Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Nova knjiga Roberta Vrbnjaka

Robert Vrbnjak, Poduke iz posebne proljetne ponude

dobra i vrijedna knjga koja zaslužuje svaku pažnju!

NOVA KNJIGA ROBERTA VRBNJAKA PET KRATKIH PRIČA

Autentično literarno iskustvo

Zbirka »Poduke iz posebne proljetne ponude« donosi pet priča s vrlo malo likova, a autora karakterizira montipajtonovski smisao za humor
Milan Zagorac, Zoran Krušvar, Robert Vrbnjak i Kristina

Posilović RIJEKA » Knjiga »Poduke iz posebne proljetne ponude« Roberta Vrbnjaka predstavljena je u knjižari »Ribook«, čime se po prvi put predstavio i riječki ogranak Hrvatskog društva pisaca. Na novu Vrbnjakovu zbirku kratkih priča osvrnula se književna kritičarka i teoretičarka Kristina Posilović, koja je ukazala na autorov autentičan izraz:
– Zbirka »Poduke iz posebne proljetne ponude« donosi pet priča s vrlo malo likova. Stil autora je jednostavan, a za Roberta Vrbnjaka karakterističan je i montipajtonovski smisao za humor. Pristup je izrazito ironičan i ciničan, pa i politički nekorektan. Priče su pisane postmodernom tehnikom, u interakciji s čitateljem. Autor se poigrava popularnom kulturom, često kritizira političke i socijalne prilike u Hrvatskoj, a zanimljiva su i njegova promišljanja o hrvatskoj književnoj sceni.
Kao jedan od elemenata pojavljuju se i putovanja, koja su stvarna ili transcendentalna. Neka od pitanja kojima se pisac bavi su i promišljanje smisla života i vječnosti, a prisutne su i apokaliptične preokupacije – osvrnula se Posilović.
Urednik Milan Zagorac, iz Izdavačkog centra Rijeka, govorio je o Vrbnjakovu kafkijanskom svijetu apsurda, bizarnosti i potpune otuđenosti. Svijet o kojem piše Robert Vrbnjak mogao bi se opisati kao zima tehnološke civilizacije – kazao je Zagorac, istaknuvši da priče ovoga autora nude autentično literarno iskustvo.
Kritičar Davor Šišović napisao je za Vrbnjakovu zbirku priča da je pravi sajam jezičnih kalambura, političkih nekorektnosti, vrlo duhovitih apsurdnih konstrukcija, egzistencijalističkog bijesa, društvene ravnodušnosti i fabularnog minimalizma.
Robert Vrbnjak čitao je ulomke iz svojih proza, a autora je predstavio Zoran Krušvar. Riječ je o hrvatskom piscu iz Matulja, koji je dosad objavio knjige »Triplex letačice«, »Ženi koju je spomenula ona«, »Dobitnik« (pod pseudonimom Tamoya Sanshal), »Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi«, »Pjesme kartonskog lutka« i »Poduke iz posebne proljetne ponude«. Objavljivao je u časopisima: Rival, Plima, Književna Rijeka, Vrijesak, Sovremenost. Zastupljen je i u nekoliko zbornika. Dobitnik je nagrada »Sfera« i »Verši na šterni« za čakavsku poeziju.

Kim CUCULIĆ

--------------

lp, boro

http://www.novilist.hr/


Post je objavljen 06.10.2012. u 08:14 sati.