Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjerovatradosti

Marketing

Tečaj brzog čitanja

Prenosim članak Hrvatskog društva prosvjetnih djelatnika iz Glasu Koncila tijekom ljeta 2005. Članak otkriva prikrivenu New age pozadinu u mnogim programima brzog čitanja, koji na taj način koketiraju sa ezoterijom. Tu problematiku, i kakve se konotacije vuku zbog toga, pročitajte u narednom tekstu.



"Osjećamo dužnost upozoriti na neke spoznaje o tečaju brzog čitanja «POWER READING» koji organizira Privatna ekonomska škola «Katarina Zrinski» u okviru Sustava za razvoj ljudskih potencijala

InOptimum, koji se reklamirao putem medija, a sada se reklamira i po oglasnim pločama zagrebačkih škola. Zainteresirao nas je najprije tekst u «Večernjem listu» od 23.11.2005. Informacija da se može čitati i do 100 stranica u minuti, slika i kratak tekst naslovljen kao «Energetska priprema» signalizirali su nam da bi pozadina toga mogla biti zapravo neznanstvena, odnosno magijska pa smo se potrudili potanko upoznati s navedenim fenomenom.
1. Otvorivši njihovu web stranicu, kliknuli smo na link «SAZNAJTE VIŠE». U tekstu «Power Reading» tvrdi se da se tečaj temelji na znanstvenim spoznajama dr. Georgija Lozanova koji je dokazao da se u ambijentu koji omogućava odmak od svih misli, svih "iskustava, vjerovanja i paradigmi postižu sjajni rezultati u čitanju, no u daljnjem objašnjenju ne daju dokaz o znanstvenosti cijelog postupka koji provode. Naprotiv, daljnje objašnjenje načina na koji se stječe sposobnost brzog čitanja, sve je dalje od znanstvenosti.
Navodno se, za razliku od konvencionalnog učenja u koji je uključena lijeva strana mozga, odgovorna za logično, apstraktno mišljenje, ovdje pokreće desna strana mozga, odgovorna za kreativno, asocijativno mišljenje, za svijet snova, slika i imaginacije i to vježbama za imaginaciju, sanjarenje, znatiželju, a uz pratnju posebne muzike čime se čitača dovodi u stanje bez misli. I sami kažu:»Uvijek kad pomislimo da je za ovu akciju potrebno imati 'posebne' talente pa krenemo intervjuirati osobe koje su si dopustile da otkriju ovu vještinu u sebi, nailazimo na nemoć s druge strane da objasni funkcioniranje brzog čitanja. Koliko god se trudili razumjeti, koliko god se trudili drugima objasniti, jedini način da shvatimo i prihvatimo je da pokušamo». Također nije jasno ni što se događa u nutrini pojedinca koji ovo počne prakticirati. A da se nešto događa, proizlazi iz njihove izjave da će svaki čovjek jedinstveno reagirati na vježbanje i usvajanje novih obrazaca te da će svaki čovjek proživljavati na svoj način emocionalne, tjelesne i druge manifestacije ...
2. Ako se prouče tekstovi u okviru spomenutog linka «Saznajte više» i ono što piše u «Enciklopediji novih religija» (Naklada Ljevak, 2005.) o Pokretu za razvoj ljudskih potencijala, čija je inačica kod nas, Sustav za razvoj ljudskih potencijala InOptimum, može se zaključiti da se ipak ne radi o nečemu znanstvenom, psihološkom, nego o parapsihološkom, te da je tečaj samo mamac za uvođenje ljudi u prakse u ideologiju New Agea, tj. način da se promjene uvjerenja onog tko zagrize mamac. Krenimo redom.

A. Nakon što su nam u nekoliko samostalnih tekstova pokušali objasniti kako tehnika funkcionira zahvaljujući energiji, imaginaciji, znatiželji, fokusiranju, ... zaključuju: «Ne mijenjajte čitanje - mijenjajte uvjerenja». Zatim, tvrdeći da naš um funkcionira kao veliki sklop saznanja nastalih tijekom vremena, koja nemaju veze s našim osobnim iskustvom, a još važnije, nemaju baš puno veze s našom pravom prirodom, poručuju zapravo: Odbacite sve što ste do sada znali i vjerovali i prepustite nam svoj um.

B. Koja je to naša prava priroda i koja bi uvjerenja trebala biti prava, piše u tekstovima «Iluzija svijeta - ništa u ničemu», «Energija i simboli», «Svijet vibracija», «Sinhronicitet» i dr. Ovo su prave «solne kiseline» za prethodno u hipnotičko stanje (bez misli i logičkog prosuđivanja) dovedene ljudske umove, pogotovo djece i mladih. Naime, poučavaju da je materijalni svijet iluzija koju stvara i podržava naš um, da ga sami možemo kreirati, da su institucije koje smo stvorili (obitelj, brak, odnosi, .. ) iluzije što nas zarobljuju te im služimo.
Slijedi udar na integritet osobe poticanjem raskola između emocija i razuma. Nazivaju našom pravom sviješću (ometajući) glas u nama koji nas navodi na sumnju u ono što radimo i osjećamo, koji nas upućuje na prihvaćanje egocentrizma, hedonizma, nihilizma. (Što više razvijete taj, nazovite to, dio sebe, to ćete sve više uviđati bezveznost svega. Ništa vam više neće imati smisla. Sve što se u vama bude odigravalo, bit će vam glupo, nepotrebno.) Proglašavaju najboljim načinom življenja zabavljanje sa životom, a emocionalnu samoizolaciju putom samoostvarenja i moći. (Pod pojmom zabave ne misli se isključivo na izlaske, već na igranje životom u cijelosti.)

Tekstovi su konfuzni, ali ideje koje se žele nametnuti, jasne su i izražajne. Pokušava se uspavanom umu podmetnuti nekritičko prihvaćanje tih ideja (Ne morate vjerovati u ovo, ali prihvatite da je tako), te nametnuti doživljaj života kao sna, opsjene (Život je jedan veliki dugometražni san).

Zbog toga vam je na trenutke sve bez veze, sve vam je besmisleno jer ispunjavate nešto čega nema ... Svijet je ništa u ničemu. On je samo jedan dugometražni animirani film, .. ). I na kraju savjetuju: Prihvaćajte sve što vam se događa, ulazite u sve što vam se nudi, jer samo ćete na taj način naći izlaz.

C. Prema ovom učenju, utemeljenom na hinduističkom shvaćanju svijeta, čovjek je bog koji treba postati svjestan te istine te početi koristiti silu što u njemu postoji . (Praznina na koju može naići (čovjek) u sebi je dio mora praznine, koje je tako čisto i nevina, da je naprosto božansko. A to i je. Ta praznina je božanstvo. To je čovjekova esencija koja je u potpunosti dematerijalizirana. Ona ne misli, ne osjeća. Ona samo biva ... Ne postoji ništa što je veće i snažnije od sile koju posjeduje u sebi. Nju treba otvoriti poput slavine i dopustiti joj da poteče.) Naravno, kao bog ima moć činiti i ostvariti što god želi, potrebno je samo usklađivanje vibracija. (Slike koje čovjek ima u svom savršenom umu predstavljaju osnovu za rezultate koje će čovjek ostvariti u životu .. .Jedino što treba napraviti je odlučiti da će u životu dobiti sve što poželi i to u obliku u kojem on to želi.)

D. Dobro i zlo ovdje su irelevantni, razlika među njima je dokinuta.
Ne iznenađuje, dakle, što se na ovoj web stranici reklamiraju i okultne vještine (kineski horoskop i seminar feng shuija, vrste gatanja, protiv koje se kineski znanstvenici bore jer je praznovjerje, a kod nas se od nje pravi posao).

3. Iz svega navedenoga jasno je što se skriva iza ovog tečaja. A dodatnu potvrdu daje nam «Enciklopedija novih religija», gdje je obrađen Pokret za razvoj ljudskih potencijala (HPM), čija je inačica u Hrvatskoj, kako smo već naveli, Sustav za razvoj ljudskih potencijala InOptimum.

Evo samo kratko nekih citata o spomenutom pokretu.
Nastao je 60-ih godina 20. st. kao pobuna kontrakulture protiv glavne struje psihologije i organizirane religije. Pod njegovim se širokim obodom okupljaju različite psihologijske teorije, pristupi i pokreti i većina skupina za samorazvoj nastala je iz ovog pokreta, a oblikovao je mnoge New Age i alternativne duhovnosti. (str.399)

HPM terapeuti koristili su (istočnjačku) meditaciju kao pomoć u 'rastu' te su s njom eksperimentirali ... U zapadnjačkoj alternativnoj duhovnosti većina skupina i pokreta koje se može svrstati pod New Age, također se mogu smjestiti pod okrilje HPM-a kao i mnoge poganske i šamanske skupine. (str. 401) Pod utjecajem pokreta ljudskog potencijala i humanističke psihologije, astrologija, tarot i ostalo nisu više promatrani kao puko sredstvo za proricanje budućnosti, već oruđa za vlastitu transformaciju (str.339). Pokret za ljudski potencijal primjenjuje psihološke i parapsihološke tehnike kako bi pojačao sposobnost uma. (str.378) ....
... Druge sotonističke skupine, iako ponekad govore o njemu kao osobi zvanoj Sotona, ne traže da se vjeruje u jedno takvo biće. Više ga doživljavaju kao korisnu ikonu koja potiče koristoljublje, individualizam i promiče otpor institucionalnoj religiji i vladajućoj kulturi. U tom smislu sotonizam je samoreligija ili pokret ljudskog potencijala, koji se koristi pobunjeničkom, sablažnjivom i provokativnom simbolikom koju Sotona kao osoba određuje. (str. 340)
Zabrinjava što danas većina takvih pokreta i tehnika skriva svoj pravi lik nastojeći ući u institucije kroz zavodljive programe. Iako ovaj tečaj u prvi mah izgleda privlačno - obećava uspjeh i znanje bez puno truda, očito će posljedice za duh, psihu i život polaznika dugoročno gledano biti negativne.

Tečaj ne promiče radinost, razboritost, savjesnost i odgovornost u stjecanju i primjeni znanja, nego potiče sanjarenje, imaginaciju, zamjenu iluzije i stvarnosti; mameći brzim rezultatima bez truda, obećavajući moć, navodi mlade na pogubni egocentrizam, hedonizam, nihilizam te manipulira njihovom sviješću i podsviješću uvodeći ih zapravo u magijske prakse s nesagledivim posljedicama."

Post je objavljen 29.09.2012. u 01:39 sati.