Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

Prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Poštovani,

Kao vozač osobnog vozila, pješak i biciklist često u gradu se susrećem s drugim „pješacima i biciklistima“ koji obe uške imaju pokrivene sa slušalicama. Na taj (njima) bezbrižan način se oni kreću u prometu, bilo to po nogostupu, prelazeći cestu, cestom… Često imam problema upravo s njima dok upravljam osobni vozilom, vozim bicikl ili šetam kao pješak, jer takve osobe žive su „nekom svom svijetu glazbe ili radija“ te ne obraćaju puno pozornosti oko sebe. Moglo bi se reći kako su im ulazne audio funkcije onemogućene, pa se oslanjaju samo na vizualne funkcije – koje vrlo često i ne rabe propisno (gledanje lijevo-desno prije prelaska ceste, obraćanje pozornosti na situacije i promet oko sebe, …). Takve osobe predstavljaju problem u prometu i nadam se kako se s time slažete.

Moj prijedlog je u novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama ubaciti članak koji će propisati kako ne smiju obje uške biti pokrivene tijekom slušanja glazbe, radija ili što već oni slušaju. Na taj način će te osobe biti više uključene u promet, a sami koncept se već pokazao jako dobrim u drugim zapadnim zemljama. Te ujedno neće se time zabraniti slušanje audio uređaja dok smo pješaci, već će se propisati kako se smije koristiti audio uređaj kod pješaka i biciklista.

Nadam se kako će vam ovaj prijedlog dobro doći i kako će se ovime poboljšati sigurnost pješaka i biciklista na ulicama i cestama naše države. Hvala.

p.s. Tekst poslan na Ministartvo unutarnjih poslova 22. kolovoz 2012. 14:41.


Post je objavljen 05.09.2012. u 11:32 sati.