Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iscemposel

Marketing

Tivar - nekad i danas

Proizvodnja tkanina je najstarija djelatnost Varteksa.
Preteča današnje tvornice utemeljena je krajem 1918. godine pod nazivom Tekstilna tvornica Varaždin -Tivar, dioničko društvo. Stvarni početak poslovnog života kompanije bilježi se od 29. studenoga 1922. godine s proizvodnjom vunene pređe i tkanina, dok 1926. godine vlasnici proširuju proizvodni proces na izradu odjevnih predmeta, a 1929. godine počinje stvaranje mreže prodajnih objekata. 1948. godine tvornica mijenja naziv u Varteks pod kojim izrasta u najvećeg proizvođača i izvoznika tekstila u zemlji.
1925. otvoren industrijski željeznički kolosjek kojim je u Tivar željezničkim prijevozom dolazilo tisuće tona masne vune, koja je preradom postajala vrhunska tkanina desetljećima poznata kao Tivar kvaliteta.

29. travnja 1936., radnici i namještenici Tekstilne industrije d.d. u Varaždinu, njih 2300, stupili su u štrajk za povišenje svojih nadnica, poboljšanje uvjeta rada u tvornici, sklapanje kolektivnog ugovora i slobodu sindikalnog organiziranja. Nakon šest tjedana, 6.lipnja 1936., oštre i uporne borbe s upravom tvornice i štrajkolomcima štrajk je uspješno okončan. Bio je to veliki događaj ne samo za Varaždin i varaždinski kraj nego i za cjelokupan radnički pokret u Hrvatskoj.
Tivar, poznat i kao Proizvodnja tkanina, svoje vrhunce dostiže krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada, uz 1300 zaposlenih, proizvodi 2 miliona metara tkanine i tisuće tona pređe.

2001. poginuo je Anđelko Herjavec, vizionar-direktor Varteksa, i tada započinje Tivarov pad. Na vlast i u vlasništvo Varteksa dolaze neki novi ljudi, po struci vrlo daleko od tekstilaca, sve redom građevinari, koji na prostorima Tivara vide ogroman poslovni centar okružen stambenim naseljem. Prestaju ulagati u modernizaciju strojnog parka, zapostavljaju predstavništva po svijetu koja su prodavala Tivarovu tkaninu i Varteksove odjevne predmete i time započinje lagani, ali nezaustavljiv pad.
Uz sve to i loše poslovne odluke doprinose kraju. 2006. je odlučeno da se Tivar zatvori, naravno, uz odgodu provedbe, tako dugo dok se na ime Tivara tj. primarne proizvodnje (što konfekcija nije) moglo dobivati potporu i financijsku pomoć države.
Nakon objave Agencije za tržišno natjecanje da Varteks ne može dobiti financijsku pomoć države sve do 2016. Godine, odlučeno je da se Tivar definitivno zatvori.
Do još prije nekoliko godina u Tivaru se proizvodi 1,7 miliona metara tkanine godišnje, uz 300-tinjak zaposlenih.

Danas, par mjeseci prije konačnog zatvaranja, proizvodnja u Tivaru iznosi 10000 m mjesečno uz 43 zaposlena.

Kako danas Tivar izgleda zorno pokazuje ovih nekoliko slika:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 25.09.2012. u 19:08 sati.