Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Sarajevo: Volja je Božja da živimo zajedno u miru

Usvajanjem apela za mir u Sarajevu je završen trodnevni Svjetski susret za mir, kojega je organizirala Zajednica svetog Egidija, a okupio je više stotina sudionika, pripadnika većine postojećih vjerskih zajednica.

"Različiti smo, no naše jednodušno uvjerenje je da je živjeti zajedno među različitim narodima moguće u svim dijelovima svijeta i to je veoma plodonosno. To je moguće u Sarajevu i bilo gdje drugdje", navodi se među ostalim u apelu iza kojeg stoje predstavnici svih većih vjerskih zajednica. Apel su na svečanosti upriličenoj na jednom od sarajevskih gradskih trgova pročitali ga tri djevojke i jedan mladić simbolizirajući zajedništvo pripadnika različitih konfesija.

U apelu se upozorava kako je u vremenu gospodarske krize velika opasnost povući se i uz to okriviti druge narode za vlastite probleme, kako one iz prošlosti tako i sadašnje, pri čemu jedan narod drugome postaje stranac i neprijatelj.

Uz podsjećanje kako sve religije potiču na oslobađanje od mržnje, predrasuda i strahova, vjerski su čelnici-sudionici sarajevskog skupa poručili kako valja pronaći novu hrabrost pred poteškoćama i komunicirati jezikom simpatije, prijateljstva i suosjećajnosti.

"Volja je Božja da živimo zajedno u miru. Mržnja, podjela, nasilje, masakri i genocidi ne dolaze od Boga", stoji u apelu za mir poslanom iz Sarajeva, koji je istodobno uručen političarima što su nazočili ceremoniji zatvaranja susreta za mir.

Andrea Riccardi, ministar u talijanskoj vladi i utemeljitelj Zajednice sv. Egidija, rekao je da je sarajevski skup poslao snažnu poruku da nikada više ne smije biti mržnje ni bratoubilačkih ratova. ''Prošlo je više od deset godina od onog strašnog 11. rujna 2001. godine, kad je izgledalo da je sukob vjera pred vratima. Uvijek smo tvrdili da nema rata među religijama nego je riječ o zloporabi religija. To smo tvrdili u teškim, ali i u dobrim vremenima", ukazao je Riccardi.

Kardinal Roger Etchegaray, vicedekan kardinalskog zbora, primijetio je ovom prigodom da je u Sarajevu kroz protekla tri dana nastavio živjeti duh Asiza, kojeg je kroz snažne ekumenske poruke utemeljio papa Ivan Pavao II. "Sarajevo, imaj hrabrosti. Nauči ponovo živjeti zajedno", poručio je kardinal Etchegaray, koji je i osobno iznimno zaslužan za širenje duha ekumenizma diljem svijeta, a u Sarajevu je boravio i tijekom rata ulazeći u taj grad opasnim putem preko planine Igman i kroz tunel prokopan ispod piste zračne luke. Etchegeray je istaknuo kako mu je bilo iznimno važno vidjeti danas baš u BiH zajedno predstavnike katoličke, pravoslavne, islamske i židovske religije, okupljene oko zajedničkog cilja gradnje mira i suživota.

Rita Prigmore, koja je kao Romkinja u Njemačkoj preživjela medicinske eksperimente koje su na njoj u Auschwitzu izvodili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, pridružila se kao posebni gost ceremonije zatvaranja željama za gradnju trajnog mira u svijetu. "Osjećam kako je moja zadaća ne sažalijevati samu sebe nego pripovijedati moju priču kako bi mogao izrasti jedan novi naraštaj koji poštuje svakog muškarca i svaku ženu i koji zna da svako zlodjelo na kraju vodi u katastrofu", rekla je Prigmore poručivši kako je budućnost u zajedničkom životu.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao je da je sa skupa u Sarajevu poslana jasna poruka koliko su rat i zlo opasni i da svetinja može biti samo mir, a nikako rat.

Srpski patrijarh Irinej rekao je da su poruke mira i ljubavi istinski izbor nade za budućnost i da takve poruke nisu rezultat nikakvog diktata nego iskrene želje.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić iskazao je iskrenu zahvalnost Zajednici sv. Egidija zbog organiziranja skupa, a drugim crkvama i vjerskim zajednicama jer su prihvatili poziv na zajedničku molitvu i gradnju mira. "Neka to bude istinski simbol Europe i svijeta. Europo zagrli ovu zemlju i ovaj grad, da budu istinski simbol mira i toleracije", poručio je kardinal Puljić.

U svetištima velikih monoteističkih konfesija u Sarajevu su u utorak održane molitve za mir, a u ekumenskoj molitvi ispred katedrale Srca Isusova sudjelovalo je tridesetak kardinala, biskupa, episkopa i redovnika.

Izvor: Hina i laudato.hr

Post je objavljen 12.09.2012. u 16:53 sati.