Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Sahranjena karmelićanka s. Franciska od Božje ljubavi

U grobnicu, koja se nalazi pored crkve i karmelićanskog samostana Karmel na Stupu u Sarajevu, 31. kolovoza sahranjena je s. Franciska od Božje ljubavi, krsnim imenom Zdenka Cesar. S. Franciska je prva sestra koja je sahranjena u sestarsku grobnicu, a s još sedam sestara sudjelovala je u osnutku samostana Karmel na Stupu te tri godine bila prva poglavarica u spomenutom samostanu. Sestra Franciska preminula je, nakon duge i teške bolesti, u 82. godini života i 64. redovništva, okrijepljena svetim sakramentima i u nazočnosti svojih susestara karmelićanki.

Misu zadužnicu u samostanskoj crkvi sestara karmelićanki predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju 15 svećenika među kojima je bio i delegat o. Vinka Mamića, provincijala Hrvatske karmelske provincije iz Zagreba, o. Anđelko Josić. Sestre karmelićanke su se okupile oko lijesa pokojne sestre Franciske u svom klauzurnom dijelu uz crkvu. Brojni vjernici došli su moliti za pokojnu sestru, a sestrama karmelićankama u molitvi su se pridružile i sestre: Kćeri Božje ljubavi, Služavke Malog Isusa, Klanjateljice Krvi Kristove i Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije. Pozdrav kardinalu Puljiću, svećenicima, časnim sestra i svim drugim vjernicima te izraze sućuti sestrama karmelićankama i rodbini pokojne sestre Franciske uputio je župni vikar župe Stup don Josip Budimir.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je ukratko podsjetio na životni put pokojne sestre Franciske koja se krsnim imenom zvala Zdenka Cesar, a rođena je 24. listopada 1030. u Zvoniku kod Bjelovara od oca Augustina i majke Agate kao peto i najmlađe dijete uz još tri sestre i jednog brata. Spomenuo je da je s. Franciska stupila u Karmel u Brezovicu kod Zagreba, 3. listopada 1964. i da je položila doživotne svečane zavjete, 24. lipnja 1952. te u više navrata obavljala službu poglavarice i učiteljice novakinja. Istaknuo je da je s. Franciska 17. rujna 2000. s još sedam sestara bila dionik osnutka Karmela na Stupu u kojem je i preminula 29. kolovoza 2012. nakon duge bolesti uzrokovane moždanim udarom. Podsjetio je da je njegov prethodnik na nadbiskupskoj stolici vrhbosanskoj mons. dr. Marko Jozinović bio idejni začetnik izgradnje karmelićanskog samostana u Sarajevu prije nedavnoga rata za čiju je izgradnju prikupio značajna materijalna sredstva, a što je on nastavio pa je useljenje prve karmelske zajednice u BiH trebalo biti neposredno prije opsade Sarajeva. Međutim, useljenje karmelske zajednice moralo je biti odgođeno, a samostan, koji je dugo bio na crti bojišnice a potom zauzet od srpskih oružnika, bio je u potpunosti devastiran i miniranjem teško oštećen.

Kardinal Puljić je izrazio radost što se na Misu zadušnicu i sprovodne obrede okupio velik broj svećenika jer je pokojna s. Franciska posebno molila za svećenike i s tim nakanama doživjela otvaranje ovog samostana. „Kao što je blaženi Alojzije Stepinac u Brezovici kod Zagreba uspostavio samostan karmelićanki kao gnijezdo molitve za svećenike, tako je i s. Franciska doživjela otvaranje ovog samostana kao mjesta molitve za svećenike. Naša prisutnost ovdje i prikazanje Svete mise za njezinu dušu jest izraz naše zahvalnosti“, kazao je kardinal Puljić izrazivši duboko uvjerenje da je s. Franciska živjela iz ljubavi prema Bogu što govori i ime koje je uzela – s. Franciska od Božje ljubavi. „Kad god sam s njom razgovarao u ovom samostanu, nikad nije propustila spomenuti blaženog Alojzija Stepinca i kardinala Franju Šepera koje je na poseban način nosila u svojim uspomenama, u svom srcu i svojim molitvama te se sjećala njihovih riječi koje su joj u susretima rekli ova dvojica duhovnih velikana naše Crkve“, kazao je kardinal Puljić. Zahvalio je s. Franciski što je puno molila za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini, a na osobit način za Vrhbosansku nadbiskupiju. Pozvao je sve, a osobito sestre karmelićanke, da imaju otvoreno srce i uho za Božju riječ te da im Isus Krist bude u središtu, a u isto vrijeme da imaju osjećaja za potrebe ljudi.

„Draga sestro Franciska, izmoli onu koja će Te zamijeniti u ovom samostanu. Izmoli da ovaj samostan istinski bude prepoznatljiv kao Karmel u kojem će vladati Božji Duh i u kojem će biti osobe koje žive duh Karmela. Dok se s njom opraštam, želim joj reći hvala“, rekao je kardinal Puljić zahvaljujući pokojnici za ljubav koju je pokazala prema Bogu, Crkvi i čovjeku. Zaželio je da uživa radost vječnu za koju je živjela te da ona bude zrno posijano u zemlju iz kojeg će isklijati karmelski život na Stupu, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Nakon Mise kardinal Puljić i nazočni svećenici, uz njegovo dopuštenje, ušli su u kapelu sestara karmelićanki te molili za pokojnu sestru Francisku zajedno sa sestrama karmelićankama, koje su u rukama držale upaljene svijeća, i s nazočnom rodbinom te s redovnicama i svim vjernicima. Lijes pokojne s. Franciske odnesen je potom u sestarski vrt pored samostanske crkve te položen u novu grobnicu nad kojom dominira veliki križ. Dok je lijes spuštan u grobnicu, sestre su pjevale: „Vjerujem da Otkupitelj moj živi“, a na kraju svi su otpjevali „Kraljice neba, raduj se, aleluja“.

Izvor: kta

Post je objavljen 11.09.2012. u 09:36 sati.