Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Za svaki slučaj

Nedavno je u našem soliteru renovirano dizalo. Ne kompletno već napajanje pogonskog motora i sustav upravljanja. Sustav je programiran (danas je to lako izvesti wink) da se svjetiljka u kabini ugasi ako se dizalo ne pozove kroz neko kraće vrijeme. Hvale vrijedan zahvat!
Na nacionalnom planu možda će ova ušteda otkloniti potrebu gradnje novih elektrana, naročito one na ugljen. Na sreću i zadovoljstvo 'zelenih'. Za nas stanare korisno što ćemo plaćati manje račune za utrošenu električnu energiju u zajedničkim prostorijama.

U skladu s direktivom EU da se koristi fluo rasvjeta - u narodu popularno zvana 'štedna žarulja' - koja troši manje električne energije (laici bi rekli 'struje') a daje više svjetla (stručno 'svjetlosnog toka'), umjesto dosadašnje svjetiljke sa sijalicom sa žarnom niti ugrađena je svjetiljka s dvije fluo cijevi po 20W (za ljubitelje matematike 2x20W=40W). Bilo je to prije nekih dva tri mjeseca.

Vidjevši to, pomislio sam, kako će zasigurno zbog učestalog paljenja i gašenja fluo cijevi brzo 'krepati'. Bilo bi bolje da je za taj slučaj ugrađena svjetiljka s običnom žaruljom od 40W. Svjetla bi bilo dovoljno, ta nitko neće u dizalu čitati sitno napisane upute na kutijama pojedinih proizvoda, a takve žarulje su prikladnije za režim rada kod kojeg se često pale i gase.

I nisam se prevario. Vrativši se s mora, ušavši u dizalo, uočio sam da se cijevi već pale sa zadrškom. Znak da će uskoro 'kihnuti'. To me podsjetilo da sam, čitajući o odluci EU-birokrata o zabrani proizvodnje i prodaje običnih žarulja, bio odlučio stvoriti zalihu takvih sijalica od 25, 40 i 75 W da mi se nađu za rasvjetu u kupaonici, WC-u, smočnici/špajzi, hodniku i na balkonu. Svagdje gdje rasvjetu palim i gasim vrlo često a svjetiljka nije dugo uključena.

I eto, neki dan se sjetih toga u trgovini i s police pokupih sve žarulje navedenih snaga koje su tamo bile izložene. Evo ih u mojem ormariću.



Vjerujem da će mi biti dovoljno dok EU-birokrati ne shvate grešku svoje 'dektive' (kao na primjer o 'ravnim krastavcima') ili pak dok ne odem tamo gdje ni svjetiljke ni sijalice nisu potrebne. Gdje svijetli ili vječni oganj ili pak božanska svjetlost sretan!


Post je objavljen 02.10.2012. u 10:48 sati.