Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Gradski vijećnici, dajte jednoj vrgorskoj ulici ime Mate Svjetskog!



15. travnja 2010. godine uputio sam Povjerenstvu Gradskog vijeća za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama elaborat pod naslovom "Građanski prijedlog za imenovanje i preimenovanje ulica na području Grada Vrgorca". Kopiju dokumenta predao sam i na uvid gradonačelniku Borisu Matkoviću, a tekst istog prijedloga objavio sam u 15. broju Vrgoračkih novina od svibnja 2010. godine.

U spomenutom elaboratu predložio sam davanje imena za nekoliko vrgorskih ulica. Predložio sam tako da se pojedine ulice nazovu imenima prvog diplomiranog učitelja Vrgorske krajine Mate Jelavića (1876.-1947.), zatim Vrgoračke satnije iz Domovinskog rata, Vrgorskih glazbara, Žrtava Drugog svjetskog rata, Srednjovjekovne župe Gorske, Biokova i Rilića, te predložio da se Ulica Hrvatskih iseljenika preimenuje u Ulicu vrgorskih iseljenika. Međutim najvažniji prijedlog bio je onaj da se jednoj vrgorskoj ulici dade ime MATE ŠIMUNOVIĆA zvanog SVJETSKI - svjetskog putnika (1900.-1969.). Prijedlog nije niti razmatran.

2005. i 2008. godine, došao je isto tako prijedlog da se jedna vrgorska ulica nazove imenom književnika Borislava Vujčića. Budući da je prijedlog došao iz redova vijećnika SDP-a, jasno da je odbijen od vladajuće većine (uz još neke druge razloge). Kada je nekoliko godina kasnije, nakon Vujčićeve smrti, u nacionalnim okvirima postalo jasno tko je on bio, i koja je njegova vrijednost za hrvatsku kulturu, gradska vlast je "obrnula kolo", pa je na jednoj večeri Tinovih dana 2010. godine posvećenoj Borislavu Vujčiću, njegov imenjak, vrgorski gradonačelnik Matković rekao kako će se "našem Bori" dati "jedna od najljepših ulica u Vrgorcu". Nedugo potom Vujčić je zaista i dobio ulicu.

Svjetski putnik Stipe Božić upravo je dovršio snimanje filma o Mati Svjetskom. Kada taj film bude prikazan na Hrvatskoj televiziji u idućim mjesecima, ne sumnjam da će interes za Matom narasti do neslućenih razmjera. Ako je suditi prema našoj prošlosti, tek tada će se pokrenuti vrgorska vlast i možda mu dati ulicu. Zašto čekati? Zar se ne može prijeći preko činjenice da je prijedlog za imenovanjem dala vlasti nepodobna osoba i isti prihvatiti? Zašto ne možemo preduhitriti hrvatsku javnost i reći - pa mi Matu štujemo već godinama, a šira javnost ga je tek sada otkrila, dok mi o njemu već odavno pišemo, a dali smo mu i ulicu.

Zbog toga molim vijećnike, članove Povjerenstva za za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama - Davora Radića, Nikšu Rosu, Marija Ančića i Radu Bobanca, da u interesu Vrgorca dođu do konsenzusa i stave moj prijedlog (ako ne i neke druge od prijedloga iz elaborata) na dnevni red Povjerenstva, prihvate ga i pošalju Gradskom vijeću na odlučivanje, a na vijećnike apeliram da prijedlog Povjerenstva prihvate. U Vrgorcu postoji cijeli niz ulica pogodnih za preimenovanje, tako da nema potrebe da sam navodim primjere. To ću ostaviti Povjerenstvu na odluku.


Ispod prenosim svoj prijedlog iz 2010. vezan za Matu Svjetskog:

MATE ŠIMUNOVIĆ (SVJETSKI) (1900. – 1969.)
svjetski putnik
Mate Šimunović rođen je 1900. godine na Stiljima. Tijekom Prvog svjetskog rata bavio se trgovinom kako bi se prehranio. Godine 1918. primljen je u službu financijske kontrole u Jelsi na otoku Hvaru. Kao vojni obveznik završio je inženjerijsku podoficirsku školu u Mariboru. Po završetku vojne službe kao podoficir Kraljevine SHS odlazi u telegrafsku četu u Karlovac. Poslije nekog vremena po naredbi odlazi u artiljerijsku školu gađanja u Sarajevo, a odatle je bio poslan u kancelariju štaba armije. Po novoj naredbi Mate odlazi u inženjerijsko odjeljenje štaba armije u Skopje u Makedoniji. Godine 1928. odlazi iz Jugoslavije. S vrlo ograničenom logistikom i slabim financijama, a pomoću bicikla i konja proputovao je većinu kontinenata. Započevši putovanje u Južnoj Americi nastavio ga je po Sjevernoj, a potom je obišao mnoge europske zemlje. Nakon kraćeg zadržavanja u Jugoslaviji, proputovao je Balkan i većinu regija i država Azije (Turska, Sirija, Palestina, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Afganistan, Indija, Tajland, Malezija, Indonezija, Filipini, Kina, itd). Svijet je proputovao sa psom Globusom, vjerojatno prvim psom svjetskim putnikom, koji ga je pratio do Indonezije. Putovanje Mate Svjetskog trajalo je od 1928. do 1947. godine uz kratko zadržavanje u Hrvatskoj početkom tridesetih godina. Tijekom svojeg putovanja Mate je doživio stotine različitih avantura i pod život opasnih situacija, radeći i često se snalazeći u stranim zemljama kako bi financirao daljnja putovanja.

Prijedlog: pothvat Mate Šimunovića Svjetskog donedavno je bio potpuno nepoznat u našoj sredini. Čast mi je što sam imao priliku iz tame povijesti izvući biografske podatke tog velikog čovjeka (Vrgoračke novine, 3-4 (2008.)). Stoga predlažem da u svrhu valorizacije njegova djela jedna značajnija ulica u Vrgorcu dobije ime Ulica Mate Šimunovića (1900. – 1969.) zvanog Svjetski – svjetskog putnika.
Također predlažem da se u doglednoj budućnosti na vidljivom mjestu u Vrgorcu podigne spomenik Mati Svjetskom i njegovu psu Globusu u skladu sa dostupnim fotografijama tog svjetskog putnika i financijskom situacijom Grada Vrgorca. Isto tako predlažem da se na rodnoj kući Mate Šimunovića u Stiljima, njemu u čast, podigne spomen-ploča.


Post je objavljen 04.10.2012. u 19:43 sati.