jednu od uloga tumači Christopher Walken) je jedan od nezaboravnih horor naslova sa kraja 70-tih godina prošlog stoljeća. Nezaboravan da, ali ne i jako dobar film. Čak ga smatram jednim od najlošijih animal attack filmova koje sam gledao. Iznenađuje me to što se u redateljskom stolcu našao John Frankenheimer (redatelj originalnog "The Manchurian Candidate", "Birdman of Alcatraz", "The Holcroft Covenant" , "Ronin"), no čovjeku režiranje filmova strave i užasa nikako ne leže (sjetimo se rimejka "The Island of Dr. Moreau" sa V. Kilmerom i M. Brandom).

Može on govoriti da je u to doba kad se ovaj film snimao imao velikih problema sa alkoholom, no to ne umanjuje filmovu ludost i sam njegov smješan koncept.
Iako, je započeo stvarno dobro (grupu spasilaca nešto opasno izmasakrira kao i njihove pse i to sve u slasher điru) ostatak filma izgleda skoro pa dosadno i nezanimljivo unatoč tome što svako malo neko nastrada od kandži mutiranog mede (e sad nije objašnjeno jel se radi o običnom medvjedu ili baš grizliju, ali to sad nije važno).
Da ovdje uopće nije riječ o nekom podatku koji će pokvariti gledanje filma...jednostavno negativac je mutirani medo koji zbog loših efekata izgleda kao naopako izvrnuti medvjed (kritičar Leonard Maltin ga je opisao još slikovitije - kao 'divovsku salamu'), no ono što stvarno smeta i bode svakog gledatelja u oči jest jeftinoća izgleda čudovišta, jer je mene mnogo podsjetio na onu mutiranu ovcu iz "Godmonster of Indian Flats".

Jeftinoći pridodaju i krupni kadrovi čudovišta, koji su sopstveni današnjoj C produkciji (da se izbjegne cijelokupno prikazivanje čudovišta, filmaši većinom prikazuju samo gubicu ili glavu beštije), ali to nije problem kamermana nego baš redatelja.
Frankenheimer je možda bio meštar za dramu i trilere, no o hororu nema pojma zbog čega je režija u najmanju ruku bljutava (mnogi govore da mu je ovaj film zapečatio redateljsku karijeru...no ipak je uspio snimiti još gori film od ovoga "Reindeer Games" sa Benom Affleckom). Kola priča da je film bio još krvaviji u scenama kad beštija napada ljude, no da je John namjerno izrezao ogavnije scene i umanjio krvave detalje...kao da snima Shakespeareovu dramu a ne hororac.
Filmu fali napetosti, atmosfere i jeze, a najžalosnije je to što on sam izaziva kod gledatelja navale smijeha u nekoliko epskih scena zbog kojih film stvarno treba gledati:
- poput one kad bjesni rakun uleti u kolibu i napadne Roba i njegovu ženu (vidi dolje u THE SCENA)
- te kad naš medo napadne obitelj kampera u šumi te počne ubijati sve po redu, pa tako i dječaka koji je zaglavio u žutoj vreći za spavanje (odmah me podsjetio na "Banane u pidžami") te počne skakutati te naleti na međeda koji ga odalami šapom tako da perje leti (opet vidi THE SCENU dolje)
- 'indijanac' Armando Assante ("Judge Dredd", "The Mambo Kings") sa sjekirom se bori protiv drvojseće koji ima motornu pilu

Photobucket

Uz Assantea glume još i Robert Foxworth ("Damien: Omen II"), Talia Shire (Adrian iz "Rocky" serijala), Richard A. Dysart (dr. Copper iz Carpenterova "Stvora") samo ovaj put bez brkova.

Kako vidimo dobra glumačka ekipa, ali zbog mršavog scenarija nije se imala sa čim iskazati u svojoj glumi. Gledajući specijalne efekte (radio ih bivši muž Kim Basinger Ron Snyder,koji je najpoznatiji po radu na "Raljama 2") oni su doista loši, a sad jel to opet zbog Frankenheimera ili Snyderove nemaštovitosti vrag će ga znati, jer mutirani medo izgleda stvarno jadno (opet i tu kolaju priče da je beštija trebala izgledati više kao ono biće na posteru, no redatelj se odlučio da bude što sličnije medvjedu...koje li budalaštine), dok opet s druge strane manja verzija mutirane bebe medvjeda izgleda jako dobro (treća fotka gore).

Na kraju ovo jeste ekološki horor film, no po kakvoći bih ga usporedio sa jako sličnim "The Being" (1983) sa Martinom Landauom, gdje je ljude napadao mutirani dječak. Dakako mogu ići u krajnost, pa reći da "Prophecy" izgleda kao bolji rimejk jednog od najgorih ikad snimljenih filmova "Godmonster of Indian Flats" (1973).
Socijalni komentar je tu, no njegova poruka nakon odgledanog ostaje blijeda, za razliku od recimo "Domaćina" redatelja Joon-ho Bonga. Najbolje što je ovaj film napravio je to što je započeo bum snimanja američkih filmova u Kanadi, sve ostalo je nažalost za zaborav...a kažu da je ovo jedan od omiljenijih filmova Stephena Kinga (rofl).

Mogu preporučiti gledanje ali kako sam već u nekoliko navrata rekao samo zbog te tri scene, a vi ostali ako nemate volje bolje bi vam bilo pogledati (naravno ako volite filmove o mutantima) "C.H. U. D." (1984) ili "It's Alive" (1974), koji su pravi predstavnici filmova o mutantima.


THE SCENA:
- Dečko vs. Mutirani medo
- Napad pomanitalog Rakuna


Post je objavljen 12.10.2012. u 21:11 sati.