Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Na početku nove sezone Biskup Ivan Šaško ohrabrio igrače KMNL-a

Nova sezona Katoličke malonogometne lige započela je u subotu, 15. rujna u jutarnjim satima blagoslovom terena. Predvečer istoga dana mladi su se nogometaši okupili na svetom euharistijskom slavlju u župi Blagovijesti Navještenja Gospodinova u Vrbanima gdje je misu povodom početka Lige, na blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne, predvodio pomoćni zagrebački biskup, mons. dr. Ivan Šaško.

Prepoznatljiv i osporavan znak
„Započinjete iznova lijepo iskustvo igre; započinjete igrati nogomet u povezanosti, kao vjernici. I stavili ste pred druge znak, vjernički i katolički. To je znak koji govori o radosti, ali nemojte zaboraviti da je to osporavan znak“, istaknuo je biskup Ivan Šaško u svojoj homiliji. Objasnivši kako riječ „liga“ dolazi iz latinske riječi „ligo, ligare“ koja znači „povezati, svezati, spojiti“, Biskup je naglasio kako je „Katolička malonogometna liga poseban savez, posebno susretište koje treba živjeti kao prepoznatljiv i osporavan znak“. Istaknuvši kako u današnjem sportskom svijetu postoji mnogo toga što kao vjernici ne smijemo prihvatiti, Biskup je mlade nogometaše potaknuo da „sve što čine provjeravaju u svjetlu Isusa Krista“ te ih ohrabrio da snažnije i vjerodostojnije svjedoče svoju vjeru i na sportskom terenu i izvan njega.

Nogomet – slika našega života
Otkrivši mladima kako se u nogometu može vidjeti slika našega života, biskup Ivan Šaško usporedio je nogometni teren s onim životnim terenom. „Osim toga što je nogomet igra, (…) igra je i izravan susret čovjeka s čovjekom; razgovor, dijeljenje prostora i vremena; spoznaja vlastitih granica i tjelesnih mogućnosti…“, rekao je Biskup nastavivši tumačiti elemente igre u kontekstu života. “Svaka igra, pa tako i nogometna, ima svoja pravila, polazišta, neku vrstu dogmi koje treba poštivati da bi se moglo igrati“, objasnio je Biskup mladim nogometašima te dodao kako „i život ima svoja polazišta, temeljne istine“ koje kao kršćani moramo znati prepoznati. Dotičući se važnosti uloga koje pojedinac ima u nogometnoj momčadi i onih koje preuzima tokom života, Biskup je upozorio na miješanje i banaliziranje uloga. „Ako svi žele dati gol, ta će se sebičnost sigurno štetno odraziti na konačni rezultat. Pa i na gubitak smisla igranja. Ne radi se, dakle, o fatalizmu uloga, nego o darivanju sebe u ljubavi prema drugima“, zaključio je Biskup.

Istinski životni cilj
Cilj svake igre, tako i nogometa jest pobjeda. Jednako je i s igrom života, ali - kako je naglasio biskup Ivan Šaško - nama kao kršćanima u igri života „cilj nije neko zemaljsko postignuće, nego Božje kraljevstvo koje je započelo živjeti među nama, u Crkvi“. Kada tako postavimo svoje ciljeve, shvatit ćemo da se „nogometaš katolik ne prepoznaje samo po tome što se neće sramiti znaka križa i što ga je spreman svjedočiti pred drugima, nego po tome kako igra, kako poštuje protivnika, koliko pomaže drugima, kakav rječnik koristi i što mu nogomet znači u odnosu na dublja životna pitanja“.

Nogomet je zaista velika i snažna škola. „U nogometu učimo razriješiti sukobe, ne samo one na igralištu, nego i one međusobno ili u odnosu na trenere. U društvu i kulturi sukoba, nogomet pomaže graditi i čuvati kulturu zajedništva. Nogomet zahtijeva puno vježbe i spremnosti na odricanja. Igrajući nogomet postajemo ponizniji u ocjenjivanju drugih. Nogomet nas uči živjeti i biti zajedno; žrtvovati se za druge; biti odgovornima i nesebičnima; postizati dobre rezultate; biti vjernima i iznad svega čuvati poniznost.“, objasnio je Biskup mladim nogometašima poručivši im da uvijek budu zagledani u Krista.

Biskup Ivan Šaško svoju je homiliju mladim nogometašima završio prikladnom simpatičnom molitvom.
Daruj nam, Gospodine, srce okruglo kao lopta,
da se uvijek kotrlja prema najnižoj životnoj točki,
prema bližnjima koji najviše trebaju tvoju i našu ljubav.

Daruj nam, Gospodine, prepoznati četiri zastavice
kao čvrsta uporišta koja ograničuju životno igralište:
radosno prinošenje, moralnu dosljednost,
borbu protiv nepravde, nadu u pobjedu.

Darovao si nam, Gospodine, svoja pravila:
jednostavna i bez puno riječi – ureži ih u naša srca,
da osjetimo potrebu za tvojom utjehom,
i da očitujemo ljubav prema protivnicima.

Bože, glasno zazviždi, da te ne prečujemo,
kada vidiš da smo povrijedili pravednost
ili sebičnošću nagrdili ljepotu igre.
Kazni nas prema svome milosrđu,
pokaži i ljutnju, ili nas opomeni i pouči,
ali nas nemoj izbaciti iz igre.

Ti najbolje znaš koliko griješimo,
ali poznaješ i našu iskrenu želju
da ostanemo na igralištu s tobom
sve do konačnoga zvižduka
kojim želimo ući u nebesko slavlje
k tebi u tvome Duhu
po Kristu Gospodinu našemu.
Amen.
Autor: Valentina Gusić

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/Novosti/Vijesti/Biskup-Ivan-Sasko-ohrabrio-igrace-KMNL-a.aspx

Post je objavljen 17.09.2012. u 07:39 sati.