Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Uz obljetnicu smrti Johanna Weicharda Valvasora

Više od 1500 svezaka, 2600 naslova i 7300 grafika samo je dio građe iz velike knjižnice kranjskog plemića, geografa, topografa, povjesničara, etnografa i crtača Johanna Weicharda Valvasora koji je umro na jučerašnji dan, 19. rujna 1693. godine.
Valvasor, jedno od šesnaestero djece Ana-Marije Rauber i Bartolomeja Valvasora, potomka stare plemićke obitelji iz Bergama u Italiji, rodio se u Ljubljani 1641. godine.
Školovao se kod isusovaca u rodnom gradu, no obrazovanje nije nastavio, već se u sedamnaestoj godini odlučio uputiti na putovanje Europom na kojem se susretao s mnogim učenjacima. Tijekom četrnaestogodišnjeg putovanja upoznao je gotovo cijelu Europu, ali i dio Afrike, pa su se u njegovoj knjižnici nalazile knjige iz gotovo svih europskih tiskarskih mjesta – Frankfurta, Amsterdama, Augsburga, Venecije, Basela itd. Na svako svoje putovanje obvezno je nosio knjigu za skiciranje i olovku te su
njegova djela najčešće bogata crtežima koje je sam nacrtao.
Vrhunac njegova djelovanja predstavlja djelo Slava vojvodine Kranjske u kojem je na 3532 stranice podijeljene u 15 svezaka predstavio svoju domovinu. Djelo je pisano na njemačkome jeziku i čini neprocjenjiv izvor istraživačima prostora današnje Slovenije krajem 17. stoljeća. Osim knjiga skupljao je instrumente, stari novac te druge zanimljivosti. U svojim tekstovima bavio se različitim zanimljivostima pa je tako prvi zapisao tekst o postojanju vampira na području Istre.
Jedino priznanje koje je Valvasor stekao za života primio je od engleskog Kraljevskog društva kada je 1687. godine izabran za njegova člana. To je priznanje dobio zbog svoje bitne uloge u proučavanju Cerkniškog jezera.
Pred kraj je života Valvasor zapao u financijske teškoće pa je bio prisiljen ponuditi svoju bogatu knjižnicu na otkup kranjskim državnim staležima koji za nju nisu bili zainteresirani. Pozivu se odazvao zagrebački biskup Mikulić te je zbirku 1690. godine otkupio i od tada se ona čuva u zagrebačkoj Metropolitani, knjižnici zagrebačke nadbiskupije.
Metropolitana je do preseljenja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u novu zgradu bila njezin sastavni dio, a sada se nalazi u sklopu Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojim zbirkama posjeduje više Valvasorovih radova , a 1995. godine u suradnji s Valvasorjevim odborom pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti izdala ja katalog knjižnice Janeza Vajkarda Valvasorja Bibliotheca Valvasoriana.

Izvor: Fejs NSK

Post je objavljen 20.09.2012. u 11:29 sati.