Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Novi zakon o JRM-u...?*

U medijima su se ovih dana pojavile vijesti da je u pripremi novi zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. To i nebi bila neka novost da u dotični zakon nisu uvedene neke nove vrlo zabrinjavajuće (ili bolje rečeno idiotske!) odredbe koje se tiču snimanja.

Radi se prvenstveno o odredbi kojom je kao prekršaj opisan "neovlašten nadzor i snimanje javnih površina". Naime, ako ova odredba zaživi, svaki "obični građanin" koji si postavi kameru na balkon, prozor ili ulazna vrata da vidi tko mu se mota oko kuće ili automobila na parkiralištu automatski čini prekršaj! Čak i kamera koja se nalazi uz portafon (da se vidi tko zvoni na ulazna vrata) može spadati u ovu kategoriju s obzirom da snima i nadzire javni prostor.

No, kako i fotografiranje na ulici (dokumentarno, umjetničko i slično) po svojoj definiciji spada u snimanje, moglo bi se dogoditi da (u nas vrlo popularnim slobodnim tumačenjem) na temelju ove odredbe, država (pomoću policije) počne legalno maltretirati svakoga tko kod sebe ima neku spravu za snimanje i iskoristi ju da snimi nešto na javnoj površini!

Isto tako se može očekivati i povećanje učestaosti maltretiranja fotografa od strane prolaznika "kojima jako smeta fotoaparat/kamera" (tj. "samozvanih redara dušebrižnika") koji će tlačiti fotografe i snimatelje samo zato jer su čuli kako "postoji tamo neka odredba koja zabranjuje snimanje javne površine".

Naravno, za to isto vrijeme, ta ista država koja se trudi svim silama svakog "običnog" snimatelja proglasiti kriminalcem, revno postavlja video kamere za snimanje na svakom ćošku, opet sa jedinom svrhom da nekome naplati neku kaznu!

Inače, prema trenutno dostupnim informacijama, propisana kazna za navedeni prekršaj bi trebala biti u rangu 5-15 tisuća kn, a što je čak veće i od nekih prometnih prekršaja (dakle, čini se da je zakonodavcu "ugrožavanje pogledom" opasnije i potencijalno štetnije od prebrze vožnje i kršenja prometnih propisa - iako od snimanja nitko nije umro, dok od prebrze vožnje jest)!

Ukratko, ako ovaj zakon zaživi u ovom obliku, može se očekivati da će i kod nas fotografi i snimatelji, na račun ovog zakona, početi trpiti potpuno jednaku legalnu maltretažu kakvu već već godinama trpe fotografi i snimatelji u Velikoj Britaniji i SAD-u (uz tu razliku što ih se tamo tlači zbog "terorizma", dok će se to kod nas činiti zbog "javnog reda i mira").

Zaključak? Dobrodošli u Hrvatsku - "slobodnu zemlju" u kojoj je svakim danom sve više i više stvari zabranjeno i kažnjivo!

---------------------
*JRM = javni red i mir


Post je objavljen 04.10.2012. u 17:34 sati.