Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

NASTAVAK SURADNJE NCM "IVAN PAVAO II." S PRAVOSLAVNOM, ISLAMSKOM I JEVREJSKOM ZAJEDNICOM U BIH

Radionica na temu „ Smanjenje stigme prema osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om“ održana je 06. i 07. rujna u hotelu Hollywood na Ilidži, u organizaciji kršćanske organizacije World Vision. U cilju nastavka suradnje s pravoslavnom, islamskom i jevrejskom zajednicom u BiH, koja je započela implementacijom projekta Destigmatizacija osoba koje žive s HIV virusom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, pored sudionika ispred pravoslavne i islamske zajednice, na ovoj dvodnevnoj radionici sudjelovali su i predstavnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.

U uvodom dijelu, nakon upoznavanja, istaknut je cilj održavanja radionice na ovu temu, te prikazano nekoliko zanimljivih statističkih podataka kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu o osobama koje žive s HIV virusom. Nakon toga uslijedilo je i predstavljenje istraživanja o informiranosti i stavovima katolika, muslimana, pravoslavaca i Jevreja prema osobama koje žive s HIV-om ili AIDS-om.

Prvi dan seminara završen je općim informacijama o tome što je HIV, AIDS. Drugi dan započeo je definiranjem stigme, te su sudionici kroz mnoštvo interaktivnih radionica i vježbi imali priliku shvatiti kako i na koji način stigmatiziramo osobe koje žive s HIV-om ili AIDS-om, ali i osobe s posebnim potrebama, osobe romske populacije, osobe koje boluju ili su bolovale od tuberkuloze ili nekih drugih zaraznih bolesti, djecu bez roditeljskog staranja koja žive u domovima, kao i sve skupine koje su iz bilo kojeg razloga drugačije.

Radionica je zaključena predavanjima na temu uloge vjerskih zajednica po pitanju smanjenja stigme, te prezentacijom sljedećih koraka, jer će u budućnosti biti organizirani i drugi susreti na ovu temu.

Izvor: http://www.mladicentar.org

Post je objavljen 13.09.2012. u 23:02 sati.