Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

150 godina od prvog vlaka u Zagrebu!

Na današnji dan prije točno 150 godina, 01.10.1862., u Zagreb je stigao prvi vlak! Otvorena je prva željeznička pruga koja prolazi kroz Zagreb, pruga na trasi Zidani Most-Zagreb-Sisak-Galdovo. (prva pruga na hrvatskome tlu je pruga Kotoriba-Čakovec-slovenska granica-Ormož na relaciji između Budimpešte i Ljubljane/Trsta koja je puštena u promet 1860. godine), Bio je to velik korak za Zagreb, tada tek nešto veći provincijski gradić, to su bila vrata u svijet, kako zbog poboljšanih uvjeta putovanja tako i zbog sve boljih uvjeta za trgovinu i proizvodnju.

Novootvorena pruga trebala je povezivati plovni put Savom sa prugom koja je vodila u smjerovima Jadrana (Trst) i centara tadašnje K&K monarhije (Beč/Budimpešta) i razvoju Zagreba je dala zagrebački Zapadni kolodvor dok je glavni nastao tek dogradnjom direktnog kraka pruge preko Koprivnice za Budimpeštu 8 godina kasnije.

Uglavnom, koga zanimaju događanja vezana uz dolazak željeznice u Hrvatsku i Zagreb neka pročita članak OVDJE ...

... a za one koji žele više originalnih podataka neka do kraja mjeseca svrate u Gradsku knjižnicu na Starčevićevom trgu gdje je Željeznički muzej otvorio malu prigodnu izložbu povodom ovog važnog datuma zagrebačke povijesti. OVDJE pogledajte najavu izložbe!

Preporučam vam i da ponovo posjetite jedan moj davni post, onaj o starim pogoniam "Gredelja", koji je (bio) prava mala riznica industrijske povijesti - pogledajte OVDJE!

A što nas čeka u budućnosti? Iako je željeznički promet u razvijenom svijetu u stalnom usponu, posljednjih desetljeća je situacija kod nas potpuno drugačija i kriza HŽ-a je sve dublja i dublja. Hoće li se zaista dogoditi da ćemo već od ove zime izgubiti gotovo sve željezničke veze sa inozemstvom? Više o toj temi pročitajte OVDJE, u članku objavljenom na portalu H-alter!

Za kraj, evo i nekoliko fotki, zagrebačkog željezničkog muzeja (iz moje arhive, snimljeno davne 2006. godine)!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


U spremištu. Snimio: Vanja

Post je objavljen 01.10.2012. u 20:54 sati.