Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Radnici Komunalnog: Bez plaće ne možemo plaćati kredite i udžbenike djeci



Radnici Komunalnog, koji su zamolili za anonimnost, obratili su mi se sa molbom da prenesem njihovo nezadovoljstvo zbog dvije neprimljene plaće i neuplaćenih doprinosa (u kolovozu, a za koji dan - i rujnu). Kako je poznato, nedavno je tvrtci Komunalno blokiran račun zbog izgubljenog spora sa Vodoprivredom. Novac se uspio skupiti, račun je deblokiran i počeo se prikupljati novac za plaće. Međutim, prije desetak dana HEP je sjeo na račun Komunalnog zbog neplaćenog računa za struju u iznosu višem od pola milijuna kuna. Radnici ističu kako je HEP danas iskopčao struju tvrtci, a dodaju kako će uskoro na račun "sjesti" i dobavljač Brodomerkur, zbog neplaćenog građevinskog materijala, a navodno bi se isto moglo dogoditi i zbog neplaćenog poreza.

Neprimanje plaća dovelo je 54 djelatnika tvrtke u vrlo nezahvalnu situaciju. Ističu kako nemaju novca ni za dolazak na posao. Počela je i nova školska godina, a za plaćanje udžbenika, drugog školskog pribora i odjeće za njihovu djecu potrebna su poprilična financijska sredstva, koja oni ne mogu skupiti ako uskoro ne prime plaću. Dolaze i ovrhe na kredite, a nekima su već oduzete kreditne kartice. Radnici koji su nam se obratili ističu kako su pošteno zaradili svoju plaću, a da je zbog nesposobnosti Grada Vrgorca i uprave tvrtke, koji na vrijeme nisu plaćali račune za struju, blokiran račun. Tako je novac, koji su trebali dobiti radnici, potrošen za dugove. Prije nego je HEP sjeo na račun, tvrtka je uspjela isplatiti nekoliko plaća za sezonske radnike, ali stalni djelatnici nisu još vidjeli ni kune. Dodaju kako relevantne informacije od stanju tvrtke ne mogu dobiti od direktora tvrtke ni gradskih čelnika, već isključivo iz medija poput Slobodne Dalmacije ili ovog bloga.

Situacija u Komunalnom samo je jedan od primjera koji još jednom raskrinkava katastrofalnu politiku ove gradske administracije. Treba priznati da Komunalno zaista održava veliku vodovodnu mrežu položenu na reljefno nepogodnom području sa velikim visinskim razlikama, ali svjedoci smo da ova tvrtka već godinama životari bez ikakve daljnje strategije, a u međuvremenu je postala uhljebište za cijeli niz pojedinaca bliskih vladajućoj stranci. Očito tako više ne može, balon je pukao, a na koncu najviše pate radnici koji za stanje nisu krivi. Oni su svoju plaću zaradili i imaju je pravo primiti. Među radnicima se priča kako bi se zbog stanja u kojem se nalazi Komunalno, moglo krenuti i u smanjivanje plaća, čemu se posebno protive stariji radnici, koji ističu da nisu oni krivi što se u godinama u Komunalno zapošljavalo više ljudi nego što je bilo moguće osigurati posla i plaća.

Grad Vrgorac nema snage izvući Komunalno iz krize, jer su i sami u financijskim problemima (problematične su i plaće u vrtiću i DVD-u). Kada i kako će se ova situacija prevladati, nije poznato, ali za nadati se da će odgovorni pojedinci, koji kreiraju vrgorsku komunalnu politiku, zbog svega ovoga jednom odgovarati. U 12 godina kroz Vrgorac je prošlo više stotina milijuna kuna, koji nisu uloženi u pokretanje razvoja i gospodarstva, te u modernizaciju i jačanje gradskih ustanova i Komunalnog, već su rasuti i prosuti u tisuće stavki, od kojih se posebno ističu asfaltiranja nerazvrstanih cesta i uhljebljivanje podobnih, o čemu smo toliko puta dosad pisali. Netko bi trebao odgovarati i za situaciju u kojoj su u prošlosti pojedincima opraštani dugovi za vodu, a drugima tolerirani, zbog čega ukupan iznos građana i tvrtki za vodu iznosi više od 2,5 milijuna kuna. Svi su se ponašali kao pijani milijarderi, ali je nastao problem kada je došao račun na naplatu.


Post je objavljen 06.09.2012. u 19:31 sati.