Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/udrugapozitiva-ng

Marketing

Udruga Pozitiva: edukacijski seminar "Koliko je koraka do ovisnosti?"


Nakon radio-emisije "Facebookomanija" u programu Radio Nove Gradiške, projekt "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji Udruga Pozitiva provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen je 13. rujna 2012. edukacijom mladih na temu „Koliko je koraka do ovisnosti?", organiziranoj u suradnji s novogradiškom Gimnazijom.
Kristina Terzić, dr.med. specijalizantica psihijatrije upoznala je mlade s podacima prema kojima se procjenjuje da u Hrvatskoj profile na Facebook društvenoj mreži ima više od milijun i pol Hrvata, od čega trećinu čine mladi u dobi od 18-24 godine. S obzirom da je ovo relativno nova ovisnost, točnog podatka o broju hrvatskih fejs-ovisnika nema, ali zna se da se u Klinici za psihijatriju Vrapče već liječe mladi koji vode svoju borbu i priznali su da im treba pomoć.
Mladi su upozoreni na potencijalnu opasnost razvoja ovisnosti ako društvene mreže ozbiljno i ultimativno doživljavaju, te ako su emotivno vezani uz informacije koje izmjenjuju putem njih.
Dr. K. Terzić educirala je mlade o simptomima i fazama razvoja ovisničkog ponašanja i istaknula rizične faktore: provjeravanje Fejsa svakih sat vremena svaki dan; poznavanje napamet postova, novosti i profila svojih prijatelja; spajanje na Facebook čim upale pretraživač i u neprimjerenim situacijama (u školi,za vrijeme obiteljskih okupljanja i svih ostalih važnih trenutaka); stavljanje slika događa prije negoli je uopće završio; bijes kad promijene izgled Facebooku; stavljanje komentara na svaki post ili sliku; osjećaj razdražljivosti i nemira kad im Internet nije dostupan i potrebe da se što prije ponovno "spoje" te odu provjeriti što su propustili dok nisu bili online.

Mladi su savjetovani i o tome kako izbjeći i/ili izaći iz zamke društvenih mreža. Prvi je korak kontrolirano odlaziti na Facebook - odrediti si vrijeme u danu kada smiju provjeriti što ima na Facebooku i odrediti si koliko vremena će provesti tamo, te nakon toga taj dan više ne ići na Facebook. Upozoreni su da će, ako je ovisnost jaka, osjetiti svako malo poriv i nesvjesno krenuti upisivati www. face…. u računalo, ali trebaju se oduprijeti. Nakon nekog vremena, ukoliko budu disciplinarni, navika da stalno provjeravaju Facebook će nestati.
Ako to ne uspije, slijedeći korak je privremena deaktivacija, pa čak i gašenje Facebook- profila.
Ukoliko niti jedno od ovog ne uspije, mladi će spoznaje o tome u kojoj su fazi ovisnosti o društvenim mrežama, te konkretnu stručnu pomoć oko (samo)kontrole, kao i upute i podršku za apstiniranje od društvenih mreža moći dobiti u okviru savjetovanja "Uključi se u grupu NE-ovisnih", koje će u studenom i prosincu ove godine u sklopu Projekta voditi mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.

Nakon power-point prezentacije i predavanja, srednjoškolci suu interaktivnom pristupu razmijenili vlastita iskustva i iskustva svojih prijatelja/poznanika s problemom prekomjernog i nekontroliranog "boravka" na društvenim mrežama, te problemima koje imaju u trenutku kad im internet nije dostupan.







Post je objavljen 13.09.2012. u 22:02 sati.