Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papa pozvao kršćane i muslimane da se zajedno odupru nasilju i ratu

Na općoj audijenciji u Vatikanu, Sveti Otac govorio je o apostolskom putovanju u Libanon koje je, kako je rekao, žarko želio unatoč teškim okolnostima, smatrajući da otac ima biti uz svoju djecu kad im je teško. Nosila me želja da navijestim mir koji je uskrsli Gospodin ostavio svojim učenicima, istaknuo je Benedikt XVI. dodajući da je glavni razlog apostolskoga putovanja u Libanon bio potpis i uručenje posindske pobudnice 'Crkva na Srednjem istoku'.

Govoreći o boravku u Libanonu, Papa je istaknuo da je bliskoistočnom stanovništvu želio prenijeti poruku ohrabrenja i mira. Posebno mislim na krvavi sukob u Siriji, s tisuće žrtva i više od milijun izbjeglica, a ne zaboravljam ni Irak. Tijekom apostolskog putovanja, narod je Libanona i Srednjeg istoka zanosno živio u vedrom i poticajnom ozračju, bilo je to važno iskustvo uzajamnog poštivanja, razumijevanja i bratstva, što je veliki znak nade za cijelo čovječanstvo, istaknuo je Benedikt XVI. i dodao da zahvaljuje Gospodinu na tom dragocjenu daru, koji je nada za budućnost Crkve u tim krajevima.

Papa je ponovno zahvalio libanonskom predsjedniku Michelu Suleimanu i libanonskom narodu na srdačnom dočeku, te što su ga i muslimani prihvatili s velikim poštovanjem. Njihova mi je ustrajna prisutnost omogućila uputiti poruku dijaloga i suradnje između kršćanstva i islama. Čini mi se da je kucnuo trenutak za zajedničko, iskreno i odlučno svjedočanstvo protiv podjela, nasilja i ratova, ustvrdio je Benedikt XVI.

Ohrabrio sam mlade da budu postojani u vjeri, da se ufaju u Krista, izvor naše radosti, te da osobno u molitvi produbljuju odnos s Njim, da budu otvoreni idealima života, obitelji, prijateljstva i solidarnosti. Gledajući zajedno kršćanske i muslimanske mlade, potaknuo sam ih da zajedno izgrađuju budućnost Libanona i Srednjega istoka te da se zajedno opiru nasilju i ratu. Sloga i pomirba moraju biti jači od guranja u smrt, ustvrdio je Benedikt XVI.

Želio bih da moje poruke mira pomognu upraviteljima Bliskog istoka da odlučno krenu prema miru i boljem razumijevanju između kršćana i muslimana. Molim se za drage bliskoistočne stanovnike da ostanu vjerni prihvaćenim obvezama, zaključio je Sveti Otac, a potom na raznim jezicima pozdravio hodočasnike.

Hrvatske je hodočasnike pozdravio riječima: Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Svete Jelene iz Šenkovca. Dragi prijatelji, neka vam posjet grobovima svetih apostola i njihov primjer mučeništva budu nadahnuće za još jače svjedočenje vjere u Isusa Krista, jedinog Spasitelja. Hvaljen Isus i Marija!

Izvor: rv i laudato.hr

Post je objavljen 20.09.2012. u 11:17 sati.