Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Possession (2012)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Djevojčica na vrtnoj rasprodaji raznih predmeta kupuje čudnu kutiju u koju se odmah zaljubila. Nakon nekoliko dana u obitelji se počinju događati bizarne stvari, a otac počinje sumnjati da je razlog čudnog ponašanja njegove kćeri upravo ta kutija. Kasnije otkrivaju da se u njoj nalazi drevni demon koji ju je opsjeo i moraju naći način da ga zaustave...




Prije nekoliko dana u hrvatskim kinima počeo se prikazivati ovaj film, djelo redatelja Olea Bornedala i produkcijske kuće Ghost House Pictures Sama Raimija. S obzirom da je Paranormal Activity 3 zadnji horror kojeg sam pogledao u kinu, odlučio sam svoje dojmove oko ovog filma iskusiti na velikom ekranu. Čitao sam dosta o ovome filmu i zaista me zanimalo što se još može napraviti oko filmova o egzorcizmu, a pošto smo ih u zadnje vrijeme vidjeli dosta loših (tipa The Devil Inside), nekako nisam očekivao previše. Ali opet, trailer je obećavao, ako ništa drugo. Par inovativnih scena iz trailera svakako me povuklo na instant gledanje čim film izađe. Na kraju svega, na odjavnoj špici filma, mogu reći da sam iz kina izašao pozitivno iznenađen. Iako smo kroz cijeli film već upoznati sa scenama iz filmova o egzorcizmu, bilo je čak i zabavno gledati neke nove stvari koje još dosad nismo vidjeli, kao npr. egzorcizam koji se upražnjava samo u židovskoj vjeri, konkretan predmet zbog čega se sve događa, a čak možemo i vidjeti izgled tog demona kroz par scena, što me je ugodno iznenadilo. Fama oko toga je li film istinita priča ili ne stvarno je bedasta te se tu nema što raspravljati, ono što je dio istine je taj da je priča oko kutije imala svoju gadnu prošlost kod jednog lika koji ju je prodavao na e-bayu, ali sve što možemo vidjeti u filmu je zapravo plod nečije mašte. Ima tu dosta stereotipnih stvari, ali u principu, koliko smo se dosta loših filmova nagledali ove godine, ovo može biti i ovogodišnji highlight žanra. Film stvarno nije loš, a konkurencija mu zasad nije velika.




Lako se može zamijetiti trud koji je uložen oko toga da film bude što uvjerljiviji i inovativniji, da pridonese nešto svježe ovom žanru, koliko god je to teško ostvarivo i gotovo nemoguće. Raspolaže sa nekoliko scena koje su stvarno bile oku (ne)ugodne za vidjeti, a koje su izazvale uznemirenost u kinu kod većine gledateljstva. Scary scene sam očekivao u nemalom broju, a to sam i dobio, i baš kako je bilo najavljeno, film vas barem što se tiče atmosfere neće ostaviti ravnodušnim. Dijelovi priče koje možemo vidjeti u traileru ustvari su i glavni dijelovi posebnosti filma, kao na primjer scena na rendgenskom snimanju ili scena sa prstima koja izlazi iz usta djevojčice. Kad smo već kod lika djevojčice, treba naglasiti da je odglumljena savršeno od strane Natashe Calis, perspektivne mlade glumice, a tu možemo vidjeti i oca kojeg je utjelovio Jeffrey Dean Morgan, također odličan glumac, stoga se da zaključiti kako se nikako nećete razočarati u glumu, jer je daleko bolja od površne, kakvu znamo često vidjeti u ovom žanru. Efekti su također na mjestu, nemam nikakve primjedbe na ono što nam je priča ponudila. Ono što me je razočaralo u filmu je to što stvarno ovdje nećemo vidjeti u globalu ništa novoga te će ovo postati film sa dobrom kino zaradom, ali će ga vjerojatno velika većina pogledati samo jedanput i zaboraviti na njega, upravo zbog toga što film neće ostati upamćen zbog eventualno dvije tri 'svježe' scene. Kraj filma je također bio za očekivati, a sam obred egzorcizma popraćen je nekim već napornim dijelovima, a opet i nekim dobrim. Jedina stvar koja me je stvarno izbila je ta što se egzorcizam, cika i vika kroz hodnike bolnice odvijala bez da se itko drugi pojavio...halo, pa to je bolnica (?!)




Za jedno gledanje film će vam pružiti relativno zadovoljstvo, kako kod koga, moj osoban stav je taj da sam se ugodno iznenadio, film nam ne nudi ništa novo, ali mi nije žao što sam dao 25 kn za ovaj film. Nategnuta vrlo dobra ocjena je po meni zaslužena.

Post je objavljen 08.09.2012. u 13:42 sati.