Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Aliens (1986)




Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Planet nastanjen alienima se počeo naseljavati, ali kontakt sa svemirskom bazom je izgubljen. Svemirski marinci su poslani da istraže u čemu je stvar, ovog puta sa impresivnim oružjem, ali teško vjerojatno da će to biti dovoljno za ono što ih tamo čeka...




Drugi dio serijala nastavlja se odmah na jedinicu, odnosno 57 godina kasnije, nakon katastrofe koja se dogodila na svemirskom brodu Nostromo. Časnica Ripley upala je u hibernacijski san i njena kupola kojom je putovala raspućima svemira pronađena je od strane svemirske vojne jedinice. Naravno, nitko nije povjerovao u njenu priču sa Alienom, a još više zbog toga što je planet, kojeg je Ripley opisala da je pun tih čudovišta, odavno nastanjen sa ljudskom populacijom. Ubrzo kreću problemi koji će uhvatiti posljedice do kraja filma...
veliki sam fan ovog serijala, ovo je jedan od manjeg broja horror filmova kojeg smatram odličnim, a jedan od najboljih nastavaka, koji je možda čak i bolji od jedinice. To dokazuje i činjenica da je film osvojio čak 2 oskara, što je jedan više od samog originala! Redatelj ovog dijela je popularni James Cameron (Titanic, Avatar, Terminator 2), uhvatio se i priče i režije, što je rezultiralo apsolutnim pogotkom. Ponovno sam pogledao redateljevu verziju, koja je izašla nekoliko godina kasnije, a obuhvaća i neke dosad neviđene scene i trajanje filma se zbog toga produžilo na čitavih 150 minuta. Radnja se proširila na više likova, tako da je makljaža ovdje više zastupljenija te je broj žrtava skoro pa poduplan. Mislim da ne moram puno duljiti o ovome filmu, osim da sam pun pozitivnih dojmova i da će mi se svakim gledanjem taj dojam još više poboljšati.




Horrori sa alien tematikom uvijek su mi bili zanimljivi, prvenstveno zato što se u realnom životu, odnosno u bespućima svemira tako nešto stvarno i može pojavljivati, vjerovali mi to ili ne. No da sada ne idem u neka znanstvena razglabanja i da se usredotočim na film, upravo ta realnost i mogućnost događaja ovaj film čini još strašnijim, pogotovo 80-ih godina kada je ovaj film napravljen. U filmu možemo naići na gotovo sve, sva emocionalna stanja ovdje su prisutna, a gotovo da i možemo pronaći djelić svakog filmskog žanra u remek-djelu. Kako bi rekli: za svakog po nešto. Upravo tu činjenicu poboljšavaju briljantni glumci, dobro poznati Lance Henriksen i neki od Cameronovih, danas već redovnih pojava u njegovim filmovima. Pomno odabrana ekipa vođena je još brutalnijom Sigourney Weaver koja kako već znate utjelovljuje jedinu preživjelu časnicu Ripley, a ova uloga pomogla joj je da postane jedna od najpamtljivijih heroina u svijetu filmova. Atmosfera u filmu je doslovno jeziva, gotovo klaustrofobična. Mračni kutovi svemira, raspušteni planet, još mračniji brod..idealna podloga za poveći broj akcijskih i horror scena. Akcije ima pregršt, uistinu film nije naporan za gledanje i jako ga je lako pratiti. Efekti koji se provlače kroz filmu su toliko dobri i kvalitetno odrađeni da se jednostavno gledatelj može prepustiti uživanju u film. Cameron je jedan od boljih majstora za takve stvari, a to dokazuju i njegovi kasniji uradci. Ako ćemo povlačiti paralele između prvog i ovog dijela, možemo reći da je Cameron promijenio tok Scottovog filma, na način da je čisti horror pretvorio u pregršt akcije i nešto avanture, no jasno je vidljivo da je ostao dosljedan originalu po mnogim aspektima, toliko vjerno da se teško može i pretpostaviti da je riječ o dvojici različitih redatelja.




Nadam se da sam vam sa svojim obolom uspio dokazati da ovaj serijal nikako ne smijete propustiti, pogotovo prva dva filma koji su ovaj žanr podigli na visoku razinu. Udobno se smjestite i krenite u avanturu, naravno, kronološkim slijedom filmova. Aliens je dosljedan nastavak, možda čak i mrvicu bolji od jedinice, što je bilo jako teško za ostvariti. Čista petica!

Post je objavljen 25.10.2012. u 23:38 sati.