Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DVADESET I ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU b



''O kad bi sav narod Gospodnji postao prorok! Kad bi Gospodin i na njih izlio svojega Duha!'' To je odgovor Božjeg čovjeka, Mojsija, onima koji su bili zabrinuti što dvojica, Eldad i Medad u taboru proriču. Sličan odgovor daje Isus u današnjem evanđelju. Učenici su, naime, branili nekom čovjeku, koji je u njegovo ime izgonio zloduhe, da to ne čini. Isusov odgovor je: ''Ne branite mu…'' Duh Božji djeluje gdje hoće, njemu se ne smije suprotstavljati. Naša je jedina dužnost prepoznati djelo Duha i podržati ga, jer nije sve djelo Duha što si neki umišljaju…..
Na svetoj Potvrdi djelitelj nad krizmanikom izgovara:''Primi pečat dara Duha Svetoga.'' Taj dar nismo primili da ga krijemo ili zatajimo, ili zaboravimo na njega; nego da ga, poslušni tom istom Duhu, koristimo.
Zar nije zabrinjavajuće kada prema raznim statistikama kod nas ima veliki postotak onih koji su se izjasnili kao vjernici, a u javnosti ni vjere niti djela po vjeri. Zar nije žalosno da ćeš prije od tzv. vjenika doživjeti sablazan nego djela po vjeri. Sablazan, o kojoj tako oštro govori Isusu u današnjem evanđelju. Prijevara svakakvih, iskorištavanja bližnjega svih vrsta; od droge do pornografije, od uskraćivanja plaća do najodvratnijih ucjena. Tko to čini? Oni koji će se bez imalo srama izjasniti kao vjernici. Na žalost biti će tu onih koji u svojim uredima drže slike Stepinca ili pape s kojim su se možda čak i rukovali. Koji su prijatelji sa svećenicima i biskupima. Oni koji su po svom položaju i službi toliko puta imali prilike u javnost odaslati poruku, ne samo da su vjernici, nego diči glas protiv dehumanizacije i divljaštva u koje srljamo slijedeći pohotu za imati i uživati gazeći pri tom temeljne ljudske vrijednosti, a nisu to učinili, ili su činili upravo suprotno.
Duh Božji, naprotiv, razobličava sve one koji na bilo koji način zaustavljaju rast čovječnosti, pa time i rast Kraljevstva Božjega u svijetu.
Tako da bismo mogli zaključiti kako svi oni koji žive po dobroj savjesti, kroz koju Duh progovara, iako formalno ne pripadaju vidljivoj organizaciji Crkve – mogu se nazvati ''anonimnim kršćanima'', a oni koji su po propisima pripadnici Crkve, a ne čine djela Božja, mogu se nazvati '' anonimnim ateistima''.



Crkva nas kroz ovaj tjedan dariva divnim spomendanima svetih.
Tako 1. listopada slavimo malu mističarku, karmeličanku sv. Tereziju od djeteta Isusa. Njezin je život tiho, predano izgaranje za Krista u službi jednostavne redovnice strogog reda bosonogih karmeličanki. Autobiografija sv. Male Terezije ''Povijest jedne duše'' samo u roku 25 godina nakon izlaženja doživio je prijevode na 35 jezika i to u više milijuna primjeraka….

2.listopada slavimo Anđele čuvare. ''Anđeli su svjetla zapaljena na Svjetlu što nema početka'' – piše o njima sv. Ivan Damašćanin. Isus, govoreći o navođenju na grijeh kaže: ''Pazite da ne prezrete ni jednog od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskog'' (Mt 18, 10).
Anđeli su prvijenci Božjeg stvaralačkog djela, obdareni pobjedonosnom snagom protiv svakog zla u svijetu, a puni jedinstvene ljubavi prema nama ljudima. Oni nas mogu štititi, voditi, braniti od svakoga zla….

4. listopada Crkva slavi najpoznatijeg trubadura Božje ljubavi, pjesnika i zanesenjaka sv. Franju – siromaška iz Asiza. Njegov život i djelo neprekidno privlače kao magnet pobožne duše….


Molitva vjernika

Duhom Božjim sabrani i ujedinjeni obratimo se svome Ocu nebeskom.

1. Za tvoju Crkvu, da radosno naviješta spasenje svim ljudima, - Molimo te.
2. Za predstojnike Crkve da budu poslušni Duhu i ne posustaju očitovati ono što Duh od njih traži, - Molimo te.
3. Za kršćane, koji su primili pečat Duha Svetoga, da poslušni tom Duhu budu navjestitelji vjere svojim životom i primjerom, - Molimo te.
4. Za sve koji vode javne poslove i brigu za malog čovjeka da njihov rad bude u službi potrebnih i siromašnih, - Molimo te.
5. Za našu zajednicu da budemo otvoreni poticajima Duha te činimo plemenita i dobra djela, - Molimo te.
6. Da nas ne preuzme duh ovoga svijeta; duh pokvarenosti i sebičnosti, nego da budemo poslušni Duhu Božjemu, - Molimo te.
7. Za naše drage pokojne, da im oprostiš njihove grijehe i uvedeš u zajedništvo sa svetima, - Molimo te.

Gospodine Bože ti ljubiš sva stvorenja i želiš da svi dođu do spoznaje vječne istine. Otvori nam oči i srce da vidimo i prepoznamo svako dobro te sve više ljubimo tebe i svu našu braću i sestre, po primjeru tvoga Sina Isusa Krista, koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.




Post je objavljen 28.09.2012. u 08:35 sati.