Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

GAY PARADA U METKOVIĆU?!!

Metkovački gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo ovih dana će privući pozornost na način na koji dosada to nije radio. Stipe Gabrić Jambo bi uskoro mogao postati miljenik – pazite sad – hrvatske gay zajednice!
Naime Stipe Gabrić Jambo se 2007. godine našao u članku Jutarnjeg lista (prenesen iz Makarske kronike) u kojem stoji da je metkovački gradonačelnik otvoreno pozvao da se gay parada održi u Metkoviću. Nije bila u pitanju nikakva prvoaprilska šala, već stvarni tekst u Jutarnjem listu iz 2007. godine. Taj članak ne bi bio nikakva novost da jedan od istaknutijih gay aktivista nije nagovijestio da bi se ovaj poziv mogao i realizirati!

Članak:

Makarska se, uz Metković, spominje kao glavni kandidat za gay paradu koja se, prema najavama organizatora ovogodišnjeg, inače šestog po redu, Zagreb pridea, od iduće godine definitivno seli na Jadran.

Međutim, dok je prvi čovjek Metkovića, Stipe Gabrić-Jambo, otvoreno pozvao organizatore pridea na Neretvu, argumentirajući to pretpostavkama da su homoseksualci dobri potrošači i pristojni gosti, iz Makarske nisu stigli ni odobravajući signali, a kamoli odobravajući stavovi gradske vlasti. Potencijalni organizatori se u odabiru Makarske pozivaju na makarsku podružnicu Drugog koraka, inače frakciju nastalu iz gay udruge Iskorak.

Makarski gradonačelnik, Marko Ožić-Bebek također nije osobito oduševljen 'nominacijom' grada pod Biokovom.

"Zaista ne znam bih li dao dozvolu, jer ništa službeno nismo dobili. Da su organizatori Makarsku zaista ozbiljno imali u planu, mogli su poslati dopis. Bez obzira na moj stav, bojim se da u medijima postoji jak gay lobi, zbog kojega bi nas se osudilo", rekao je gradonačelnik.
Andrija Pleština, direktor poslovnice Atlasa u Makarskoj, nije, kako kaže, protiv promicanja prava homoseksualaca i stvaranja ozračja tolerancije, no kao turistički djelatnik mišljenja je da valja imati na umu percepciju i želje većine. A to su, gledajući seksualnu orijentaciju, heteroseksualci.

"Uzevši u obzir činjenicu da je Makarska ipak grad za obiteljski odmor, opet se više gubi nego dobiva jer se suviše ograničava pravac profiliranja. Slažem se da bismo trebali ciljati na VIP goste, ali ne na ekstravagantne i preliberalne skupine, nego više konzervativne. Poznato je, ne samo iz medija i s interneta nego i na razini 'rekla-kazala', da je Makarska po postotku homoseksualaca čak iznad prosjeka", kaže Pleština.

No predsjednik makarske podružnice Drugi korak smatra da bi se takvom paradom samo stvorila neprijateljska klima iako je sada vrlo pozitivna. Makarska bi izgubila etiketu jadranskog bisera i tolerantne, ugodne sredine, kaže voditelj podružnice. Stoga čak i ne priželjkuje 'zeleno svjetlo' od strane Grada, zadovoljan što Makarska i dalje ima tajanstvena mjesta na kojima se mogu okupljati gay parovi. Svoja očekivanja glede pridea, točnije, želju da nas pride zaobiđe, najbolje sažima u poruci: "Ako vam je Jambo otvorio vrata, hajdete onda k njemu".

Na upit što misli o liberalnim izjavama kolega iz Metkovića i Hvara, gradonačelnik Makarske Ožić-Bebek odvratio je da je opće poznato kako su spremni činiti sve samo kako bi došli u medije. Oni bi sve dopustili samo da dođu u novine, pa makar i po nečem lošem, kratko je komentirao Bebek.

Građani Makarske u načelu su liberalni i tolerantni prema homoseksualnim skupinama, no u spektakularnim manifestacijama ne vide korist.

Jakša Lovreta, ugostitelj i bivši ragbi reprezentativac, rekao je kako je protiv takvih parada iako je, dok je živio na Novom Zelandu, svjedočio prideovima koji su svojevrsna turistička atrakcija. "Međutim, mislim da mi nismo zreli za to, niti bismo mogli garantirati sigurnost takve manifestacije. Bojim se da bi nekoga prebili, mediji bi se raspisali i nanijela bi se samo šteta. Uostalom, kod nas je ionako dosta Sodome i Gomore, pa je bolje da idu negdje drugdje", kaže Lovreta.

Darko Matas, član Uprave Kluba studenata, rekao je kako je istina da su pripadnici gay populacije dobri potrošači, da su pristojni i fini, no da ipak nije po svaku cijenu za to da to bude jedino mjerilo. "Ono za što bih se osobno zalagao jesu njihova prava u izvanbračnim zajednicama, ali sam protiv javnog prikazivanja", rekao je Matas.


Inače gay aktivisti koji organiziraju „pride-ove“ neusmnjivo žele privući pozornost prebacivanjem tih parada sa liberalnijeg sjevera na jug gdje su znatno omraženiji i gdje nema tolerancije za njih. Kako su parade u Zagrebu godinama prolazile u tišini jer su iz Zagrebčani ignorirali, odlučili su se preseliti u Split i dobili su što su htjeli – pozornost ne samo Hrvatske, već i Europe nakon skandaloznog izboja nasilja prošle godine na splitskoj rivi. Ponovno su sa svojim zahtjevima izbili u prvi plan pored silnih problema koje tišti ovo društvo.

Kako je očito da će i Split uskoro postati „mirna zona“ za „Paradu ponosa“, očito je da će se tražiti nova destinacija gdje bi se postigla nekakva reakcija, a šuška se upravo onekom od manjih dalmatinskih gradova. Iako se u gay krugovima spominjao i Zadar i Dubrovnik, neki aktivisti spominju i neke manje gradove.

Čovjek bi prvo pomislio da će se parada preseliti u Imotski ili Sinj – gradove koji su poznati po konzervatizmu, ali i temperamentnom karakteru ljudi koji slabo toleriraju drugačiji način razmišljanja, no izgleda da su gay aktivisti odlučili da su Makarska i Metković „ispred“ Imotskog ili Sinja.

Da li bi ovo Metkovčani i Neretvani trebali shvatiti kao uvredu ili možda kao pohvalu, svaki stanovnik Metkovića će sam razmisliti, no sada postoji realna mogućnost da se ime najvećeg grada u dolini Neretve ubuće piše duginim bojama

Sprema li se dolina Neretve osim po lađama i mandarinama, postati poznata i po gay aktivnostima, tek ostaje za vidjeti.

Sigurno je jedino da bi u neretvanskim trgovinama uskoro mogla porasti prodaja debelih hlača.


Hoćemo li ovakve scene viđati po Metkoviću?

Image and video hosting by TinyPic

Hoće li umjesto Bračanina na transparentu stajati npr. "Otrićanina"
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 04.10.2012. u 19:58 sati.