Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

AKO HRVATSKA I AUSTRALIJA ZARATE?

Proteklih mjeseci, pa i godina, na neretvaskim blogovima su se razbuktavale rasprave prepune uvreda između Hrvata koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u inozemstvu, pretžito u Australiji.

Način komunikacije koji je prikazivao dio sudionika pokazuje da neki od onih koji su otišli u Australiju nikad ništa nisu naučili, a dio onih koji se s takvima upuštao u rasprave i vrijeđanja trebao bi otići u negdje u inozemstvo, ako ništa bar da nas spasi od svog postojanja u Hrvatskoj.

Kako je sve počelo?
Poznato je da su neretvanski blogovi bili posve otvoreni za sve komentare. Brisanje komentara do prije godinu-dvije nije bilo zamislivo. Sloboda je vladala, pa se čak toleriralo i vrijeđanje urednika (bar na ovom blogu) i postovi se nisu brisali nego ostavljali kao vječan spomen nekoj raspravi, prepirci ili svađi.
No onda se pojavio famozni „Aro“ koji je obasipao neretvanske blogove sa (doslovce!) stotinama nepismenih, netolerantnih i nesuvislih komentara s kojima je zbog velikog broja komentara jednostavno sprječavao druge da sudjeluju u raspravo o temi o kojoj je pisano. Nakon što je većina blogera zabranila komentiranje neregistriranim korisnicima, red za maltretiranje korisnika i komentatora je došao i na ovaj blog. Tu bi se javio i pokoji Hrvat iz inozemstva sa svojim političkim stavovima, ali (pre)često pišući o stvarima koje nemaju veze s temom.

Na takva pisanja dio domaćih korisnika se vrlo brzo „nakačio“ i svojim provokatorskim komentarima još više izazivao osobe upitnog psihičkog zdravlja da pišu komentare koji nemaju veze s temama o kojima se piše. Uvrede naravno ni od njih nisu izostajale.
Sve se to pomalo pretvorilo u širenje jaza između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u Australiji, bez da su krivci za ovakvo stanje uopće pomislili da je cijela situacija nastala zbog prepucavanja svega par ljudi. Hrvati opet pokazaše kako im je draže lajati nego razmišljati.
Kako je to preteklih mjeseci i tjedana postalo gotovo neizdrživo, urednik je odlučio brisati uvredljive komentare kao i one koji nemaju veze s temama o kojima se piše.
Ipak iz svega ovog je proizašlo i nešto zanimljivo, a to je da između domaćih Hrvata i onih u inozemstvu nema razlike! Debilizam se ne mijenja time što je netko ostao živjeti u Hrvatskoj ili otišao živjetu u Australiju ili negdje drugdje. Tko je bio debil, ostao je debil ma gdje živio.

Vjerujem da svi Hrvati vole Hrvatsku ma gdje bili iako se Australci neće složiti sa mnom i naći će odmah nekoliko „izdajnika“ u hrvatskoj politici koje će imati potrebu spomenuti u komentarima.

Vjerujem i da Australci mogu mnogo toga naučiti Hrvate u Hrvatskoj kada je riječ o demokraciji, poštivanju zakona i ljudskim pravima, iako se mnogi domaći neće složiti sa mnom te će pljunuti po dijaspori.

Vjerujem i da će ovaj post izazvati opet val uvreda, netolerancije, nerazumijevanja i nepismenosti, ali na to smo već sve navikli pa što ima veze.

Pozdrav braćo Hrvati gdje god živjeli.

P.S.
Komentari na ovaj članak neće biti brisani


Još jedan P.S.
Tko bi pobjedio da Hrvatska i Australija zarate?
Pa mi Hrvati!
Zašto?
Pa zato što je svaka država koja je imala dovoljno Hrvata i zaratila propala, pa bi i Australija hrvatskasmijeh


Post je objavljen 26.09.2012. u 22:30 sati.