Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Tigrov brk

Mlada žena imenom Yun Ok svratila je u pećinu nekog pustinjaka da od njega zatraži čarobni napitak.
– Moj mi je muž – objasni Yun Ok – jako drag. Posljednje tri godine bio je daleko na bojišnici, a sad kad se vratio, ne razgovara sa mnom. Kad mu nešto kažem, kao da me ne čuje. Kad progovori, pun je gorčine. Kad ponudim jelo koje mu se ne sviđa, odgurne ga ljutito i izađe. Željela bih čarobni napitak koji bi ga učinio ljubaznim kakav je nekad bio.
– Napitak postoji, ali sirovina za nj je brk živoga tigra! – reče pustinjak. – Donesi mi ga pa ćeš dobiti što tražiš.
– Brk živoga tigra?! – poviče Yun Ok. – Kako da ga pribavim?
– Ako ti je napitak važan, uspjet ćeš – zaključi pustinjak. Yun Ok se vratila kući smišljajući kako da pribavi tako važan sastojak. Jedne noći iziđe srdita iz kuće. U ruci je nosila zdjelu riže s mesom i požurila prema tigrovoj pećini podno planine. Stala je pred pećinu i dozivala, ali tigar se nije pojavio. Druge se noći Yun Ok sa svojim mamcem još više približila pećini. Dolazila je tako svake noći i svaki se put primicala sve bliže ulazu. Tigar se s vremenom navikao na njezinu prisutnost.


Jedne su noći divlja zvijer i žena stajali oči u oči na mjesečini. Druge je noći žena počela umilnim glasom razgovarati s tigrom. Sljedeće je večeri tigar pojeo hranu koju je donijela. Šest mjeseci kasnije žena se usudila pogladiti tigra po glavi. Sljedeće noći, dan nakon što je pomilovala tigra, Yun Ok mu je rekla – O tigre, plemeniti stvore, ne ljuti se, trebam jedan tvoj brk.
Rekavši to, odrezala mu je brk. Tigar s nije ljutio. Yun Ok trkom siđe s planine i, čvrsto držeći u ruci tigrov brk, dođe pustinjaku – Učitelju, imam tigrov brk! Sad mi možeš pripraviti čarobni napitak koji si obećao i koji će moga muža učiniti ljubaznim kakav je nekad bio.
Pustinjak uzme brk, dobro ga prouči i baci u vatru što je gorjela u peći.
Ah, gospodine – poviče žena tjeskobno – Što si mi to učinio.
Ispričaj mi kako si došla do brka – odgovori joj pustinjak.
– Svake sam noći odlazila u planinu sa zdjelom hrane. U početku sam se držala podalje, a onda sam se sve više približavala da pridobijem tigrovo povjerenje. Razgovarala sam s njim ljubazno i uvjerljivo da shvati moje dobre nakane. Bila sam jako strpljiva. Svake sam mu noći donosila hranu, znajući da neće jesti. Ipak nisam odustajala, uporno sam mu dolazila. Nikad nisam povisila ton, nikada rekla ništa ružno.
– Naravno, pripitomila si tigra, pridobila njegovo povjerenje i ljubav.
– Ali ti si njegov brk bacio u vatru! – poviče Yun Ok – Sad je sve propalo!
– Ne, brk nam više nije potreban. Yun Ok, dopusti da ti kažem nešto: zar je čovjek okrutniji od tigra? Zar je manje osjetljiv na ljubaznost i dobrotu? Ako si svojom umilnošću uspjela pridobiti ljubav i povjerenje divlje zvijeri, zacijelo ćeš to postići i sa svojim mužem, zar ne?
(korejska narodna priča)

- Ako želiš biti ljubljen, poštovan, prihvaćen, ako želiš oproštenje...
ljubi, poštuj, prihvati, oprosti...


Post je objavljen 14.09.2012. u 11:42 sati.