Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

O projektu Grundtvig Assistanship u sklopu programa Cjeloživotnog učenja i mjestu učenja održive vrtne kulture u "Vrtu Marihn"

Grundtvig Asistentura u sklopu Programa cjeloživotnog učenja je osmišljen kao EU program koji u Zagrebu provodi Agencija za mobilnost i programe EU za sve osobe koje se bave cjeloživotnim obrazovanjem i obrazovanjem odraslih.


Znak programa Cjeloživotnog obrazovanja

Ovaj program je proizašao iz potrebe za obrazovanjem koje će se odvijati kroz cijeli život, a koja je prepoznata u analizama slike stanovništva Europe unutar koje prevladava sve javascript:%20void(0);starije stanovništvo. Također, problemi nezaposlenosti mladih ali i populacija drugih životnih dobi ukazuju na potrebu za stalnim ili cjeloživotnim obrazovanjem koje će omogućiti usavršavanje ili prekvalifikaciju u druga zanimanja i aktivnosti i time nezaposlenim osobama dati veći izbor za zapošljavanje, prilagodbu u tom periodu potrebnijim i traženijim zanimanjima kao i kontinuirani osobni i stručni rast i razvoj. Za stanovništvo starije populacije koje je izvan ciklusa zapošljavanja, tj. u mirovini cjeloživotno obrazovanje je potrebno zbog održavanja zdravog stanja duha, aktivacije pamćenja, te novih prilika kognitivno aktivnog života čime se prema novijim istraživanjima može smanjiti mogućnost nastanka demencije, pa čak i Alzheimerove bolesti. Segment bolje uključenosti i integracije starijih osoba u društvo koje stalno donosi novitete i nadopunjuje bazu znanja novim istraživanjima i spoznajama dodatna je vrijednost programa cjeloživotnog obrazovanja.
Udruga „Vilenice“ sudjeluje u programu Grundtvig Asistentura kao organizacija prijavitelj, a organizacija gost u programu uz podršku koje se aktivnosti odvijaju u Njemačkoj je Vrtna akademija: „Gartenakademie Mecklenburg-Vorpommern Gmbh “, s neprofitnom djelatnošću, čije se glavne aktivnosti odvijaju u malom mjestu Marihn savezne države Mecklenburg Zapadno-Pomorje, u blizini većih gradova Neubrandenburg, Waren, Schwerin, Neustrelitz, Rostock, te glavnog grada Berlina.



opis slike


Pogled na jezero u parku, fotografirala: M.Butorac

Veliki park „Vrt Marihn“ (Garten von Marihn) vezan je uz dvorac, te osim lijepog krajobraznog oblikovanja u kojem uživaju posjetioci/posjetiteljice iz cijele Njemačke i svijeta je također dijelom godine i edukacijski poligon ove vrtne akademije za učenje bio-vrtlarenja i dizajna u skladu s prirodom s osobitošću s temom „Jestivi krajobraz“. Također ovdje se može naučiti o specifičnostima biljnih sorti i cvjetnica koje se sade u parkovima uz povijesne dvorce, te se može usavršiti tema održavanja parkova uz dvorce koja je u ovoj regiji koja osobito brine o svojim dvorcima i parkovima uz njih izuzetno važna.


opis slike


Uzgoj vinove loze, fotografirala: M.Butorac

Park sadrži veliku zbirku engleskih ruža, te je najveći park s ružama poznatog uzgajivača tzv. „Engleske ruže“ Davida Austina, čije je ružičnjake u vrtu Marihn krajobrazno oblikovao njegov glavni vrtni dizajner Michael Marriott. U Vrtu od Marihna se slijedi, kao što je već spomenuto, filozofija dizajn s prirodom, te ideja „Korisnog vrta“ pri kojoj gotovo sve što je u vrtu treba biti i korisno, te prije svega ekološki svjesno gospodareno, a također i lijepo krajobrazno oblikovano. Tako se i ruže iz prekrasnih ružičnjaka u vrtu koriste za proizvodnju likera, želea i sirupa od ruža.


opis slike


Povišene gredice, fotografirala: M. Butorac


opis slike


Dvorac, fotografirala: M. Butorac


Putem bloga možete pratiti tekstove o povijesti privatne inicijative očuvanja parka i dvorca Marihn i njegovoj ključnoj ulozi u održivom razvoju regije, te njegovanju vrtne kulture , kulturne baštine, te prirodnih krajobraza, zajednici Marihn kao „Cittaslow“ i filozofiji „Slowfood“, uz fotografije prekrasnog parka uz dvorac Marihn kroz godišnja doba kao i o drugim aktivnostima tijekom trajanja ovog Grundtvig Assistanship programa.



opis slike


Mjesto Marihn, fotografirala:M. Butorac

Vrt od Marihna jedno je od novih preuređenja vrtova uz dvorce iz sredine 19.st. no pronalazimo
ga već u niz knjiga na temu krajobrazne arhitekture i najljepših vrtova i parkova u Njemačkoj: „Deutschlands schönste Privatgärten“, Rogers/Kulth, Männer und ihre außergewöhnlichen Gärten“, Karine von Rumohr, „Gartenrouten in Mecklenburg-Vorpommern, Wolf Karge/Jörn Lehmann, „Mein Traum vom Landgarten“, Ilga Eger/Gary Rogers.



opis slike


Ružičnjak, fotografirala: M.Butorac


opis slike


Ružičnjak s aromatičnim bilje, fotografirala: M. Butorac
Butorac

Vrt je od proljeća ponovno otvoren za posjetioce i posjetiteljice a uz najavu se organiziraju vođene rute sa osnivačem vrta gosp. Horst Forytta ili suradnicima/icama iz tima „Garten von Marihn“.
Rute parkom i edukativni programi su isključivo na njemačkom jeziku, te se ne rade programi u drugim govornim područjima.



opis slike


Solarni kolektori na gospodarstvu u mjestu Marihn, fotografirala: M. Butorac

Napisala tekst : Marina Butorac, Grundtvig Asistentica, za „Vilenice“-blog


Ovaj tekst je nastao tijekom provedbe Grundtvig asistenti aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnosti i programe EU

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.


Post je objavljen 27.09.2012. u 13:22 sati.