Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katolink

Marketing

23. NEDJELJA KROZ GODINU b




Početak nove školske godine
Zaziv Duha Svetoga

Dok ninstranti i svećenik ulaze u crkvu pjeva se: ''Od sva četiri vjetra'' – ispred oltara je suncokret.

Uvod u misu: prvopričesnici

1. Danas smo došli, Bože, u tvoj i naš dom moleći, da nam po Duhu svom blagoslov svoj daš. Da blagosloviš naše učitelje i nas, učenike, da znanjem i mudrošću ispunimo svoja srca, a dobrim ocjenama naše dnevnike.

2. Radujemo se ponovnom zajedništvu, druženju i radu, novim susretima, miru u razredu, učenju i skladu. Vodi nas svojim Duhom sve koji nas prate da nas obrazuju i odgoje za poštene ljude, mudre i radine građane Hrvatske domovine.

3. Hrani nas danas i uvijek svojom Riječju i Tijelom da te ove školske i vjeronaučne godine slavimo mišlju, riječju i djelom. A, za sve dosadašnje propuste i grijehe molimo, oprosti i vrati u naša srca i lica iskrene i dobronamjerne osmjehe. Da obogaćeni znanjem, kulturom i pravom vjerom budemo na radost Tebi, našim roditeljima, Crkvi i Rodu cijelom.

Pozdrav župnika – naglasiti važnost blagoslova…

…Bog je svjetlo, a mi smo poput suncokreta koji je cijeli dan okrenut prema suncu, izvoru svjetla. Božji je blagoslov poput sunčevog svjetla. Štiti nas od opasnosti i ohrabruje nas da idemo dalje. Bog ide, kroči s nama i prati nas. On je zaklon i zaštita, vjeran prijatelj. Bog nas daruje svim dobrima koja su nam potrebna za život. Biblija nam na mnogo mjesta svjedoči kako je Bog blagoslivljao neke ljude, kojima povjeravao posebne zadatke, a oni su taj blagoslov prenosili na sljedeće generacije.

Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka ti bude!
Neka pogled svoj svrati na te i mir ti donese!



Pokajnički čin:

- Gospodine, oprosti nam što često nismo blagoslov, nego opterećenje. Gospodine, smiluj se.

- Kriste, oprosti nam što smo ponekad malodušni, što nas je strah, jer nemamo dovoljno povjerenja u tvoju blagoslovnu moć. Kriste, smiluj se.

- Gospodine, oprosti nam što smo zaobišli sve one koje je strah i kojima je bila potrebna pomoć i zaštita. Gospodine, smiluj se.

Propovijed:
Prošlo je već gotovo tjedan dana od kako nas je školsko zvono ponovno pozvalo u učionice. Neki su prvi puta sjeli za školske klupe. Ostali su prešli u viši razred. Dok se dosadšnji osnovci snalaze u novim srednjim školama i gimnaziji.
Tu su nove knjige, neispisane bilježnice i dobre nakane da ove godine postignemo još bolji uspjeh i to ne samo u znanju, nego i u vladanju.
Započinjemo jedan novi odsjek našeg života. Biti učenik to je važan i uzvišen poziv u školi života.
Stoga danas zazivamo pomoć odozgor. Pomoć Duha Svetoga da nam ova školska godina bude ispunjena radošću, zajedničkim druženjem i skupljanjem plodova znanja koji će nam u životu itekako dobro doći.
Svake se nedjelje okupljamo oko oltara gdje primamo Krista u riječi i pričesti. Za jedno i drugo potrebno nam je čisto srce. Čisto srce je kada iskreno i s ljubavlju slušamo što nam to Gospodin govori preko svetih čitanja. Da slušamo tumačenje Božje riječi i da primimo blagoslov od Gospodina koji će nas štititi od utjecaja zla koje nas okružuje. Da možemo razlikovati dobro od zla. Za mlade i neiskusne to je više nego teško, jer oni misle da je sve dobro što im se sviđa. Na žalost nudi se zlo i pokvarenost umotana u simpatičnom i primamljivom pakiranju.
Danas u prvom čitanju kroz riječi proroka Izaije Gospodin poručuje: ''Recite preplašenim srcima: 'Budite jaki, ne bojte se!'' ( Iz.3, 4).
A Evanđelje svjedoči o Isusovom milosrđu prema bolesnima koje liječi. Ozdravljenje gluhoga ima posebno značenje. Premda večina ljudi razmjerno dobro čuje, mnogi su gluhi za plemenite i dobre stvari jer slušaju zatrovane i pokvarene poruke koje ih udaljuju od Boga, bližnjega, a i od sebe samih.
Naša današnja molitva, na početku nove školske godine neka bude; Gospodine, otvori mi uši da budem poslušan tebi i svima koji mi žele dobro na mom životnom putu i u školi života. Amen.


MOLITVA VJERNIKA:

Zamolimo Božji blagoslov za sve naše pothvate i nakane:
Blagoslovi nas, Gospodine!

1. (Učenik OŠ) Pred nama je nova školska godina. Čekaju nas nove školske radosti, nova prijateljstva, nove spoznaje, novi doživljaji. Pomozi nam da u svojim razredima i vjeronaučnim skupinama donosimo blagoslov, radost, mir i ljubav, molimo te.

2. (Srednjoškolac) U novoj školskoj godini čekaju nas i mnoge nesigurnosti i strahovi: strah od novih predmeta, od nekih nastavnika, od provjera i ispitivanja, strah od loših ocjena, ali i od ponašanja nekih učenika. Pomozi nam
da s povjerenjem u tebe započnemo ovu školsku i vjeronaučnu godinu, molimo te.

3. (Student) Mnogi su od nas već dugo u školi, dok će neki tek sada stupiti na prag naše škole. Pomozi nam da prema novim učenicima budemo pažljivi i spremni im pomoći da se snađu u novoj sredini, molimo te.

4. (Izgovara roditelj): Naša djeca ponovno započinju jednu školsku godinu koja je novi odlomak njihova života. Daj nama roditeljima povjerenja, nade i strpljivosti da svoju djecu brižno pratimo na njihovim novim
zadacima i putovima, molimo te.

5. (Nastavnik): I ove su nam godine povjereni novi učenici. Daj nam snage i hrabrosti da im budemo pravi
učitelji i odgojitelji, da im posredujemo potrebno znanje, ali i mudrost za njihov cjelovit rast, molimo te.

6. (Vjeroučitelj): Na vjeronauku i u bogoslužju u našoj školi i crkvi ovi učenici trebaju upoznati tvoju dobrotu i ljubav. Pomozi nam da naše susrete prožmemo čovjekoljubljem i vjerom, a mi sami da budemo istinski svjedoci tvoje dobrote, molimo te.

Primi Gospodine naše molitve. Ispuni nas svojim blagoslovom, zaštiti nas i prati na našem putu. Po Kristu Gospodinu našemu.




PRIKAZ DAROVA:

1. KRUH

Gospodine Isuse, htio si ostati među nama prisutan u kruhu, kruhu Euharistije. Namjerno si uzeo kruh, simbol zajedništva. Koliko udruženih zrna sačinjavaju ovaj zalogaj? U ovom kruhu primi Gospodine dnevni znoj, umor i brigu radnika i seljaka. Pomozi nam da i mi postanemo kruh za druge te tako sav svijet odjekuje našom radošću.

2. VINO

Gospodine Isuse, evo vina, simbola radosti koje će u ovoj svetoj misi postati Tvoja sveta Krv. Molimo, probudi nam vjeru u Tvoju svetu prisutnost pod prilikama kruha i vina, da nam blagovanje Tvoga Tijela bude na spasenje, a ne na propast.

3. KNJGE

Gospodine, kroz ovu školsku godinu često ćemo učiti iz ovih knjiga. Pošalji svima svoga Svetoga Duha da nas vodi u stjecanju novog znanja. Svima našim učiteljima i profesorima pomozi da i dalje svojim znanjem, ljubavlju i dobrotom bude na korist i izgradnju svakog od nas.

4. SVIJEĆA

Gospodine, Ti si rekao «Ja sam svjetlo svijeta». Naš župnik želi nam pomoći da se s Tobom susretnemo. Blagoslovi svako njegovo nastojanje da nam njegove riječi Tobom nadahnute budu poput svjetla koje u našim dušama otkriva Tvoj put vjere, nade i ljubavi.

5. KATEKIZAM

Gospodine Isuse, Ti nam govoriš u Svetom pismu, a naši katekizmi žele nam pomoći da povjerujemo u Tvoju riječ i u život je ponesemo. Daruj nam svoga Duha koji će nam pomoći da u Tvoju riječ čvrsto vjerujemo i u životu je nasljedujemo.

6. LOPTA

Gospodine, Prije škole i na praznicima igra nam je bila skoro sve, a sada će uz školu ostati isto tako važan dio našeg života. Zato Te molimo, daj nam sloge, nesebičnosti i ljubavi u svakoj našoj igri.

7. CVIJEĆE

Gospodine, u daru ovog cvijeća primi našu radost što imamo tako dobre roditelje. Umnoži im vjeru, učvrsti nadu, ražari ljubav u njihovim srcima da se miomiris strpljivosti i dobrote poput ovog cvijeća Tebi dariva, a njihov kršćanski život svakome od nas bude primjer i putokaz u životu.


NAKON PRIČESTI: (između biblijskih tekstova pjeva se pripjev: Ja sam s Vama.)

1. Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni neće ogladnjeti,
tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.

2. Svi koje mi daje Otac doći će k meni
i onoga tko dođe k meni neće izbaciti:
jer ne siđoh s neba da vršim svoju volju,
nego volju onoga koji me posla.

3. A ovo je volja onoga koji me posla:
da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim,
nego da ih uskrisim u posljednji dan.

4. Zaista, zaista kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni.
Ja sam kruh života.
Ovo je kruh koji silazi s neba:
Da tko od njega jede, ne umre nikada.

5. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.
Tko bude jeo od ovoga kruha , živjet će uvijeke.
Kruh koji ću ja dati, tijelo je moje- za život svijeta.

6. Tijelo moje jelo je istinsko,
Krv je moja piće istinsko.
Tko jede moje tijelo i pije moju krv,
U meni ostaje i ja u njemu.

7. Kao što je mene poslao živi Otac,
I ja živim po Ocu,
Tako i onaj koji mene blaguje, živjet će po meni.

8. Ovo je kruh koji je s neba sišao,
Ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe.
Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.

MOLITVA ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE – prije blagoslova


Gospodine na cijelu ovu godinu školsku
Svojom moćnom rukom blagoslov prospi
Da nas svuda Tvoje blage oči prate,
Da budemo vjerni Tebi i Gospi.

Gospodine, u duše naše ulij ljubav prema svemu
Što je dobro, lijepo ugodno Tebi.
I Vršeći uvijek Tvoju volju svetu
S pravoga puta da skrenuli ne bi.

Čuvaj one koje si nam dao,
Da nas k Tebi, Bože, našem cilju vode
Daj, da ljubav upoznamo Tvoju.
Da budemo dobri, poslušni i blagi,
Da budemo djeca Božje slobode.

U dane crne, kada tamne slutnje
I stvarnost gruba mučiti nas stanu,
Utješi Ti nas , i rukom blagom
Izliječi nam duši svaku nam ranu.

Gospodine, na cijelu ovu godinu školsku
Svojom moćnom rukom blagoslov prospi,
Da nas svuda Tvoje blage oči prate,
Da budemo vjerni Tebi i Gospi.



Post je objavljen 07.09.2012. u 10:00 sati.