Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Predavanje prof. Agičića

DRUŠTVO POVJESNIČARA GRADA VARAŽDINA I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

IMA ČAST POZVATI VAS NA PREDAVANJE

HRVATSKA HISTORIOGRAFIJA DANAS – INSTITUCIONALNI OKVIRI I SMJEROVI RAZVOJA


GOST PREDAVAČ PROF. DR. SC. DAMIR AGIČIĆ

REDOVITI PROFESOR FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Predavanje će se održati 26. rujna 2012. (srijeda) u 19 sati u multimedijalnoj dvorani palače Herzer, Franjevački trg 6, Varaždin

Prof. Agičić je od 2003. predstojnik Katedre za svjetsku povijest novog vijeka, a između 2004. i 2006. bio je pročelnik Odsjeka za povijest i predstojnik Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta. Bio je voditelj znanstvenih projekata „Hrvati i slavenske integracijske ideologije“ i „Hrvatska historiografija i nastava povijesti (19. - 21. stoljeće)“ te međunarodnog projekta o hrvatsko-poljskoj kulturnoj suradnji u 19. stoljeću (hrvatsko-poljski projekt u sklopu međuakademijske razmjene) i hrvatsko-slovenskog projekta o javnoj upotrebi povijesti. Voditelj je zajedničkog projekta HAZU i Poljske akademije znanosti: Poljsko-hrvatski politički i kulturni odnosi 1848. - 1945. (za razdoblje 2011. - 2013.). Godine 2003. s grupom suradnika pokrenuo je časopis Povijest u nastavi, kojemu je do 2008. bio glavni i odgovorni urednik. Od 2008. glavni je i odgovorni urednik časopisa Historijski zbornik. Oba časopisa izdaje središnja udruga hrvatskih povjesničara, Društvo za hrvatsku povjesnicu. Član je međunarodnog uredništva časopisa Historijska traganja Instituta za historiju u Sarajevu te časopisa Balcanica Posnaniensia Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju. Pokrenuo je i uređuje web portal za popularizaciju povijesnih znanosti www.historiografija.hr. Član je Predsjedništva Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Upravnog odbora Društva za hrvatsku povjesnicu i drugih strukovnih udruga.

Sudjelovao je na brojnim seminarima i znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, a kao gostujući profesor održao je ciklus predavanja studentima Sveučilišta u Varšavi (Studium Europy Wschodniej) u proljeće 2011. Između ostalog držao je predavanja i na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznańu te na Katoličkom sveučilištu u Lublinu. Dvaput je držao javna predavanja u Poljskoj akademiji umjetnosti u Krakovu. Godine 2002. dobio je odlikovanje ministra kulture Republike Poljske Zaslužan za poljsku kulturu. Za promoviranje srednjoeuropske ideje u Hrvatskoj izdavačka kuća Srednja Europa, koju vodi, primila je 2009. Nagradu Wacława Felczaka i Henryka Wereszyckoga.


Post je objavljen 25.09.2012. u 09:23 sati.